Visst är hon snygg, men räcker det?

Dagens händelser i sönderfallet av Svenska Akademien bekräftar min profetia att dess dagar (i sin gamla form) nu är räknade. Vad har då hänt idag (allt enligt medierapporteringen).

  • Torsdagens sammanträde innebar att Sara Danius avgick som ständig sekreterare och ”lämnade sin stol”, Katarina Frostensson ”lämnade sitt arbete i Akademien” och Akademiens direktör utsågs till ”tf ständig…”, 11 kvar nu.
  • Kungen är med på noterna och de kvarvarande hoppas/tror att de ska kunna reda upp arbetet, klara sina uppgifter, locka tillbaka de avhoppade och återupprätta Akademiens heder.
  • Klas Östergren har inlämnat en formell utträdesansökan.
  • Göran Malmqvist sa när han kom ut från Akademien i torsdags kväll att ”Nu är Akademien räddad.” ”Nu är Akademien rökt för all framtid”, säger däremot Ebba Witt-Brattström (Horacees f d fru).
  • Kulturministern Alice Bah Kunke (och Annie Lööf) säger att en skandal med sexövergrepp och våldtäkt slutar med att två kvinnor får sparken, ”Det kan jag bara inte acceptera”.

Utsikterna att kunna återupprätta Akademiens heder är nu obefintliga. Håller alltså med Ebba Witt Brattström här – oavsett vilka motiv hon har. Nu blir det en strid mellan ”feminister och gubbslemmet” som någon lär ha uttryckt det på nätet, och en sådan strid kommer dra all uppmärksamhet från det trots allt viktiga arbete som Svenska Akademien sysslat med i över 200 år – att värna det svenska språket och litteraturen. Hennes förslag om att alla de fyra senaste sekreterarna skulle avgå var ett konstruktivt förslag. De hade ju alla ett ansvar för att sexmissbrukaren Arnand och poeten Frostensson kunde verka genom och mjölka pengar ur Akademien samt att läcka pristagarnamn i förväg. Det var den vänskapskorrumperande varbölden – ända sedan 90-talet – som måste punkteras.

Behovet av en oberoende (okorrumperad) kulturinstitution som förmår axla uppgifterna att värna det svenska språket och litteraturen är stort – större än någonsin kanske. Men det blir svårt nu när det av ledande politiker framställs som en strid mellan ”feminister och gubbslemmet”. Och ”#knytblusen” blir säkert viral, vilket kommer att förvärra situationen och hjälpa till att kvadda diskussionen. Så Akademien är med säkerhet ”rökt för all framtid”.

Extraläsning (en drygt 100 år gammal text): Vad är Svenska Akademien av August Strindberg

Föregående artikelStor risk att Sverige dras in i ett kommande krig mellan USA och Ryssland
Nästa artikelKommer demokratin att leva länge?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

  1. Så har då feministerna fått diskussionen dit de ville ha den från början: män är djur!

  2. Vad roligt att du Knut Lindelöf med säkerhet tycker att Akademien är rökt för all framtid! Ingen rök utan eld vet du! Gillar speciellt mycket avsnittet eller uttrycken ”gubbslemmet” och ”feminister”, mycket fyndigt av dig Knut L! Viral knytblus blir nog årets slogan eller uttryck?!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.