Ryssland och doping

Dopningskontroll vid en cykeltävling i Taiwan. (Bild: Wikipedia)

Rysslands dopinglaboratorium räknades förr som ett av världens fem främsta (jämte Tyskland, Schweiz, Kanada och USA). Men den ryska antidoping-verksamheten slogs i spillror, främst genom ”insatserna” från förre chefen för det ryska dopinglaboratoriet, Grigorij Rodschenko, så småningom tvivelaktig visselblåsare i väst.

Just nu byggs ett helt nytt dopinglaboratorium upp i Moskva; ny byggnad, nya instrument, ny personal, etc. Vem som har beordrat
detta och sett till att det finns finansiering behöver ingen tveka om.

Professor Mats Larsson

Jag blev under våren kontaktad från Moskva gällande doping. Man letade efter en person, som dels kunde en del om doping, och som dels stod helt fristående från World Anti-Doping Agency (WADA) och dess ackrediterade laboratorier. Man hade hittat en, i och för sig tämligen obetydlig, vetenskaplig artikel, kritisk mot WADA, som jag skrev för en 5-6 år sedan.

Man förstod vidare från artikeln att jag hade egen erfarenhet av verkliga dopingfall. Jag har pro bono försvarat flera dopinganklagade svenska idrottare. Antalet kritiker av WADA baserad på avtryck i den vetenskaplig litteraturen kan räknas på ena handens fingrar.

En halvtimmes Skype med Moskva gjorde klart för mig att det var vetenskapligt synnerligen intressanta fall det handlade om, och jag var snabbt med på tåget.

Vad gällde då frågan som Moskva kontaktade mig om? Jo, att man öppnat och på nytt testat dopingprover från OS i Peking 2008 och London 2012. Proverna har legat i frysrum och kan när som helst tinas och testas på nytt. Flera ryska idrottare, även medaljörer, riskerar nu att dömas för doping och att tvingas lämna tillbaka sina medaljer. Hur är detta möjligt? (Att ryska idrottare är lovligt byte inser alla.)

Instrumenten som används för dopingtester blir allt känsligare, men det är inte förklaringen. Istället handlar det om att två ryska forskare år 2012 publicerade en vetenskaplig artikel om oral turinabol – den gamla favoritsteroiden i DDR – i vilken man påstod sig ha hittat mycket långlivade metaboliter av turinabol, alltså nedbrytningsprodukter som, enligt ryssarna, stannar i kroppen i nära två månader. Tidigare kända metaboliter stannar kanske högst två veckor. (Den förbjudna substansen försvinner mycket snabbt.)

WADA har nu utvecklat analysmetoder som bygger på de två ryssarnas artikel – varav en av dem är just Grigorij Rodschenko!

Är artikeln bra? Nej, jag har gått igenom den mycket noggrant och anser att den möjligen är godtagbar. Det är här striden med WADA
kommer att stå, och anledningen till att jag åkte till Moskva för ingående diskussioner med ryssarna och en vitrysk specialist, som jag själv kände till och som anslöt till Moskva från Minsk.

Ett par timmar in i de vetenskapliga diskussionerna, tyckte jag att det var på sin plats, att berätta att jag har ett formellt uppdrag för det ukrainska ministeriet för vetenskap och högre utbildning. Den upplysningen föll i god jord! Utmärkt, du är närmast att betrakta som anti-ryss, blev reaktionen! Ryssarna är pragmatiker.

Om jag skulle berättat, att det i Sverige och Norden finns bloggare och FB-sidor som påstår att det inte finns någon rysk militär närvaro i Donbass, eller för den delen om alla stollehistorier om nedskjutningen av MH17, hade mötet fått avbrytas på grund av skrattparoxysmer. ”Nyttiga idioter” är ingenting för ryssarna när det kommer till skarpt läge.

Hur det hela kommer att sluta är just nu en helt öppen affär. I detta spel är WADA Goliat, de anklagade David. Och jag gillar att spela på Davids planhalva.

Disclaimer: jag vet att Knut inte gärna vill att hans blogg ska vara reklampelare, men för den som vill åka till Moskva, vilket jag förmodar att många av bloggens läsare vill, så kan jag nämna att Singapore Airlines har en rutt Stockholm–Moskva–Singapore, där man säljer ut stolar på sträckan Stockholm–Moskva till ungefär samma pris som en SJ-biljett t o r Sundsvall. Men i motsats till SJ ingår mat&dryck och förstklassig service.

För den som är flygrädd eller ovan att flyga så är SA att rekommendera. Aeroflot har det sämsta säkerhetstänk som jag någonsin upplevt hos ett flygbolag. Ryssarna fnissar lite generat när jag påpekar det, och säger att det är en del av rysk flygkultur. Alla som har sett filmen ”Ödets ironi” vet vad jag menar.

 

  2 kommentarer for “Ryssland och doping

 1. Hans Andersson
  2017-08-12 kl. 15:30

  Mats!
  Bra att du så konsekvent i ditt engagemang gällande dopningsproblematiken framhåller rättssäkerhetens fundament och därav ditt uppdrag som oberoende aktör i dessa tider som idrotten är extremt politiserad.

  En annan reflektion utifrån det pågående mästerskapet i London. Påfallande lite medaljörer på sprintdistanserna från USA och Jamaica och klart sämre tider genomgående än på mycket länge.

  Norskt guld glädjande på 400 m häck och på en tid som är sämre än Sven Nylanders svenska rekord på distansen.

  Förklaringen bör väl rimligtvis vara att det i dagsläget är effektiva kontroller men som sagt rättssäkerheten i fokus viktig men visst är det förvånande att den turkiske guldmedaljören på 200 m segrade på 20.09 hela 8/10 från Bolts världsrekord.

  Nog funderar man!

 2. Mats Larsson
  2017-08-26 kl. 12:39

  Hans A!
  CAS-domen mot Therese Johaug har nu kommit och finns att läsa i sinhelhet:

  Jag gissade tidigare på att hon skulle få två års avstängning, men det slutade med 18 månader. För hennes del knappast avgörande, eftersom hon missar nästa OS med både 18 och 24 månader.

  CAS trodde på hennes historia om läppsalva, något som antagligen
  bidrog till den ganska milda domen.

  Att överklaga till en civil domstol i Schweiz, vilket är formellt möjligt, är ett slöseri med Johaugs pengar. Jag känner inte till någon som lyckats.

  Slutligen, håller med dig om att det finns frågetecken kring resultaten i VM. Å andra sidan har jag intrycket att i många grenar går det i vågor, ibland toppresultat, ibland ganska mediokra. Om doping har något med detta att göra (bortsett från DDR-tiden) är svårt att ha någon faktabaserad åsikt om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *