UNT söndag 2009-02-01Folkpartister rör sig åt olika håll. Artisten Alexander Bard, numera aktiv folkpartist, f d missionsförbundare och troende ateist, vill rensa ut allt religiöst. Han lär få problem att sopa undan den folkpartistiska prästen Cecilia Wikström till exempel. De allra flesta har emellertid lydigt försvarat Israel i Palestinakonflikten. Bard, som ska delta i årets melodifestival, anser (till skillnad från Bert Karlsson) att årets Israelbidrag är storartat för att det ska handla om fred. Det läser jag i Expressen 2009-01-15.

Nå, Håkan Holmberg (liberal och politisk chefredaktören på UNT) skriver om Palestinafrågan efter Gazakriget på ett nytt sätt i en stor artikel i UNT 2009-02-01. Rubriken Kan tvåstatslösningen räddas? följs av ett intressant resonemang som går ut på att tvåstatslösningen är omöjlig. USA kommer visserligen att göra ett sista försök att rädda den, men därefter kommer andra förslag att krypa fram. Kanske dessa kommer att presenteras som modifierade varianter av en tvåstatslösning, men i realiteten vara enstatslösningar. Han påstår att före Israels bildande fanns det sionister som arbetade för just en gemensam stat med palestinaaraberna, och att sionismen i sig inte förutsätter en exklusivt judisk stat. Det hoppas jag han utvecklar i en ny artikel. Att det dessutom finns judar som motsätter sig sionismen och staten Israel är också väl känt.

Snart är vi tillbaka till PLO:s gamla krav på ett demokratiskt Palestina med lika medborgerliga rättigheter för alla medborgare – oavsett religiös bakgrund. Jag ser absolut ingen anledning till att denna uppfattning skulle vara svårsmält för liberaler. Håkan Holmberg går kanske i täten för något nytt här. Måtte han slippa att anklagas för antisemitism av Cecilia Wikström och Alexander Bard.

Läs vad andra bloggar skriver om: , , , , , ,

Föregående artikelDilsabilden och UNT
Nästa artikelKärnkraftfrågan löst, men …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.