Lite musik då Vänsterpartiet samlade sina skaror på Vaksala torg 1 maj 2018 i Uppsala. Observera, ingen svensk flagga, men flera kurdiska…

Vår lilla FiB-grupp samlades igår för att ta en runda med tidningen runt Uppsala centrala delar i de olika demonstrationstågen. Vi tröttnade ganska fort och gick istället och fikade på konditoriet Storken på Stora torget. Att vädret var ovanligt vresigt kanske påverkade oss lite. Några tidningar blev dock sålda. Dennis blev som vanligt den mest framgångsrike försäljaren, kanske blev det till slut uppåt 10 stycken och några provprenumerationer.

Ett skäl till att i alla fall jag tröttnade var att det enda tal jag uppfattade under Vänsterpartiets samling på Vaksala torg var Vänsterpartiets unga riksdagskandidaten Yekbun Alps där hon bland annat sa att Vänsterpartiet är det enda parti som stöder kurdernas kamp för ett självständigt Rojava. Är verkligen detta något att vara stolt över? Efter vad jag förstått är detta ett riktigt stickspår, vilket jag skrivit om förut.

Så talar man på Vaksala torg i Uppsala 1 maj 2018, samtidigt som det blir allt mer tydligt att norra Syrien är på väg att olagligt avskiljas från det erkända Syrien. Kurdiska förband (SDF och YPG), USA (2.000 egna och 5.500 internationella legosoldater) samt nu även Frankrike håller på att skaffa sig total kontroll över området.

Det de gör är olagligt på alla vis och helt vid sidan av FN. När nu IS är bortjagade och deras områden befriade från islamisterna borde äntligen freden kunna uppnås för det syriska folket.

Men det är uppenbarligen inte fred som är USAs, Frankrikes och kurdernas strategiska mål. De har under hela det sju år långa kriget hävdat att al-Assad är Syriens största problem, USA har i det fördolda hela tiden stöttat islamisterna på olika vis (enligt principen fiendens fiende…) och ser nu till att omöjliggöra freden, för deras mål är att slå sönder Syrien som stat och störta al-Assad. Men att de vill ha ”regime change” döljer de.

Israel hävdar att USAs/Frankries styrkor i norra Syrien är där för att stötta Israel i kampen mot Iran. Något ligger det kanske i det. Men området i nordöstra Syrien är strategisk viktigt av många skäl. Dels finns det mesta av Syriens olja här, och dels går alla viktiga transportvägar mellan Iran och Turkiet och mellan Iran och Syrien här. Detta område kan inte lämnas i al-Assads händer.

Det är sorgligt att se hur svenska vänstern förs bakom ljuset av kurdiska krafter lojala med SDF och YPG i Sverige. Vänsterpartiet gör sig till ett stöd för USA och deras allierade, som vill krossa Syrien, staten som alltför länge vägrat underordna sig USAs och Israels intressen.


Uppgifter även hämtade från steigan.no.

Föregående artikel”SÅ BLEV VÄNSTERN ETT HOT MOT ARBETARE”
Nästa artikelPå västfronten intet nytt
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Jag dristade mig att ”gå emot strömmen” och på Anders Romelsjös blogg Jinge genom att lägga ett ord för BBC:

    1. BBC-programmet heter ”HARD TALK” vilket anger att det inte är en vanlig intervju. Sackurs uppgift är att ställa hårda frågor oberoende vad han själv skulle anse. Jag har sett fler intervjuer av honom och om han anser allt vad han sagt så ligger han i krig med resten av universum.

    2. BBC låter i alla fall intervjua människor med andra uppfattningar, inte bara syrier utan också t ex ryssar, som hävdar sina åsikter. I sina regelbundet återkommande paneler med londonbaserade utländska journalister finns då och då ryska journalister representerade. Detta vore svårt om inte omöjligt i SVT.

    3. Till skillnad från SVT har BBC, ända sedan krigsåren, lärt sig att den effektivaste propagandan är att hålla sig så nära sanningen som möjligt. Detta lyckas de inte alltid med, men betydligt bättre än SVT, som bedriver ren desinformation, en ”Husbondens Röst”, som Allmogen har att rätta sig efter.

  2. Israel har redan startat kriget mot Iran (och saboterat en fred i Syrien). De senaste bombningarna i söndags mot Iranska ställningar i Syrien dödade ett-två dussin Iranier. Funnes det någon rättvisa i Israel så skulle Netanyahu sitta i fängelse för korruption (som Israeliska folket vill). Nu kommer säkert Ryssland förstärka Syrien och Iran med ett mer avancerade luftförsvarssystem, men samtidigt ökar risken för ett stor krig mellan kärnvapenmakterna Ryssland och USA, Israel.

    Något ”falska vänstern” blundar för.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.