Eftertankens kranka blekhet

euparlametet_520

Redan ångarar jag min röst på Piratpartiet. En nära anhörig ångrar sin röst på Junilistans Sören Wibe. Piratpartiet rörde visseligen om lite i grytan, men lär inte åstadkomma särskilt mycket framöver. Sören Wibe, som ju är en sällsynt god kraft, kom inte ens in. Men en sak lyckades etablissemanget med; att klämma ur oss två röster och öka valdeltagandet.

Vad svenska folket verkligen sa om valet till EU-parlamentet, genom att mer än hälften av alla röstberättigade inte ens röstade, var att det här skiter vi i för att vi inte vill urholka den svenska demokratin mer än vad som redan skett. Sorgligt att allmännna val håller på att bli ett medel för dem som besitter makten att skaffa sig mandat för att inskränka demokratin.

Andra bloggar om: , , ,

  19 kommentarer for “Eftertankens kranka blekhet

 1. DZ
  2009-06-13 kl. 17:01

  Ja, kanske man borde ångra sin röst. Inte bara i det just genomlidna (oh vilken träffande beskrivning!) valet utan i alla föregående demokratiska tillställningar. Kanske ska man ångra att man har en röst överhuvudtaget och drömma sig tillbaka till den gamla goda tiden, när det var någon som tog hand om en så man slapp bry sig. Någon som skötte allt åt oss, så vi slapp bekymra oss. Det enda man behövde tänka på var att ta av mössan och bocka för överheten i rätt tid.
  ………
  eller…
  ………
  Skulle man kunna tänka sig att få problematisera lite. Just det här med att ”urholka demokratin” är intressant. Vem gör detta? Är det inte så att man med fog kan hävda att det är just de som inte röstar som svarar för urholkandet. Det finns inga hinder att starta nya partier (även om det naturligtvis kräver en hel del jobb), det finns ingen förhandsprövning av kandidaternas lämplighet, det finns rösthemlighet, inget systematiserat valfusk förekommer (även om enstaka valarbetare borde utbildas bättre) osv. Så vad är det som hindrar folk från att rösta?

 2. 2009-06-13 kl. 22:17

  DZ!
  Det var ju därför jag röstade, för att utnyttja min demokratiska rätt! Men ibland sätter tvivlet in. Principerna rämnar och när mer än hälften inte röstar börjar det kännas lite ensamt att välja något man knappast ens tror på. Nåja, du har förstås rätt. Problematisera på, jag är med.

 3. Asson
  2009-06-14 kl. 14:24

  Jag ångrade mig försent, i båset. Då tog jag en blank valsedel och skrev no2eu på, och bidrog till att partiet Övr:s stapel i TV-rutan ökade. Någon form av missnöje signalerar det väl. Sorgligt bara att man lika gärna hade kunnat rösta på Fi eller SD och uppnått samma ”resultat”, men dessa vill man ju inte förknippas med. Det blir nog sofflocket nästa gång.

 4. 2009-06-14 kl. 17:44

  Piratpartiet?? warum?

 5. 2009-06-14 kl. 21:23

  Ulla!
  Jag blev väldigt upplivad av Lars Gustavssons artikel i Expressen där han väl argumenterade för en röst på PP. Men att de var så EU-positiva blev en kalldusch. Slarv och ogenomtänkt. Så kan det bli ibland. Bara att skämmas på.

 6. 2009-06-15 kl. 8:28

  Röstar fel gör man väl alltid i någon mening eftersom det sällan finns något parti som i alla avseenden motsvarar ens egna uppfattningar. Det gäller då att skilja mellan huvudsak och bisak, viktigt och mindre viktigt, och det är minsann inte lätt. Men att ta så fruktansvärt lätt på upphovsrätten och patenträtten — dessa stora historiska framsteg — som piraterna gör, det tycker jag är mycket allvarligt. Så jag instämmer nog i att du röstade fel den här gången! Gustafssons Expressenartikel såg jag mest som ett patetiskt försök att värva nya, unga läsare till ett författarskap i utförsbacke, ungefär som Guillou skrev i sin elaka men träffande krönika i Aftonbladet.

 7. 2009-06-15 kl. 9:53

  Margareta!
  Tyckte du den var träffande. Jag tyckte den var ganska sorglig. Jan G verkar inte förstå nätets kraft. Han är så stor att han kan raljera. Lars G förstår däremot vad som håller på att hända. Och hans svar på Jan G:s svar var bra tycker jag också.

 8. 2009-06-15 kl. 10:27

  Jag kan inte acceptera att upphovsrätten ryker all världens väg till följd av ”nätets kraft”. Liksom jag heller inte kan acceptera inskränkningar av vår privata integritet. Jag är inte determinist. Min enkla synpunkt är att det måste gå att styra utvecklingen och att då skapa en ordning som hävdar både upphovsrätten och medborgarnas personliga integritet (eller ”la privacy” som italienarna säger).

 9. 2009-06-15 kl. 23:25

  Själv är jag faktiskt ganska imponerad av hur Piratpartiet utvecklar sin syn på bl a patenträttigheter och upphovsrätter. PP anser att dessa behöver utvecklas i takt med att tekniken utvecklas. På vilket sätt anser Zetterström att PP tar ”fruktansvärt lätt” på patenträtten?

 10. 2009-06-17 kl. 19:28

  Med tanke på att Piratpartiet anser att patent över huvud taget inte behövs och att patentsystemet i dess helhet bör avvecklas, inte bara förändras, är det väl inte helt orimligt att beskriva det som att de tar ”fruktansvärt lätt” på detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *