Daggryning
När i tredje säsongen av Fröken Frimans krig den unga dalkullan Britta dyker upp, utnyttjad av riksdagsmannen Wikland, tänker jag direkt Albertine. Den norske konstnären och författaren Christian Krohgs bok Albertine från 1886. Beslagtagen och mött med oförstående och motstånd. Men säkerligen en inspirationskälla för de som skapat serien om fröken Friman.
På ett antikvariat hittade jag för länge sedan en tidig svensk översättning från 1889 av Krohgs bok. Utgiven av ”Arbetets tryckeri” i Malmö. På titelsidan har någon, förmodligen en antikvariatbokhandlare, med blyerts skrivit Beslagtagen. Men blev boken också beslagtagen i Sverige? Boken blev aldrig förbjuden i utlandet, så redan är 1887 trycktes den av ett förlag i Minneapolis, USA. Norge hade i många avseenden en självständig ställning i unionen Sverige/Norge och Krohg fick försvara sig inför Høyesterett i Oslo.
Hans försvarstal finns i en nyutgåva av Albertine från Gyldendals år 1981.
Krohg var en socialt engagerad konstnär och 1880 kom målningen ”Daggryning”. En ung sömmerska som somnat vid symaskinen sedan hon arbetat hela natten på en beställd balklänning. En scen som återkommer i första kapitlet av Albertine. Året efter boken kom den stora målningen ”Albertine”. Som visar polisläkarens väntrum och nu hänger på Nasjonalgalleriet i Oslo. Från 1888-89 är hans stora målning ”Kampen för tillvaron” som visar brödutdelningen till fattiga en råkall vintermorgon.
Unga som jag talar med tycker att det är onödigt att skaffa sig böcker, att ha ett bibliotek. Det är bara att ladda ner så många böcker man vill till sin läsplatta och ständigt ha dem tillgängliga. Men en bok är inte bara dess text. Den är på ett sätt ett levande väsen som bär på minnen och berättar en del av sin historia bara man tar den i sin hand.
Vad säger Albertines lilla bokband med vackert marmorerat papper om sin tid. Där finns en så gott som oläsbar ägarnamnteckning och jag ser en blyertsanteckning 20:– på första pärmens insida och en annan 25:– på sista pärmens insida. Betalade jag aldrig mer för boken? Nedtill på titelbladet har man noggrant klistrat över något med en pappersremsa.
Lyser jag med skrivbordslampan från baksidan genom bladet kan jag med hjälp av ett förstoringsglas läsa
MALMÖ
SOCIALDEMOKRATISKA FÖRENINGENS FÖRLAG
Greps man av kalla fötter inför risken av ett åtal och lät ”ARBETETS TRYCKERI” ta hela ansvaret? Kanske som bättre skyddat av Tryckfrihetsförordningen.
Den norska utgåvan från 1886 finns online på Projekt Runeberg.
Det kan vara på sin plats att nämna varför Christian Krohg kallade sin stora målning ”Albertine”.
Det är den enkelt klädda kvinnan i sjalett som står framför polisen vid dörren som är Albertine. Hon har blivit inkallad för undersökning efter att politifuldmæktig Winther först druckit henne redlös och sedan våldtagit henne.
Det är förövaren själv som står bakom kallelsen och Albertine har, till skillnad från flickan Britta i Fröken Frimans krig, inga starka kvinnor omkring sig som kan rädda henne ur den uppkomna situationen.