terror bagdad
”I Iraks huvudstad Bagdad har antalet döda i två bombdåd i dag ökat till 70 och minst 100 har skadats enligt polis och sjukhuskällor, rapporterar Reuters.” (februari 2016)

Med ovanstående bild och med all respekt för offren för alla skjutningar i USA (och på andra ställen i västvärlden) vill jag lyfta fram det bästa jag hittills läst om gårdagens terrordåd i Orlando…

Massmordet i Orlando upptar en stor del av media just nu. Varför? Egentligen är det ingen ovanlig händelse i dagens värld. Om jag söker i svenska medier på ”50 döda” så får jag över 100 träff varje år efter 2009 (utom 2012 och 2014 då det var lite lugnare). Sedan 1994 har antalet träff på ”50 döda” varje år legat på över 10.

1927-66 inträffade inte ett enda terrordåd i USA.

Det är bara att konstatera att med USA:s många krig och i synnerhet efter att ”kriget mot terrorn” utropades har terrorhändelser blivit allt vanligare, även om de flesta utspelas i avlägsna länder som Irak, Syrien, Afghanistan och Pakistan.

Det som förbryllar många är att terrorn når oss, i de välmående länder som skulle skyddas med de olika krigen. Strategin fungerade uppenbarligen inte. Än en gång visar det sig att säkerhet är ett odelbart begrepp.

En kort notis på facebook skrivet av Stefan Lindgren.

Föregående artikelNils Dacke och Dackefejden (2)
Nästa artikelFältskärns berättelser
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

23 KOMMENTARER

 1. Och gärningsmannaprofilen stämmer också överens med tidigare i-landsattentat: allmänt missanpassad yngre man med kriminella tendenser.

  Som förses med en handlingsmodell och en ursäkt för en våldsamhet som antagligen skulle ha fått utlopp i alla fall, fast med lite mindre dramatiska resultat.

  Jag misstänker att motsvarande människor för hundra år sen hade kanaliserat in sina aggressioner i t.ex. arbetarrörelsen, och förvandlat dem till något positivt. Behovet av detta kvarstår – se t.ex. svd.se: De ser sig själva som det nya proletariatet – men handlingsmodeller saknas.

 2. Men hur ska ”kriget mot terrorn” kunna vara effektivt om USA skapar och använder islamistiska terrorgrupper (”kristna” i Nicaragua m fl) som ombud i sin proxykrigföring mot för USA-imperialismen misshagliga länder? Och hur ska det någonsin kunna fungera då USA och västvärlden i övrigt djupt allierar sig med de värsta skurkstater världen känner som Saudiarabien och Turkiet! Och där USA är beroende av Turkiet för deras stora armé och strategiska läge och Saudiarabien för detsamma, men också för sina enorma strategiskt välbelägna och lättexploaterade olje- och gastillgångar. Saudierna sitter också på ”petrodollarn” och möjligheten att dumpa de stora innehaven av amerikanska statspapper, vilket förmodligen skulle sänka den amerikanska dollarn och därmed möjligheten att finasiera sina underskott med att trycka dollar… alltså ett kraftfullt hot mot amerikansk ekonomi och supermaktsstatus… undra på att USA satsar stenhårt på att återupprusta sin militära slagstyrka… då får 50 döda lite då och då även i västvärlden mer ses som loppor i pälsen än ett reellt militärt hot!

 3. Det är skönt när man får se saker i ett större sammanhang.

  Det är alltid tragiskt när människor dör, även om det finns nyanser även för detta. Djupet av smärta och sorg är något som bara den enskilde kan uppleva fast vi som inte är närmare berörda upplever att geografiskt avstånd, antal människor som drabbas och en större eller mindre samhörighet med offren, bestämmer hur berörda vi blir.

  Det känns ganska normalt att vi reagerar så även om nästan alla erkänner – att alla har rätt till ett liv (FN). Om vi kunde reagera på FN-konventionen i fråga om alla artiklar om mänskliga rättigheter hur skulle vi ha det då? Förmodligen skulle vi vara oerhört nedtyngda av att bära all världens bekymmer på våra axlar.

  Men det är bra att vi ibland försöker att lyfta upp tankarna på att det alltid finns ett större sammanhang för varje ”mindre” händelse. Tack!

 4. Har ni mer information är jag helt ovetande? Har ni sett några döda eller skadade köras iväg i ambulanser? Vilken information har ni som inte jag har? Vilka fakta går ni efter? Den statliga propagandans kanaler som är CNN m fl! En mördare mot över 100 skjutningar och inte en enda videosnutt inifrån. Bara SMS? Någon ringde ett kort samtal? Men ingen video inga namn på skadade. Detta luktar, men ni här verkar helt troende så varför skriver jag? Jag har inga fakta så jag frågar er var finns de?

 5. Men nu får du väl ta igen dig, Kjell H! Det finns hur mycket källor som helst angivna på t ex Wikipedia.

  Man kan inte misstro sånt som enkelt går att kolla upp, d v s fakta. Det man hela tiden måste misstro, däremot, är de sammanhang och/eller rykten och/eller teorier som kommentatorer meddelar.

  I det här fallet att det hela skulle vara nån sorts organiserad attack av en organisation i Syrien som heter IS. För det är bara en teori, eller ett sammanhang, eller ett rykte som inte går att belägga. Med all sannolikhet hade Mateen hittat på det hela själv, under inflytande av anabola steroider.

 6. Räcker att ansluta sig till SL och det han skriver! Det han skriver talar för sig själv och ger nödvändigt perspektiv, om händelser med samma brutala vidrighet, men ändå inte helt samma sak.

 7. Margareta!
  Det är klart man kan se det främst som ett hatbrott. Det faller sig naturligt med tanke på vad som deklarerats från gärningsmannen själv. Men han påstår sig också vara islamist (IS), och då blir det terrorism. Båda motiven är lika avskyvärda.

  Men, framför allt är detta brott ett resultat av ett sjukt amerikanskt samhälle. Inte ens främst på grund av den stora tillgången på vapen (så har det alltid varit i USA), utan på grund av ett sönderfallande imperium med en sönderfallande ekonomi och en sönderfallande social struktur som triggar förvirrade existenser. En Breivik i Norge, en Mateen i USA. Att rikta sig mot politiskt aktiva ungdomar eller mot en klubb fylld av gay-personer gör alltså för mig ingen skillnad. Alla har ju rätt till sina egna säregenheter. En fredligare värld tar även bättre hand om förvirrade existenser.

  Stefan Lindgrens reflektioner är inte särskilt märkvärdiga. Jag lyfte fram dem för att de var ovanliga i den i övrigt ganska samstämmiga mediekören. Det blir så lätt så att allt som går aningen vid sidan om det självklara blir som att svära i kyrkan.

 8. Knut!
  Det har tydligen växt upp, eller håller på att växa upp en debatt om vad som är ”terrorism” och vad som är ”hatbrott”. När ”narodnikerna” i Tsarryssland kastade bomber mot företrädare för överheten kallades det ”terrorism”, likaså när de ”röda brigaderna” och ”Baader Meinhofligan” mördade Moro m fl i Italien och Tyskland.

  Men nog måste väl detta kallas för ”hatbrott” – de hatade sina offer. Detsamma gäller ju Anders Breivik, som ju hatade de unga norska socialdemokraterna.

  Å andra sidan talar man om ”terrorbombning” (Dresden 1945, Hanoi 1972 osv) som ju inte riktar sig mot individuella människor som man hatar, utan mot fienden som helhet. Detsamma kan sägas om bombdåden i Irak, Syrien, Frankrike osv på sistone. Offren var inte speciellt ”hatade” (möjligen för motsättningen sunni och shia-muslimer) utan syftet var att skapa en allmän känsla av skräck och osäkerhet.

 9. Varför jag inte som Stefan Löfven och honoratiores vill kalla detta ett rent hatbrott riktat mot HBTQ? Obama ligger väl närmare verkligheten när han klassar det inträffade som både hat- och terrorbrott. Men båda de herrarna tillhör ju de skrymtare som aldrig höjt ett ögonbryn över att 200 dör på en vecka i Bagdad.

  Omar Mateen var islamsk fundamentalist, sägs det. Islam har ingen särskild hangup på homosexualitet. Förbudet i koranen är en direkt plankning av bibelns berättelse om Sodom. Afghaner har rätt liberal syn på homosexualitet. Dessutom har ju radikal islam och gaykulturen vissa gemensamma drag – misogynin. Ta den paroll som förekommer i vissa amerikanska gaykretsar: ”No fat, no fems”.

  Hade mördaren varit en vit redneck hade hatet mot homosexuella kanske varit ett troligare motiv, men även så anser jag att analysen måste gå utöver de föregivna motiven.

  Det handlar om en våldsspiral, där de imperialistiska krigen är den verkliga motorn. Hade inte de varit hade för övrigt Omar Mateen sannolikt varit byskollärare eller melonhandlare i Afghanistan. Hans arme, galne far, som sägs tro att han är Afghanistans president, hade besparats all olycka.

  Men historien erkänner dessvärre inga konjunktiv… Allt vi kan göra är att visa vår solidaritet med offren i Orlando genom att organisera motståndet mot de imperialistiska krigen som hotar allas våra liv.

 10. Borde vi inte ha en principiell diskussion kring begreppet ”hatbrott”? Själv ser jag det språkbruket som ett uttryck för en ambition att etablera nya gränser för yttrandefriheten.

 11. Hatbrott eller terrorbrott? Naturligtvis både och! Oavsett hur man bedömer detta, så är själva händelsen en konsekvens av de imperialistiska krigen, i det här fallet Afghanistan.

  Mateens familj som SL säger hade inte överhuvudtaget landat i det förlovade landet i väst om det inte vore för dessa vidriga krig och det de för med sig.
  Hade familjen hamnat i Sverige hade dåden knappast inträffat där istället. Varför? Delaktig har ju även vårt land varit i härjningarna i Afghanistan. Mycket enkelt. Marteen hade aldrig fått tag i automatvapen eller andra vapen. Om han inte etablerat sig i grova kriminella kretsar.

  3000 döda den 11 september 2001, ett par hundra tusen döda irakier och fortarande stor barnadödlighet i Irak till följd av krigen. Nu ett femtiotal döda, avrättade på en gayklubb i USA. Hatbrott JA men med sin rot i krigen och dess konsekvenser.

  Man kan nog anta att förövaren har en personlighetsstörning. Personer med en viss psykiatrisk problembild, i kombination med vapentillgänglighet och fördriven från sitt hemland på grund av destruktiva krig till det land som är grundbulten i aggressionen.

  Logiskt och förväntat att detta skulle kunna ske och händer säkert i igen.

  De imperialistiska krigen driver fram andra obehagliga saker långt borta från själva krigen. I Tyskland har långtidsstudier från universitetet i Leipzig alldeles nyligen publicerats, som visar på en obehaglig men begriplig förändring hos det tyska folket, gällande islam och homosexualitet.

  – 2/5 av tyskarna vill ha ett generellt invandringsförbud för muslimer
  – 3/10 tror att flyktingar bara kommer hit för att plundra socialkassorna
  – 1/10 önskar sig en stark ledare med handlingskraft och underkänner det politiskt demokratiska systemets förmåga att hantera problemen,
  – en påtaglig tendens att se negativt på homosexualitet – det vill säga en markant ökning av homofobin.
  – Påtaglig ökning under de senaste två åren från 15% till 25% när det gäller uppfattningen att homosexualitet är äckligt, beror på skadlig uppväxt och att bögar inte borde kyssas offentligt.

  Extemistforskaren Hajo Funke säger att Tyskland alltmer utvecklar en rasistisk och etnocentrisk grogrund som blir alltmer accepterad. De imperialistiska krigen, flyktingvågen med alla komplikationer, och demontering av välfärdsstaten i exempelvis Tyskland är den drivande faktorn i attitydförändringen.

 12. Omar Mateen är enligt Wikipedia född i USA 1986. Det betyder att hans föräldrar troligen kom till USA som ett resultat av Afghansk-sovjetiska kriget 1979-89.

 13. Mats L!
  USA och Saudiarabien beväpnade motståndsrörelsen mot Sovjets ockupation till tänderna. Inte minst till Hekmatyars del i rörelsen. (Hib-e Islami)
  Det av USA finansierade motståndet och den gigantiska kapprustningen mellan de två imperialistiska supermakterna blev till sist hela Sovjetunionens fall 1989.

  Motståndsrörelsens olika fraktioner gjorde sedan upp om makten i Afghanistan. Islamisering blev resultatet och Talibanrörelsen tog makten över landet, fram till 2001 då USA anföll Afghanistan tillsammans med sin allians. Utan stöd från FN:s säkerhetsråd. Talibanerna drog sig tillbaka upp i bergen och till andra stater i närheten.

  Idag råder kaos på de flesta områden i landet och Talibanrörelsen närmar sig åter makten. Hur det utvecklar sig återstår att se.

  Helt avgörande är dock insikten att USA inte landsatte 130 000 soldater i landet för att införa demokrati, stärka kvinnornas rättigheter och flickors rätt att gå i skolan (för att ädelt rädda det land som kanske familjen Mateen tvingades fly från på grund av den sovjetiska ockupationen).

  Saken kan uttryckas mycket enkelt: USA uppskattar Afghanistans samlade naturtillgångar till 1000 miljarder dollar, framför allt järnmalm, kopparmalm, litium samt gas och olja. Amerikanska konsulter samverkade med de afghanska makthavare som var beredda att sälja ut rikedomarna.

  Affärerna gick inte så bra på grund av afghanernas envisa motstånd och att det riskvilliga kapitalet drog sig undan och ville avvakta tills ett mer stabilt läge. (SvD 2010)

  Hur tolkade Mateen detta, efter nästan 40 års krig mot de två mest kraftfulla imperialistiska makterna, vilka bombat landet sönder och samman, dessutom förstört kulturarv, gett fattigdom, sjukdom och annat elände?

 14. Oj, tre frågetecken och ord i munnen som jag inte uttalat.

  Det är väl självklart att det var ett imperialistiskt krig. Jag besökte f ö Tårarnas ö i Minsk härförleden, minnesmärket på den konstgjorda ön över de vitryssar som stupade i Sovjets krig i Afghanistan.

 15. Bo Persson!
  Din frågeställning försvann i diskussionen. Hatbrott i förhållande till yttrandefriheten? Du är något på spåret tror jag. Du kan väl utveckla det. Håller med om att det är en viktig frågeställning.

 16. När vi var chockade och upprörda över Breiviks terrordåd ville SD-are med sympatier för contrajihad-rörelsen få det rubricerat som ett politiskt dåd, som gick att förstå som en motståndshandling utifrån ideologin.

  Breiviks dåd passade dock inte in i mallen då sprängningen inne i Oslo dödade slumpmässigt. Självklart var det ett terrorbrott!

  Mateens brott bör nog klassas som ett terrorbrott i avvaktan på vad som kommer fram om hans egen läggning. Hatade han sig själv på grund av en dragning till män? Synen på homosexualitet varierar inom såväl kristendom som islam. Ett är dock säkert – IS officiella ståndpunkt är att de förtjänar döden.

 17. Hans Andersson!
  I dag tycks begreppet i fråga vara accepterat i alla läger hos oss. Men jag tycker mig minnas att när det introducerades – och det var ju inte så länge sedan – så var det en diskussion i FiB-juristernas Tidskrift för folkets rättigheter med bidrag av bl a Stefan Lindgren. Erik Göthe och Stefan får väl rätta mig om jag minns fel.

 18. Bo Persson!
  Det stämmer att det fanns en sådan diskussion i FiB med utgångspunkten att lagen inskränkte yttrande- och tryckfriheten. Svante Nycander var ytterligare en av dem som menade att åsiktsfriheten begränsades genom den nya lagstiftningen.

  Framför allt Jan Myrdal debatterade, inte minst när tillägget om hets mot homosexualitet kom 2003. Publicera kunde han endast i kristna tidningar, då bland annat AB vägrade ta emot hans debattinlägg.

  I ett inlägg i en kristen tidning sa han om tillägget att det var en inskränkning i yttrandefriheten då man ”kriminaliserade de medborgare vilka med hänvisning till Guds klara och tydliga ord skulle hävda att homosexualitet inte var av naturen, utan något att med förböner bota”.

  Hatbrottet är idag mycket aktuellt i EU. Det saknas harmonisering inom unionen, men processen är nu i full gång. I oktober 2015 förde kommissionen fram under ett möte, att man ville införa tvingande lagar inom hela unionen mot ”hate speech”. Kommissionären Vera Jourova ville tvinga alla nätoperatörer att omgående censurera olämpliga uttryck.

  Hur nu det ska gå till? Nyligen har vi skådat den misslyckade fördelningen av flyktingar i samband med den stora strömmen som tog sig till Europa. Fortfarande ett olöst problem.

 19. Hans A!
  Bra att du tar upp Jan Myrdal och om man i sammanhanget håller isär begreppet ”hatbrott” och termen ”hatbrott” så var han ju här på sin vakt också långt före 2003. Jag minns särskilt en text som han vid ett tillfälle hänvisade till och vars författare hade funnit att rötterna till kriminalisering av åsikter går tillbaka på tyskt 30-tal.

  Då var det tyskhets som kriminaliserades och i svensk lagstiftning kom denna nya tanketråd in efter andra världskriget och det i form av kriminalisering av antisemitism.

  Det var alltså så det började, medan det idag uppenbarligen inte finns någon gräns för denna typ av lagstiftning.

 20. Den Svenska vänster eliten (eller intelligentian) vet så in i hel…e mycket här? Ursäkta svordomen men jag baxxxnar!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.