Sjukhus bombat i Tripoli

Natten till den 24 mars och hela morgonen bombade USA- och Nato-flyg Tajhura, en förort till Tripoli där bland annat Libyens kärnforskningscenter ligger. Allt luftförsvar och andra militära anläggningar slogs ut under de två föregående dagarna. Men den 24:e var det militärförläggningar i ett tätbebyggt bostadsområde alldeles intill ett sjukhus som inrymmer Libyens mest betydande hjärtklinik som bombades. För de civila i området var det helt oväntat att vanliga bostadskvarter skulle förstöras, så någon evakuering företogs inte.

Bomber och raketer träffade bostadshus som rasade samman alldeles alldeles intill sjukhuset. Glasfasaden på hjärtcentret krossades och i byggnaden för vård av havande kvinnor med hjärtproblem rasade en vägg samman och en del av taket föll ner. Det här orsakade tio missfall och läkarna kämpar nu för att rädda kvinnorna.

Det här berättar en grupp ryska, vitryska och ukrainska läkare i ett öppet brev till President Putin och premiärminister Medvedev. De betraktar USA:s och Natos bombningar som olagliga och väntar sig inte att någon annan än Ryssland kan eller kommer att göra något för att stoppa bombandet. De vädjar därför till Rysslans att de ska använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att stoppa bombningarna. Läs hela brevet här.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

  19 kommentarer for “Sjukhus bombat i Tripoli

 1. Kjell Martinsson
  2011-04-03 kl. 5:55

  Kan man bomba fram fred? Och vilken fred blir det i så fall? Kommer USA att bygga en ny militärbas i Libyen?

 2. Knut Lindelöf
  2011-04-03 kl. 8:19

  Varför ser vi inget om just det här bombade sjukhuset i våra medier? Kan det vara så att jag har ett scoop på min lilla blogg?

 3. Kjell Martinsson
  2011-04-03 kl. 11:47

  Scoop och scoop … jag hade redan fått samma text på nätet av en FB-vän. Men en del ”obehagliga” nyheter har en tendens att filtreras bort i mainstream media. Nu som då …

 4. Knut Lindelöf
  2011-04-03 kl. 11:57

  Du ja! Vi har väl till 98% samma obskyra informationskanaler.

 5. 2011-04-03 kl. 12:59

  Vi befinner oss just ni i två krig. I Afghanistan och Libyen. Därmed blir nyhetsrapporteringen underkastad särskild säkerhetskontroll. Inget konstigt. Under Andra Världskriget gjordes beslag av tidningar som innehöll ”olämplig” information. Idag får vi ofta leta sanningar på nätet. Så länge det varar 🙂

 6. Knut Lindelöf
  2011-04-03 kl. 13:01

  Fy fan va dystert 🙁

  Har du läst Zaremba i DN idag förresten?

 7. 2011-04-03 kl. 16:43

  Yes!
  Röran på Kävlingeskolan förefaller vara i det närmaste oslagbar. ”Felen” ligger tydligen på många nivåer. Perssonbeslutet om kommunalisering i botten, en lokal politisk handfallenhet och ”modern” pedagogisk ledning. Här kan man tydligen inte heller, som jag brukar göra ibland, förklara det hela med att det skulle vara en skola i ett invandrartätt område med elever från den nya underklassen som inte kan tala svenska.
  Ska bli intressant att följa fortsättningen!

 8. Knut Lindelöf
  2011-04-03 kl. 19:09

  Kul att du kommenterade Zarembareportaget innan jag ens lagt ut mitt inlägg om detta. Har börjat, men jag tänkte vänta på åtminstone ett till kommit ut. Det ser lovande ut. Frågan är om hur han tänker behandla friskolereformen. Vi får se.

 9. Bo Persson, Piteå
  2011-04-03 kl. 21:18

  Bo Z du nämner kommunaliseringen. Men Zaremba skriver också att i Finland är skolan också en kommunal angelägenhet. Och ändå är man ”bäst” i Europa. Jag har svårt att få ihop det här. Vad säger vår skolexpert Knut?

 10. 2011-04-03 kl. 22:29

  Som du redan vet så anser jag inte att friskolereformen kan förklara ”allt” som gått snett i den svenska skolan. Den har bidragit till ytterligare segregation i ett samhälle som blir allt mer tudelat och segregerat. Det som brukar kallas för tvåtredjedelssamhället. Som sagt, vi väntar med spänning på Zarembas nästa drapa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *