Presidenten och kungen (Bild: Wikipedia)
Presidenten och kungen (Bild: Wikipedia)

Ännu ett krig i Mellanöstern är nu igång. Torsdag morgon 2015-03-26 meddelade al Arabiya att kung Salman hade beordrat det saudiarabiska flygvapnet och marktrupper att angripa Houthi-rebellerna i grannlandet Jemen. Angreppet är godkänt av Washington, vilket betyder att Saudiarabien och Iran är inne i ännu ett krig via ombud  som stöder var sin sida. Washington använder de motsatta argumenten mot dem man använde i Ukraina 2014 – utan att att skämmas det minsta. Och USA är åter på samma sida som IS och al-Qaida.

Det finns skarpa etniska och religiösa konflikter i Jemen, samtidigt som landet i generationer har varit en del av stormaktspelet på den arabiska halvön.

Presidenten har flytt
President Abd Rabbah Mansur Hadi är en nära allierad till USA, och samtidigt djupt hatad i sitt eget land, något som verkligen inte är en ovanlig kombination. Han är sunni, och i september 2014 blev han tvingad av den sjia-muslimska rebellrörelsen Houthi att tillsätta en samlingsregering. Efter att  houthierna angripit presidentpalatset i huvudstaden Sana’a i januari 2015, flydde presidenten till hamnstaden Aden.

Nu har den avsatte presidenten även flytt från Aden, och befinner sig antagligen inte längre i landet. Det betyder att Saudiarabien och USA har mist sin viktigaste allierade i Jemen. Mansur Hadi stödde IS och al-Qaida på den arabiska halvön (AQAP), medan rebellerna får stöd från Iran. De sista nyhetsbulletinerna omtalar att rebellerna har lyckats lägga beslag på CIAs arkiv i Jemen, vilket betyder att de förmodligen nu har full överblick över USAs operationer i landet.

USA har levererat vapen till ett värde av 500 miljoner dollar till Jemen, men kan idag inte redogöra för i vems händer dessa vapen nu finns. Kanske är de övertagna av al-Qaida. Som bekant var det AQAP som tog ansvar för terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris.

Terrordådet i Sana’a
Under fredagsbönen i Sana’a i Jemen 2015–03–20 sprängde fyra självmordsbombare sig själva och minst 137 sjia-muslimer i luften. Minst 357 blev sårade. Angreppet var riktat mot två moskéer som tillhör Houthi-muslimer. De är sjia, och sunnifundamentalisterna räknade dem därför som «avgudadyrkare». Islamiske Staten (IS) har tagit ansvar för bombningen och säger på Twitter:

Let the polytheist Houthis know that the soldiers of the Islamic State will not rest and will not stay still until they extirpate them. … God willing, this operation is only a part of the coming flood.

”Blodet flöt som en flod”, sa överlevande i Sana’a.

Detta var alltså en sunni/IS-aktion, och de internationella reaktionerna har varit återhållsamma, eftersom den riktat sig mot den USA-allierade Mansur Hadi. Sedan tågade houti-krigarna mot Aden och tog raskt kontrollen över flygbasen där. Hela Jemen var alltså på väg att falla i houti-rebellernas händer. Detta kunde Ryiadh inte acceptera, och satte därför igång ett fullt krig mot sin granne i söder.

Enligt al-Arabiya skall 150.000 soldater och 100 flygplan delta i angreppet. Förutom Saudiarabien skall Egypten, Jordanien, Sudan och Pakistan vare villiga att bidra med trupper. Marocko, Jordanien, Sudan, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Qatar och Bahrain sägs också delta i angreppet.

USA stöder – med motsatt argumentation mot i Ukraina
I Ukraina blev en folkvald president störtad i en USA-stödd kupp. USA varnade grannlandet Ryssland för att blanda sig i Ukrainas inre angelägenheter, och resten av den historien kan vi. I Jemen blev en (mer eller mindre) folkvald president störtad av rebellerna (med stöd från Iran). Då uppmuntrar och stöder USA Saudiarabien att gå till fullt krig för att återinsätta presidenten. Det kan man väl kalla att ”møte seg sjøl i døre med et smell” (ett norskt talesätt – fullt begripligt).

Eller som Groucho Marx sa: Those are my principles, and if you don’t like them … well, I have others.


Översättning till svenska: K Lindelöf

Föregående artikelDen nyliberala flyktingpolitiken
Nästa artikelLärda här hemma och i Saudiarabien
Pål Steigan
Pål Steigan är före detta ordförande för norska AKP(ml) och nu redaktör för webbavisen steigan.no

6 KOMMENTARER

  1. Hmm! Saudierna bombar i ett grannland, nu igen!

    Antar att vi kommer att få se sanktioner från EU, fördömanden från FN … eller?

    Nähä, inte det? Tänk om någon annan icke-allierad nation bombat ett grannland? Oj … oj!

  2. 10 år av fruktlöst drönarkrig i Jemen, Al Qaida är i stort sett chanslösa i landet, så man fick helt enkelt gå in och ockupera landet, marionettregimen är oförmögen att göra något som de inte lyckats med ens med en massiv drönarinsats i ryggen.

    (Var det någon som sa något om att lägga sig i andras inre angelägenheter i fallet Saudiarabien?)

  3. I Europa hade vi det trettioåriga kriget som satte punkt för de kristna religionskrigen. Det har varit lätt för giriga och makthungriga att spela på religionsharpan inom Islam, för att driva de geopolitiska strategier som genererat mest. Att samma argument används oavsett vilket motståndet är, får väl ses som att man rakt ut ger fan i moralen i handlandet och oblygt kör en neoimperialistisk krigsmaskin där det passar. En krigsmaskin som EU gullar med i NATO

  4. Jag förstår inte riktigt Martin K:s sista fråga (inom parentes). Att Saudiarabien inte respekterar andra länders inre angelägenheter, gör det att det var ok att Margot W kritiserade deras inre affärer?

    Såvitt jag minns kritiserade Margot W inte Saudiarabien för att blanda sig i andras länders inre angelägenheter. Det hade varit en motiverad kritik eftersom det var det bästa argumentet emot att sälja vapen till dem.

  5. Margot var ondskan själv då hon hade mage att med ord ”lägga sig i” inre angelägenheter i annat land. Från samma haverister som gastade om sådant senaste veckorna hör man nu inte ett pip om hur ondskefulla Saudi är som ”lägger sig i” andra länders inre angelägenheter med vapenmakt.

    (Förvisso så var ju vapenfabriken klar och Sverige avvecklade sin inblandning helt enligt plan för att inte synas som en part i ett krig som man hjälpt Saudi förbereda under nått år.)

  6. Kampanjen för att visa att alla stater som stödjer ”Väst” antingen är ”demokratier” eller ”är på väg emot demokrati” har nu nått Saudiarabien. Dagens val utmålas av SVT som ”historiskt”. Men läser man mellan rubrik och den pliktskyldiga avslutningen om ”ett stort steg för kungahuset” ser man att det hela framstår det hela som en tom gest.

    Tilläggas bör att bara 131 tusen kvinnor har registerat sig för att rösta mot 1,35 mioljoiner män, detta i en befolkning på 27 miljoner + 8 miljoner invandrare som givetvis inte har något rösträtt alls.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.