Johan Ehrenberg svarar om ETC

Knut Lindelöf skrev en kritisk artikel om ETC och tidningens skapare/ägare Johan Ehrenberg. Här kommer nu ett omfattande svar från Ehrenberg som ett separat inlägg. KL kommer att svara på lämpligt sätt så småningom. Fler inbjuds att blanda sig i denna viktiga diskussion om vänstertidningar och presstödet.

Johan Ehrenberg

Kära vänner. Det här är en intressant diskussion, låt mig bara föra in några faktaelement och synpunkter som kanske annars blir bortglömda.

1) Inte bara ETC utan även Folket i Bild gick i konkurs på 80-talet. Konkurser är obehagliga och ger inga vinster, de är alltid ett misslyckande ekonomiskt, FiBs dröm om att vara masstidning gick i spillror och ETCs dröm om att vara en masstidning på samma villkor som de borgerliga med presstöd 1982 (där Vpk, S och M röstade emot i presstödsnämden) var en annan. Men det betyder inte att FiB var en ond girig förening och inte att ETC var det heller. (Att Vpk röstade emot presstöd berodde nog helt på att ETC ”åt upp” partitidningen Ny Dags prenumeranter…)

2) ETC var en tidning utanför det trotskistiska partiet RMF, senare KAF, senare Socialistiska partiet. Vi stöddes inte av partiet utan uppmanades tvärtom att sluta med utgivningen av tidningen för att istället stödja ”partibygget”. Så visst är alla redaktörer från starten av ETC komna ur en trotskistisk rörelsen, men tidningen upplevdes som ett hot av det partiet. Liksom av andra vänsterpartier och maoistiska partier. Inget konstigt i det. ETC blev ju en fri socialistisk stor tidning. Mycket större än den dåvarande partipressen.

3) Att jag är ”smart” och att jag skulle vara ”antikapitalist” som någon slags guru tycker jag är rätt fördummande debattnivå. Visst har jag med Sten Ljunggren skrivit Ekonomihandboken och deltagit i många debatter om kapitalismens misslyckande och hot mot människans civilisation, men jag har knappast gjort det av smartness eller affärsmässighet. Vill man vara ”smart” finns det en uppsjö av borgerliga och nyliberala källor att ösa pengar ur. Jag har valt att istället bygga ETC runt kritik av borgerlig ekonomisk teori och borgerlig ekonomisk politik. Jag förstår inte riktigt vad som är så upprörande i det.

4) Den som tror att ”Könsbytet” handlar om marknadsföring är antingen en väldigt mansgrisig debattör som aldrig läst reportaget eller en väldigt borgerlig debattör som tror att man gör saker för att tjäna pengar. Jag är väldigt stolt över det reportaget, läs det gärna, och försök läsa det i den tidens kontext då varken ordet queer eller transrättigheter fanns. Jag vet att jag gjorde en unik artikel om något som handlar om identitet och rädsla hos många människor. Ta den debatten på allvar, den är lika aktuell idag.

5) Den ”livstilsvänster” som diskuteras ovan är inget jag känner igen. Min antiimperialism, min analys av senkapitalismen och min ständiga diskussion kring klassfrågorna som försvinner i dagens liberala mediedominans är ju väl dokumenterad. Vad var det han sa Jan Myrdal… ”Gå till läggen”. Däremot är det helt sant att vänstern idag är mer splittrad teoretiskt än på länge. Hur ska vi förhålla oss till vänsterns ointresse för det stora hoten – klimatfrågan, som först på senare tid tagits på allvar. Hur ska vi förhålla oss till den antifeminism som ligger i orden ”klasskampen går före kvinnokampen” som vänster på 70-talet faktiskt arbetade under. Finns det något att lära av all denna sekterism och manlig patriarkal makt även inom vänster… Jag tror det. ETC har alltid varit feministisk och vågat diskutera identitet och förtryck även inom arbetarklassen. Jag tror det är därför vi idag är såpass stora som vi är inom en bred vänster. Vi är konsekventa.Det betyder inte att vi är okritiska. ETCs ledarsida skrivs av många ledarskribenter men helt olika ingångar och erfarenheter av vänsterrörelsen och de många kamperna. Det tror jag är bra.Visst kan några vara väldigt kritiska mot Assad, medan andra tycker att USA:s roll är den viktigaste att diskutera. Men just det – att kunna vara forum för en bred diskussion utanför den borgerliga liberala elitismens tyckanden, tror jag faktiskt är bra. Även för gamla maoister och stalinister.

6) ETC når idag runt 300 000 människor varje vecka. med texter och diskussioner. Man behöver inte gilla dem men visst är det en annan tyngd i den spridningen än de vänstertidningar som Gnistan, eller MLKs tidning Stormklockan nådde på 70 talet. Självklart finns där artiklar jag tycker är ytliga liksom artiklar jag tycker är väldigt avslöjande. Men att göra detta till en ”affärsidé” är att fördumma diskussionen. ETC är en rörelse i och med att människor använder det vi gör till att bygga motmakt. Det kan handla om något så enkelt som solceller, eller något mer komplicerat som ett alternativt studieförbund, eller bara rena tidningar/sajter. Men motmakt byggs av människor som aktiverar sig, inte av företag eller ”affärsidéer”. Gör inte de här erfarenheterna otjänsten att förminska de människor som skapar dem. Och det är inte jag som skapar ETC. Det är väldigt många som agerar som är ETC.

7) Ja vi har en metod att bygga nya tidningar genom att lokalt skapa stöd för en utgivning och sen söka presstöd. Utan presstöd kommer ETC-tidningarna naturligtvis bli mindre och färre men är det verkligen något som man ska jubla över som socialist.Ja kanske om man ser staten som en institution som INTE ska stödja verksamheter, en teori som ser den borgerliga staten som en fiende som aldrig kan utjämna i ett samhälle eller stödja en demokratisk utveckling.Det är en anarkistisk inställning värd all respekt som diskussion eller en extrem nyliberal inställning värd all respekt som en desiniformation. Men jag tycker den här texten om ETC bör lyfta sig lite över den nivån. Presstödet finns. Antingen använder socialister det eller också inte. Ogillar man presstöd som princip så ogillar man väl också kulturstöd från kommuner och staten som princip.Helt okej som politisk tes.Men blanda inte ihop denna kritik av den borgerliga statens olika stöd, med kritik av utövarnas faktiska innehåll. Vi människor är inte robotar eller slavar under bidragssystem. Med medvetenhet kan man bygga ett motstånd med olika metoder. FiB valde sin metod som inte gick så bra. Man hamnade i sekterismens fälla där folket till slut blev en väldigt liten krets. ETC har valt en annan.Jag har all respekt för FiB framförallt som inspiration åren innan konflikten mellan Vpk och maoisterna dödade tidningens folkliga bas. Men blanda inte ihop det med om vi ska ha presstöd eller inte för att ge ut socialistiska tidningar.Det går utmärkt idag att starta tidningar och tacka nej till presstöd. GÖR DET?Men kritiken mot de som väljer en annan väg måste vara lite mer konkret än att det är fel i sig med ett utjämnande stödsystem mellan de stora borgerliga mediedrakarna och små uppstickare. (Presstödet finansieras av reklamskatten…)

8) Beskrivningen av våra lokala tidningar är helt felaktig. Varje ETC-tidning har en anställd redaktör och alla på ETC har givetvis kollektivavtalsgrundad lön och påstående om mina inkomster är enbart fake news. Mina deklarationer finns att läsa offentligt. Gör det innan publicering av antydningar om oegentligheter.

9) Det är fel att jag påverkat Leopards beslut i Bokmässefrågan. Läs deras egna uttalanden. Men att inte dra samma slutsats av att fascister får verka på mässan är för mig obegripligt. Där kan man tycka olika, men motstånd mot fascism har hittills historiskt aldrig kunnat fungera genom ”folkfronter” eller genom att bortse från det unika i fascismens roll inom nationer och inom arbetarrörelsen. Här hade verkligen Trotskij rätt och Stalin helt fel. Att skapa en front mot ”socialfascisterna” d v s reformisterna var ett historiskt brott som öppnade vägen för nazismens makt i Tyskland. Något finns att lära där. Även för maoister.

10) Visst kan alla tidningar bygga på läsares stöd. Det gör ju också ETC. Jag tror ingen vänstertidning kunnat låna in 10 miljoner kronor som vi gjorde för att starta ETC Göteborg som dagstidning. Man kan tycka det är fel, eller acceptera att det är denna monopolkapitalistiska ekonomi vi verkar i. Men utan läsare blir det inga tidningar. Och presstödet är enbart en metod för att skapa nytt och skapa fler motröster som är öppen idag. Imorgon är den kanske stängd. Då får man skapa andra verktyg.

Men, visst…
ETC
har ett stort problem. Jag är döende.

Som ensamägare har jag hanterat det genom att skapa ett avtal där ingen som tar över aktierna kan sälja till någon annan för att tjäna pengar. Det kan till viss del bromsa eventuella försök från borgerligheten att ta över dessa företag som idag börjar bli riktigt stora. Men ingen kan sia framtiden. Jag kan bara hoppas att ETC gjort nytta och att de som tar över kommer fortsätta arbetet som fria socialister, utan sekterism och utan rädsla för att utmana den feghet som styr organisationer och partier i Sverige.

Nu har vi väl bara fem till tio år på oss att vända utvecklingen när det gäller den stora utmaningen – klimathotet.

Hjälp gärna till där. Sätt upp solceller, bryt energimakten, byt till eltransport och sluta vänta på att någon ska göra det åt dig. Oberoende om det handlar om att stödja ETC eller nystarta en FiB som ju alltid kan göras så sluta diskutera och agera istället.

Motstånd är inget man skapar genom att skriva om det. Man gör.

Allt gott…
Johan Ehrenberg

….
Knut Lindelöfs inledande inlägg…

  39 kommentarer for “Johan Ehrenberg svarar om ETC

 1. Bengt Håkansson
  2017-05-16 kl. 23:54

  Varför antingen eller? Varför denna meningslösa småskurenhet mellan tidningar och organisationer som alltid stått varandra nära men som sett varandra som fiender. Nog har det alltid funnits plats för mer än en tidning? Diskussion och åsiktsbrytningar är positiva och nödvändiga och jag tror varken att vänsterns diskussion eller de folkliga kulturyttringar som förekommer kan rymmas inom en enda tidning.

  FiB/K:s grundande må ha varit mönstergillt demokratiskt, men som utomstående har jag alltid haft uppfattningen att tidningens inriktning varit hårt styrd. FIB/K var i praktiken lika galen som övriga SKP-rörelse i slutet av 70-talet när man förberedde sig på att ryssen skulle anfalla. Själv var jag medlem i Clarté, då helt SKP-styrt, men lessnade på alla dumheter.

  Johan Ehrenbergs svar var föredömligt sakligt. Själv premmar jag både på ETC, FiB/K, Proletären och Sydsvenskan. Nog förbannar jag ETC ibland, speciellt dessa pro-imperialistiska Syrienartiklar, och mer än en gång har jag funderat på att säga upp prenumerationen, men efter Johans svar är det mindre aktuellt än någonsin.

  Moraliserandet över presstödet har jag aldrig fattat. Proletären tar ju också emot presstöd, och det tycker jag är den bästa tidningen för närvarande.

 2. Håkan Sandin
  2017-05-17 kl. 4:46

  Nationalsocialismen är en hednisk kult som betraktar kristendomen som en judisk tradition och vill ersätta det gula korset i den svenska flaggan med en svastika.

  Det går inte att placera in Nya Tider i den kategorin.
  ”Skiljelinjen står inte längre mellan höger och vänster utan mellan patrioter och globalister.” sa Marine Le Pen i ett tal i Lyon före det franska valet. Det är en bra sammanfattning av dagens politiska diskussion där globalisterna beskriver patriotism som ”rasism” eller ”nazism” samtidigt som man blundar för inflytandet från Bilderberggruppen, oljemagnaterna på Wall Street och TTIP-avtalet.

 3. Hans Andersson
  2017-05-17 kl. 7:30

  En sak som sedan länge stör mig är ”Vi tillhör alla arbetarklassen oavsett om man är kvinna, svart, pensionär, homosexuell och med flera grupper”.

  Hur definierar du begreppet arbetarklass idag 2017? Vilka grupper tillhör arbetarklassen? Själv tidigare gruvarbetare numera ämneslärare. Tillhör jag arbetarklassen eller medelklassen? Har gjort min klassresa men hävdar att jag inte tillhör borgarklassen och fortfarande är solidarisk med de som ingår i dagens arbetarklass. Mitt eget ursprung.

  Men samtidigt kan jag inte förneka att jag är akademiskt skolad och i utbildad i den traditionen men utan att har hjärtat där eller känna tillhörighet på ett djupare sätt med den akademiska världen. Vilken klass tillhör jag, avgörs det av mina ställningstaganden?

  Hur som helst minskar arbetarklassens numerär enligt klassisk yrkesindelning. Grundstrukturen har förändrats. En bilmekaniker där datateknik och matematik är nödvändiga kunskaper jämfört med för 30 år sedan då du kunde bli bilmekaniker utan att fullfölja grundskolan, praktik var vägen för en bilmekaniker.

  Egentligen är frågan större: Hur ser det svenska klassamhället ut idag? Vilka grupper ingår?

 4. Björn Nilsson
  2017-05-17 kl. 8:44

  Kort kommentar till Hans Andersson om den intressanta klassfrågan:

  1. Den USAmerikanske sociologen Eric Olin Wright har utvecklat det äldre ganska grovt tillyxade marxska schemat genom att rita upp en glidande skala som hänger på lönearbetarens inflytande över den egna situationen. Har man ingen makt över sitt arbete motsvarar man den typiske proletären, men med ökat inflytande flyttas man gradvis närmare en position som (för enstaka individer) kan innebära att man passerar gränsen till att vara kapitalist. Wright kallar det för ”contradictory class locations” – motsägelsefulla klasspositioner, när man är lönearbetare men samtidigt har en del inflytande över sitt arbete.

  Men som jag brukar uttrycka det: det finns bättre eller sämre betalda knegare, knegare är de lik förbaskat allihop! Det explosiva i dagens värld handlar mycket om att den ‘medelklass’ som trott sig kunna flyta fram i livet plötsligt upptäcker att ”guldet blev till sand”, och att ”din personlige bankman” verkligen inte är din ‘personlige vän’.

  2. 1844 formulerade en Georg Weber (kanske med hjälp av Marx) det hela så här: ”Men arbetare är var och en som inte äger något kapital”. Tror det också kan vara en användbar definition.

 5. Håkan Sandin
  2017-05-17 kl. 11:02

  I slutet på 1970-talet sökte jag mig till Moderaterna för att jag gillade Gösta Bohman. Men jag fann snabbt att jag inte passade in bland finansvalparnas dyra kostymer. För till syvende og sist handlar det om klassbakgrund och var någonstans man känner sig hemma.

  Arbetarklassen har alltid varit värdekonservativ och tradeunionistisk. Man köper inte filosofiska revolutionsprojekt typ proletariatets diktatur.

  Vid parlamentarismens genombrott insåg arbetarrörelsen det ohållbara i att själv dominera i kraft av sin flertalighet. Ett fungerande samhälle måste också influeras av företagare, bönder och akademiker.

  När man idag pratar om imperialism och monopolkapitalism bör man avse globaliseringen och det internationella bankkapitalets närmast totalitära makt över samhället.

 6. Kerstin Stigsson
  2017-05-17 kl. 12:12

  Håkan Sandin:
  Jag blundar inte alls för Wall Street, Bildberggruppen, Wallenberg, oligarkerna eller TTIP-avtalet. Tvärtom: DE STÅR FRAMFÖR NAZISMEN OCH NYA TIDER MOT ARBETARKLASSEN. Det är ni som stödjer Wallenberg, oligarkerna med flera – d v s kapitalismen – när ni läser NT och andra nazistiska tidningar. Det har aldrig någonsin hänt att nazister, fascister och rasister i slutändan ställt sig på arbetarklassens sida. Blå skjortorna (samma sak som Brunskjortor här i Sverige) på Irland gick upp i höger/kristdemokratiska partiet Fine Gael. På Nordirland använde unionisterna (kapitalister – trogna den brittiska staten) en nazistisk retorik för att få sin egen arbetarklass att attackera den irländska arbetarklassen. Det finns fler sådana händelser då nazismen har visat sitt rätta ansikte, t ex hur Wallenberg och många andra svenska företagsledare stödde nazismen under 30- och 40-talet. Har ni helt glömt bort vad nazister står för?

  Jag kan säga att jag är en man och klä ut mig som sådan – men är jag därför en man? Nej, jag är fortfarande en kvinna! Ränderna går aldrig ur. NT kan säga vad som helst för att locka fler läsare men de är fortfarande en nazistisk tidning.

 7. Kerstin Stigsson
  2017-05-17 kl. 13:01

  Nu ställer Hans Andersson en grupp mot en annan – nämligen gruvarbetare och lärare. Jag anser att vi alla tillhör arbetarklassen som arbetar för socialism och kommunism. Att vara lärare är ett svårt arbete, precis som det är att vara sjuksköterska och gruvarbetare. Varför ska vi analysera vem som tillhör vilken grupp om det så är en gruvarbetare eller en socialarbetare – eller för all del en yrkespolitiker på vänsterkanten? En ingenjör kan tillhöra arbetarklassen. Jag betraktar din fråga ganska underlig.

  Jag anser att arbetarklassen ska utbilda sig. I Sovjetunionen utbildades många ur arbetarklassen helt gratis. Men tillhörde dessa utexaminerade arbetare med lång utbildning arbetarklassen? Ja, självklart! Du nämner ‘Mitt eget ursprung.’ Du är stolt över det och det ska du vara. Men är du mer värd än t ex en flykting som kommer hit eller en invandrare från Argentina som kom som flykting på 70-talet?

 8. Kerstin Stigsson
  2017-05-17 kl. 13:12

  Håkan Sandin!
  Nya Tider är en nazistisk tidning – oavsett hur mycket någon gillar tidningen. Proletären nämner på ledarplats: ”NT befinner sig på identitetspolitikens yttersta högerflank och det räcker med en snabb titt på deras artikelrubriker och skribentkår för att känna den bruna stanken”.

  ”Yttersta” menas att man kan inte kommer längre ut. Det är som att hugga kniven i ryggen på en kommunist!

  Även borgerliga tidningar kan ha artiklar som jag gillar men det gör dom inte mindre borgerliga – och blir socialistisk – för det. Skilj mellan att stödja en förbannad nazistisk tidning och en tidning av och från arbetare som inte i slutändan börjar samarbeta med kapitalet. Läs Kjell Bygdéns artikel på Riktpunkt.nu ‘9 maj Socialismens seger över fascismen!

 9. Håkan Sandin
  2017-05-17 kl. 13:25

  Oljemagnaterna på Wall Street blundar du uppenbarligen för.
  ”Utan Volvo stannar Sverige.” sa Gunnar Sträng.
  Angered Bergsjön byggdes, som en del av miljonprogrammet, i en tid av framtidstro och var tänkt att inhysa de arbetare som skulle anställas i samband med den expanderande Volvofabriken i Torslanda. Man byggde till och med en bro över E6:an till Hisingen innan alltsammans havererade i mitten på 1970-talet när dollarn kollapsade, USA avskaffade guldmyntfoten och oljekrisen nådde Sverige.

  Det var då staterna i Mellanöstern nationaliserade sina oljetillgångar. Man bildade OPEC och den svenska regeringen införde bensinkuponger som under andra världskriget. Vi som var unga då minns schejkerna som spelade bort miljonbelopp på casinot i Monte Carlo.

  Idag vet vi bättre; att de var dugliga affärsmän som förstod att investera sina tillgångar i västerlandets bankväsende, fastigheter och företag.

  Idag är Angered-Bergsjön ett muslimskt parallellsamhälle, medan Göteborg alltmer börjar påminna om Beirut 1976, samtidigt som Saudiarabien är en av de största spelarna på Wall Street, är väl representerat i Bilderberggruppen och har ett politiskt inflytande – ordförande i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna och ledamot i FN:s kvinnokommission – som borde göra varje civiliserad människa mörkrädd.

 10. Kerstin Stigsson
  2017-05-17 kl. 14:24

  Håkan Sundin!
  Så allt är muslimernas fel att Sverige är rasistiskt? Är det de muslimska flyktingarnas fel att Opec och den svenska regeringen införde bensinkuponger? Det finns en väldig utsatt muslimsk arbetarklass i de muslimska länderna. Det är de som inte har fått ta del av de naturresurserna som fanns och finns i det egna landet. Det är enbart några få som blev och blir förmögna.

  Dugliga affärsmän? Är duglighet lika med pengar? Det är enbart några få oligarker som bestämmer. Det var pengarna som fick Trump att skriva under ett avtal och gav de amerikanska oligarkerna tillåtelse att fortsätta med arbetet att dra oljeledning genom ett Standing Rock indianreservat. Det var likadant i Ukraina. Hunter Biden – son till f d USA vicepresident – har stora intressen i energiområdet i Ukraina i företaget Burisma Holdings. Där användes/används nazistiska legoknektar som skyddade/skyddar amerikanska affärsintressen. Så vem representerar du? Nazismen bakom dessa oligarker?

  Och vad har detta med Nya Tider att göra?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *