Svenska marktrupper till Libyen

Svensk humankrigare i motljus

Rebellerna i Libyen har för dålig vapenutbildning och för klena vapen. Sverige har därför beslutat göra en humanitär krigsinsats helt på egen hand. Som ett biståndsprojekt skickar man över en styrka på 200 man till Benghazi från Afghanistan. Man kommer att påskynda överlämnandet av ansvaret för säkerheten i norra Afghanistan till afghanska antitalibaner.

Den svenska styrkan ska dock inte använda skarp ammunition om man inte hotas av någon diktaurförespråkare. En feministgrupp ska medfölja för att förbereda övergången till jämställdhet och demokrati i sann svensk mening.

Beslutet togs i ett extra inkallat regeringsmöte idag på morgonen. Även Sverigedemokraterna har uttalat viss förståelse för beslutet.

– Bra att man skyndar på borttagandet av de svenska trupperna från Afghanistan, säger Jimmy Åkesson.

  21 kommentarer for “Svenska marktrupper till Libyen

 1. Bo Persson, Piteå
  2011-04-01 kl. 15:32

  Knut, jag har hört rykten om att FiB/K den 13 april skall ha ett möte kring det nya kriget. På ABF på Sveavägen i Stockholm. Men det kanske också bara är ett aprilskämt?

 2. Knut Lindelöf
  2011-04-01 kl. 16:10

  Jo, de här uppgifterna anlände den 1 april, men man kan nog sätta viss tilltro till dem.

  PANELDISKUSSION OM FOLKRÄTTEN
  Måndagen den 11 april kl 18.00
  på ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
  Koordinator Per Olof Österholm.

  Talare: (fler tillkommer)
  Paul Wrange, folkrättsexpert vid Stockholms universitet
  Carl Tham, socialdemokraterna

  Arrangörer: FiB/K Stockholmsavd. och Clarté

 3. Bo Persson, Piteå
  2011-04-01 kl. 16:15

  11 april alltså? Inte den 13 som jag hört. Eller är det det som är skämtet?

 4. Knut Lindelöf
  2011-04-01 kl. 16:41

  Man kan inte skämta om allt. Tyvärr är Sveriges aktuella krigsinsatser inget skämt 🙂

 5. Bo Persson, Piteå
  2011-04-02 kl. 9:08

  Nej, det kan man inte och om jag skall var mycket allvarlig, så tycker jag att Sverige skall säga upp sitt medlemskap i FN. En institution som Säkerhetsrådet som kan sanktionera våld mot en medlemsstat är ju ett totalangrepp mot hela det moderna statssystem som vi kallar det westfaliska.

  Sedan kan vi beteckna denna institution som postmodern eller premodern eller arkaisk eller vad vi vill. Det är fullkomligt egalt.

  Sverige ut ur FN!

 6. Knut Lindelöf
  2011-04-02 kl. 11:29

  Du menar förmodligen allvar, det är ju den 2 april.

 7. Bo Persson, Piteå
  2011-04-02 kl. 15:20

  Ja, jag förstår att du fortfarande betraktar FN som något heligt. Det gör ju alla. Men är det befogat efter först tio år med ISAF och så nu Libyen. Alltså: Är det vi haft de senaste tio åren bara yttringar av ett dysfunktionellt Säkerhetsråd? Eller är det tvärtom så det var tänkt att fungera. Av systemets arkitekter kring President Roosevelt?

 8. Knut Lindelöf
  2011-04-02 kl. 17:24

  Heligt, ja näst intill faktiskt. Utan FN ingen folkrätt – eller hur? Lämnar vi inte över hela problemformuleringsprivilegiet till USA/Nato med svans om vi släpper FN-tanken?

 9. Bo Persson, Piteå
  2011-04-02 kl. 20:42

  Visst skulle vi ha kvar folkrätten, Knut. Den westfaliska. Alltså interventionsförbudet och självförsvarsrätten. Vad vi däremot skulle bli av med är Säkerhetsrådets folkrätt. Alltså ”de fem storas” speciella interventionsrätt. Och som vi alltså nu sett praktiserad i Afghanistan i snar tio år. Och som i dagarna Libyen har blivit ett nytt ”övningsfält” för.

 10. DZ
  2011-04-06 kl. 19:54

  Sverige ska självklart vara kvar i FN! Allt annat är revoluzzergnägg!

  Däremot bör vi givetvis ständigt ta upp frågan om uteslutning av Israel, den enda medlemmen i FN, som systematiskt och konsekvent ger fullständigt f-n i alla världssamfundets resolutioner.

  Och samtidigt upprätta en flygförbudszon över alla områden, som på marken behärskas av IDF!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *