70 döda och 100 skadade i Bagdad…

terror bagdad

“I Iraks huvudstad Bagdad har antalet döda i två bombdåd i dag ökat till 70 och minst 100 har skadats enligt polis och sjukhuskällor, rapporterar Reuters.” (februari 2016)

Med ovanstående bild och med all respekt för offren för alla skjutningar i USA (och på andra ställen i västvärlden) vill jag lyfta fram det bästa jag hittills läst om gårdagens terrordåd i Orlando…

Massmordet i Orlando upptar en stor del av media just nu. Varför? Egentligen är det ingen ovanlig händelse i dagens värld. Om jag söker i svenska medier på “50 döda” så får jag över 100 träff varje år efter 2009 (utom 2012 och 2014 då det var lite lugnare). Sedan 1994 har antalet träff på “50 döda” varje år legat på över 10.

1927-66 inträffade inte ett enda terrordåd i USA.

Det är bara att konstatera att med USA:s många krig och i synnerhet efter att “kriget mot terrorn” utropades har terrorhändelser blivit allt vanligare, även om de flesta utspelas i avlägsna länder som Irak, Syrien, Afghanistan och Pakistan.

Det som förbryllar många är att terrorn når oss, i de välmående länder som skulle skyddas med de olika krigen. Strategin fungerade uppenbarligen inte. Än en gång visar det sig att säkerhet är ett odelbart begrepp.

En kort notis på facebook skrivet av Stefan Lindgren.

  23 kommentarer for “70 döda och 100 skadade i Bagdad…

 1. 2016-06-14 kl. 10:01

  Och gärningsmannaprofilen stämmer också överens med tidigare i-landsattentat: allmänt missanpassad yngre man med kriminella tendenser.

  Som förses med en handlingsmodell och en ursäkt för en våldsamhet som antagligen skulle ha fått utlopp i alla fall, fast med lite mindre dramatiska resultat.

  Jag misstänker att motsvarande människor för hundra år sen hade kanaliserat in sina aggressioner i t.ex. arbetarrörelsen, och förvandlat dem till något positivt. Behovet av detta kvarstår – se t.ex. svd.se: De ser sig själva som det nya proletariatet – men handlingsmodeller saknas.

 2. Anders Engqvist
  2016-06-14 kl. 10:56

  Men hur ska “kriget mot terrorn” kunna vara effektivt om USA skapar och använder islamistiska terrorgrupper (“kristna” i Nicaragua m fl) som ombud i sin proxykrigföring mot för USA-imperialismen misshagliga länder? Och hur ska det någonsin kunna fungera då USA och västvärlden i övrigt djupt allierar sig med de värsta skurkstater världen känner som Saudiarabien och Turkiet! Och där USA är beroende av Turkiet för deras stora armé och strategiska läge och Saudiarabien för detsamma, men också för sina enorma strategiskt välbelägna och lättexploaterade olje- och gastillgångar. Saudierna sitter också på “petrodollarn” och möjligheten att dumpa de stora innehaven av amerikanska statspapper, vilket förmodligen skulle sänka den amerikanska dollarn och därmed möjligheten att finasiera sina underskott med att trycka dollar… alltså ett kraftfullt hot mot amerikansk ekonomi och supermaktsstatus… undra på att USA satsar stenhårt på att återupprusta sin militära slagstyrka… då får 50 döda lite då och då även i västvärlden mer ses som loppor i pälsen än ett reellt militärt hot!

 3. Paul Karlsson
  2016-06-14 kl. 12:21

  Det är skönt när man får se saker i ett större sammanhang.

  Det är alltid tragiskt när människor dör, även om det finns nyanser även för detta. Djupet av smärta och sorg är något som bara den enskilde kan uppleva fast vi som inte är närmare berörda upplever att geografiskt avstånd, antal människor som drabbas och en större eller mindre samhörighet med offren, bestämmer hur berörda vi blir.

  Det känns ganska normalt att vi reagerar så även om nästan alla erkänner – att alla har rätt till ett liv (FN). Om vi kunde reagera på FN-konventionen i fråga om alla artiklar om mänskliga rättigheter hur skulle vi ha det då? Förmodligen skulle vi vara oerhört nedtyngda av att bära all världens bekymmer på våra axlar.

  Men det är bra att vi ibland försöker att lyfta upp tankarna på att det alltid finns ett större sammanhang för varje “mindre” händelse. Tack!

 4. Kjell Holmsten
  2016-06-14 kl. 12:49

  Har ni mer information är jag helt ovetande? Har ni sett några döda eller skadade köras iväg i ambulanser? Vilken information har ni som inte jag har? Vilka fakta går ni efter? Den statliga propagandans kanaler som är CNN m fl! En mördare mot över 100 skjutningar och inte en enda videosnutt inifrån. Bara SMS? Någon ringde ett kort samtal? Men ingen video inga namn på skadade. Detta luktar, men ni här verkar helt troende så varför skriver jag? Jag har inga fakta så jag frågar er var finns de?

 5. 2016-06-14 kl. 15:05

  Men nu får du väl ta igen dig, Kjell H! Det finns hur mycket källor som helst angivna på t ex Wikipedia.

  Man kan inte misstro sånt som enkelt går att kolla upp, d v s fakta. Det man hela tiden måste misstro, däremot, är de sammanhang och/eller rykten och/eller teorier som kommentatorer meddelar.

  I det här fallet att det hela skulle vara nån sorts organiserad attack av en organisation i Syrien som heter IS. För det är bara en teori, eller ett sammanhang, eller ett rykte som inte går att belägga. Med all sannolikhet hade Mateen hittat på det hela själv, under inflytande av anabola steroider.

 6. Hans Andersson
  2016-06-14 kl. 21:51

  Räcker att ansluta sig till SL och det han skriver! Det han skriver talar för sig själv och ger nödvändigt perspektiv, om händelser med samma brutala vidrighet, men ändå inte helt samma sak.

 7. Kjell Holmsten
  2016-06-14 kl. 22:26
 8. 2016-06-15 kl. 8:54

  Läs Åsa Linderborg på kultursidan i Aftonbladet idag:
  Hon påpekar det som Stefan Lindgren tydligen har missat i sitt (av Knut och andra) hyllade inlägg: att detta dåd riktade sig mot homosexuella och alltså var ett uppenbart hatbrott.

 9. Knut Lindelöf
  2016-06-15 kl. 12:45

  Margareta!
  Det är klart man kan se det främst som ett hatbrott. Det faller sig naturligt med tanke på vad som deklarerats från gärningsmannen själv. Men han påstår sig också vara islamist (IS), och då blir det terrorism. Båda motiven är lika avskyvärda.

  Men, framför allt är detta brott ett resultat av ett sjukt amerikanskt samhälle. Inte ens främst på grund av den stora tillgången på vapen (så har det alltid varit i USA), utan på grund av ett sönderfallande imperium med en sönderfallande ekonomi och en sönderfallande social struktur som triggar förvirrade existenser. En Breivik i Norge, en Mateen i USA. Att rikta sig mot politiskt aktiva ungdomar eller mot en klubb fylld av gay-personer gör alltså för mig ingen skillnad. Alla har ju rätt till sina egna säregenheter. En fredligare värld tar även bättre hand om förvirrade existenser.

  Stefan Lindgrens reflektioner är inte särskilt märkvärdiga. Jag lyfte fram dem för att de var ovanliga i den i övrigt ganska samstämmiga mediekören. Det blir så lätt så att allt som går aningen vid sidan om det självklara blir som att svära i kyrkan.

 10. Anders Persson
  2016-06-15 kl. 12:58

  Knut!
  Det har tydligen växt upp, eller håller på att växa upp en debatt om vad som är “terrorism” och vad som är “hatbrott”. När “narodnikerna” i Tsarryssland kastade bomber mot företrädare för överheten kallades det “terrorism”, likaså när de “röda brigaderna” och “Baader Meinhofligan” mördade Moro m fl i Italien och Tyskland.

  Men nog måste väl detta kallas för “hatbrott” – de hatade sina offer. Detsamma gäller ju Anders Breivik, som ju hatade de unga norska socialdemokraterna.

  Å andra sidan talar man om “terrorbombning” (Dresden 1945, Hanoi 1972 osv) som ju inte riktar sig mot individuella människor som man hatar, utan mot fienden som helhet. Detsamma kan sägas om bombdåden i Irak, Syrien, Frankrike osv på sistone. Offren var inte speciellt “hatade” (möjligen för motsättningen sunni och shia-muslimer) utan syftet var att skapa en allmän känsla av skräck och osäkerhet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *