Foto: RTÉ

Den 23 december 1972 sändes ett uttalande av Olof Palme i Lunchekot i Sveriges Radio med anledning av julbombningarna av Hanoi. Så här löd det korta uttalandet:

”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Och det som pågår idag i Vietnam, det är en form av tortyr.

Det kan inte finnas militära motiv för bombningar i denna skala. Militära talesmän i Saigon har sagt att det inte förekommer någon uppladdning från nordvietnamesernas sida. Det kan inte heller rimligen bero på någon halsstarrighet ifrån vietnamesernas sida vid förhandlingsbordet. Alla kommentatorer är överens om att det främsta motståndet mot oktoberöverenskommelsen i Paris har givits av presidenten Thieu.

Det man nu gör det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd, och av de har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn.

Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka.

Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret.

Nu fogas ett nytt namn till raden, Hanoi julen 1972.”

I dag skulle Olof Palme kunnat foga ännu ett namn till raden. Den lilla kustremsan Gaza i Palestina. Men vilket årtal skulle han tillägga? Och varför skulle han begränsa sig till enbart Gaza? Övergreppen har ju pågått i mer än sjuttio år och omfattar hela det område som historiskt har kallats Palestina och mot alla dem som en gång var dess befolkning.

De som förgripit sig på landet menar sig vara guds utvalda folk och bygger sin uppfattning på texter i en ålderdomlig bok, som många betraktar med respekt och vördnad. Men det förändrar inget i sak, ty orden strider mot allt vad mänsklig rättvisa och anständighet heter.

Bild ur en engelsk bibel från slutet av 1800-talet.

I kapitel tjugotre av Andra Mosebok kan vi läsa följande programförklaring.

23. Ty min ängel skall gå framför dig och skall föra dig till amoréernas, hetiternas, periséernas, kananéernas, hivéernas och jubusérnas land, och jag skall utrota dem.

27. Förskräckelse för mig skall jag sända framför dig och vålla förvirring bland alla de folk som du kommer till, och jag skall driva alla dina fiender på flykten framför dig.

29. Dock skall jag icke på ett och samma år förjaga dem för dig, på det att icke landet må bliva en ödemark och vilddjuren föröka sig till din skada.

30. utan småningom skall jag förjaga dem för dig, till dess du har förökat dig, så att du kan taga landet till din arvedel.

31. Och jag skall låta ditt lands gränser gå från Röda havet till filiséernas hav, och från öknen till floden, ty jag skall giva landets inbyggare i eder hand, och du skall förjaga dem så att de flyr för dig.

32. Du må icke sluta förbund med dem eller deras gudar.

33. De skola icke få bo kvar i ditt land, på det att de icke må förleda dig till synd mot mig; ty du kunde ju komma att tjäna deras gudar, och detta skulle bliva dig till en snara.


Läs också bl a om Ilan Pappes bok Den etniska rensningen av Palestina.

Föregående artikelHögtravande söndags-promenad till hamnfiket i Säffle
Nästa artikelBostadspolitiken – en ren klassfråga
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

2 KOMMENTARER

  1. Apartheidstatsbildningen Israel, som ju är en kolonial konstruktion p g a Hitler, är omöjlig på lång sikt. Ett demokratiskt Palestina måste etableras förr eller senare. Vi får se vad som händer när USA, Israels lydstat, sjunker ner under horisonten någon gång i framtiden. Det som hänt nu senast är rena slakten. Israelisk terror hemsöker hela regionen.

  2. Sverige är fantastiskt, vi utvisade en rysk diplomat för att Ryssland INTE dödade någon i Salisbury, men när Israel drar igång massmord på palestinier gör vi ingenting. Otroligt!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.