Demokratins motståndare vann i Göteborg idag

Nazisterna är instängda och helt oskadliggjorda, men de maskerade anonyma bråkstakarna frontar här mot polisen…

Nu är spektaklet i Göteborg över. Vem drog längsta strået, alltså vem kan anses ha vunnit och vem har förlorat?

En fb-vän skriver: ”Jag har följt flera olika livesändningar hela dagen från kl 11 fram till demonstrationens återtåg. Det är vänstern som stått för våldet och de odemokratiska handlingarna. Detta skall sägas tydligt!”

Även jag har följt mycket av livesändningarna under dagen, växlat mellan Expressen, Aftonbladet och SVT. Man har kunnat följa skeendet mycket bättre på detta sätt än om man varit på plats.

Rapportörerna har rört sig fritt bland de tusentals nyfikna, halv- och heldemonstrerande nazistmotståndarna mellan Heden och Liseberg. Några vänsterhuliganer har medierna inte letat efter eller intervjuat. Fanorna på Heden analyserades inte heller, jag såg fanor från anarkister, syndikalister, kommunister (KP), AFA, Rättvisepartiet Socialisterna, Revolutionära kommunister, Stalin vajade också på en fana etc etc. Precis som väntat gömde sig de olika bråkstakarna i det fredliga folkhavet. Men inga nyanser i rapporteringen.

Mitt i det fredliga folkhavet…

När så nazisterna började sin marsch långt nere från Mölndalshållet på små bakgator mot den anvisade samlingsplatsen var det bara en spänd väntan. Så kom den väntade urladdningen då några bråkbenägna antinazister kom åt att kasta något mot nazisttåget. Då vände nazistkolonnen mot dem, men stoppades genast av poliser. Sedan var det stopp.

Polisen kraftsamlade nu runt denna konfliktpunkt och tvingades släppa avspärrningen vid Heden varpå alla tusentals motdemonstranter kunde vandra emot nazisterna på den väg de skulle komma. Polisen kunde då inte låta demonstrationen fortsätta och förvandlades nu istället till ett skydd mot de tusentals motdemonstranterna som närmade sig – nu med det lilla svarta bråkblocket i långt framskjutna positioner.

Ungefär där Örgrytevägen korsar Mölndalsån, uppstod nu dagens värsta konfrontation, inte mellan polisen och nazister, utan mellan poliser och motdemonstranter. Det kastades sten och s k bangers (såg ut som bengaliska eldar) mot polisen. Bråkstakarna dolde sig effektivt bland fredliga människor och vips förvandlades polisen till folkhavets motståndare. Det hela ebbade snart ut utan några allvarliga personskador, men skadan var nu skedd.

Jag är benägen att hålla med fb-vännen ovan. Våldet stod motdemonstranterna för (som slentrianmässigt kallas ”vänster”) innan nazisterna hann göra något större väsen av sig.

Det här var visserligen väntat, men icke desto mindre tragiskt. Det blir nu enklare att dra nazister och ”vänster” över en kam och göra det lättare att argumentera för ett förbud mot ”våldsbejakande extremistorganisationer”.

Yttrandefriheten, demonstrationsfriheten, organisationsfriheten och demokratin förlorade ett viktigt slag idag utanför nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Demokratins motståndare vann.

  54 kommentarer for “Demokratins motståndare vann i Göteborg idag

 1. Anders Persson
  2017-09-30 kl. 21:55

  Jag är nog mycket mer optimistisk. Av två skäl:

  1. Juridiskt är det ingen skillnad på om tio personer eller tio tusen personer söker hindra eller störa en demonstration, men politiskt är det en dj-la skillnad. Tio personer kan vara vilka som helst, men tio tusen personer är en folklig meningsyttring.

  2. Jag har under hela min anti-fascistiska uppväxt och uppfostran sett på ”slaget vid Cable Street” i London 1936 som något berömvärt. Parallellen med dagens aktioner är slående.

 2. Bert Hoflund
  2017-09-30 kl. 22:07

  Anders Svensson har en annan bedömning.
  Jag var på second hand-safari i Kungälv, men tittade sedan lite förstrött på GP:s live tv, så jag har inget att komma med annat än att det hela har kostat en helvetes massa pengar till ingen som helst nytta. Minst fyra konstaplar per nazist. Polisens uppklarningsprocent lär inte bli bättre när all övertid ska kompenseras.

 3. Pierre Stjernfeldt
  2017-09-30 kl. 22:08

  Detta är inte vänsterfolk. Det är provokatörer. De kommer att användas till större uppdrag framgent…

 4. Jan Bengtsson
  2017-09-30 kl. 23:14

  Pierre Stjernfeldt!
  Så sant, så sant det du säger på två rader!

 5. Lise Blomqvisst
  2017-10-01 kl. 3:35

  Märklig beskrivning tycker jag.

  Nazisterna hade sin plan klar. De skulle inte starta där de blivit anvisade utan på en plats varifrån de kunde tåga förbi de demokratiska fienderna på Bokmässan. Polisen sa NEJ. Och såg till att det blev så. Nassarna vandrade ödsliga bakgator och var inte nöjda med det.

  De gjorde ett utbrytningsförsök. Stördes, förirrade sig. Kom fram till startplatsen för sin beviljade demonstration och fann den full av fredligt strosande människor. Läs förnuftiga demonstranter.

  Av det stolta tåget genom Göteborg bidde ingenting. Nazisterna missade sin egen föreställning. Bara hälften av den utlovade skaran hade kommit och något vidare slagsmål blev det inte. Dessutom hamnade Fürern i finkan. Med svansen mellan benen lommade slagna hären bort den väg polisen anbefallde.

  På trappan till Bokmässan sjöngs fredsvisor i en jättekör. På Järntorget sjöng SSU-are och flyktingbarn sina sånger. På Gustav Adolfs torg visade massan gott humör. Och där nassarna skulle triumferat lyste ballonger, färgglad kostymering, clowner och såpbubblor i det oändliga. Och ingenting störde barnen som bjudits på gratisentré till matchen på Ullevi.

  Demokratisk beslutsamhet hette dagens vinnare i Göteborg.

 6. Tord Lundgren
  2017-10-01 kl. 8:51

  Är verkligen anarkistiska stenkastare att betrakta som vänster? Ser dem huvudsakligen som provokatörer och reaktionens stöttepelare.

 7. Leif Stålhammer
  2017-10-01 kl. 8:59

  Även kallade nyttiga idioter. Ett organisationsförbud närmar sig och ligger i EU:s intresse.

 8. Anders Åberg
  2017-10-01 kl. 9:15

  Provokatörerna dyker ju alltid upp vid sådana här tillfällen, men nu var deras genomslag väldigt begränsat, så huvudintrycket var väl ändå att nassarna stoppades. Göteborg lät dom helt enkelt inte demonstrera som dom ville, vilket jag tolkar som en seger för demokratin. Mycket tack vare polisens handfasta uppträdande kan man väl tillägga.

  Frågan är dock om inte dom som organiserar motdemonstrationer också borde organisera hjälp till polisen att plocka in provokatörer.
  En del av provokatörerna kan ju dessutom visa sig vara nazister.

 9. Erik Skoog
  2017-10-01 kl. 10:11

  De som på bilden kallas maskerade bråkstakar ser inte ut som de tillhör ”svarta gänget”, dvs de unga anarkister som reser runt i Europa och kastar sten och vandaliserar. De ser mer ut som ”Allah-Akbar män” från invandrarområden, typ Angered, men de på bilden kastar inte sten utan står bara och tittar. De har väl alla(h) skäl att vara mot nazister och demonstrera. Kastade de sten bör de klämmas åt. Att de tillhör vänstern bara för att de står där är nog att dra förhastade slutsatser värdiga Alice Teodorescu.

 10. Knut Lindelöf
  2017-10-01 kl. 10:14

  Man kan ha olika uppfattningar om vad som skedde i olika skeden och i detaljer. Men att efter Göteborg den 30 september 2017 sprida illusionen att nassarna slagits ut av det fredliga folkhavet är farligt, fr a för att det är fel. Bloggkollegan Svensson sprider denna önskebild.

  Att motdemonstranterna skulle vara numerärt totalöverlägsna har hela tiden varit en självklarhet. Att nazisterna inte var så många som de uppgett är inte heller förvånande. Att nazisterna försökte bryta sig ur polisens inringning är inte heller förvånande. Allt detta var precis vad som kunde förväntas.

  Tyvärr var det också förväntat att provokatörer skulle skapa ett storbråk för att ge bilden av att antinazismen är våldsbenägen. Storbråket utanför Liseberg var en skam! Det är det här – provokatörerna – som folkrörelserna emot växande högerpopulism, fascism, rasism och nazism måste ta itu med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *