Alexandra Pascalidou tar emot priset Årets Europé 2015 (Foto: Wikipedia)

etta lätt förflugna tweet från Alexandra Pacalidou har renderat i en polisanmälan för ”hets mot folkgrupp”, alltså folkgruppen ”blonda blåögda svenska män”.

Visst, jag kan tycka att slängen om kön, hår- och ögonfärg är onödig. Men man häpnar samtidigt över den indignation som väller fram mot AP i den efterföljande tråden. Hon får förstås mycket stöd från vänner, men extremt korkade påslag från sina fiender, som nogsamt och rutinerat undviker att poängtera AP:s sydeuropeiska ursprung.

De flesta gillar och stödjer AP. Hennes 23.300 följare är förstås flest supportrar. Allt hon skriver i tråden får 300–600 gillamarkeringar, medan hennes belackare får 5–30 gillanden. Men belackarna skriver som sagt mer sociala-medie-rutinerat. Försvararna är ofta valhänt indignerade på ett lätt skolfrökenaktigt sätt (inget ont om skolfröknar förresten).

På den lätt självförhävande ”alternativmediesajten” Blueshift (One of Swedens most popular Alt. Media Sites 2010–2018) kan ni läsa en polisanmälan mot AP för ”hets mot folkgrupp”, samt ett upprop om att stödja denna polisanmälan med sin underskrift. 48 har i skrivande stund gjort det.

Ja varför skriver jag om detta? Faktum är att jag själv inte riktigt vet det. Det hela är naturligtvis storm i ett vattenglas. Det kan ju mycket väl vara så att det var en lättretad person på Luleå flygplats, som även råkar ha ett horn i sidan till AP och som kanske inte ens var nykter, som får syn på henne och häver ur sig en rad oförskämdheter. Det behöver alltså inte alls vara ett tecken på att samhällsklimatet i allmänhet hårdnat, utan kan lika väl vara en ren tillfällighet. Personen ifråga sa inte ”djävla grek/svartskalle/” eller något annat grupp- eller identitetskränkande, utan sa ”du är så djävla dålig”. Förvisso mycket dumt, men för en rutinerad offentlig person inget att fästa sig vid.

Kanske borde hon undvikit den fajten – som kanske inte ens var vad hon uppfattade det som – i sociala medier? Hon borde kanske ha fattat att hennes kvitter på twitter mera skulle underblåsa korkade motsättningar än om hon hållit truten (näbben).

Föregående artikelDokumentärfilmen ”Gaza fights for Freedom” porträtterar människorna i världens största koncentrationsläger
Nästa artikelSkarpskyttarna – början till en svensk folkrörelse
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

11 KOMMENTARER

 1. Återigen kan folkets fiender (de Sverige styrande nyliberala krafterna) vara nöjda. ”Härligt, de bråkar om för oss ofarliga ting, tihi! Måtte det dröja länge än innan de på allvar kommer på och tar itu med vad som förenar dem mot oss!”

 2. För den som följt Pascalidou genom åren hade denna tweet en tung innebörd.

  Herregud, pågår detta än! var min tanke. Bottenlöst tungt.

  Denna begåvade kvinna som inte bara tidigt blev rasisternas hatobjekt nummer ett utan också föraktas av den manliga delen av kultursnobberiet.

  Jag minns en bokrecension i en fintidning där den självbelåtna skribenten inledde med att ursäkta sig, han hade inte trott att han skulle behöva skriva något positivt om denna… hm skribent.

  Som yngre gick hon under jorden långa perioder, gömde sig senare i Grekland (och gjorde en seriös karriär där), tackade nej till bl a radiojobb för att hon inte orkade.

  Som svar på din fråga: Nej ingen människa ska behöva utstå detta, ”offentlig” eller ej.

  Men en fråga: är det ett manligt privilegium att slippa ta in gräsliga skeenden som detta? Är det den avskärmningen som gjort allt detta möjligt som vällde upp med Metoo?

  Jag är övertygad om att det refererats i mer än ett medium du annars tar del av, Knut L.

 3. Lise B!
  Just för att hon är en så lysande begåvad och klok person hade det varit bra om hon lyckats hålla tand för tunga i just det här fallet (som det relaterades).

 4. Saken är inte så enkel som du påstår, Knut L!

  Varför skulle hon hålla käften (eller avstå från att bruka tweet-tangenten, som det väl egentligen handlar om)? Någon ”debatt” blir det ju inte, men hon har väl all rätt i världen att reagera på detta illasinnade påhopp! Vad blir bättre om hon sätter tand för tunga? Skulle trollen sluta hetsa för det och i så fall varför?

  Att jag reagerar på detta kan ha sin orsak i att jag för någon vecka sedan själv ombads att hålla käften på FiB/Ks officiella diskussionsgrupp på Facebook! Av en tämligen ”högt” uppsatt ”fibbare” dessutom! Tydligen var det något jag sagt som han ogillade och hatade att jag delgav även andra föreningsmedlemmar. I en organisation som än så länge (i vart fall på papperet) försvarar yttrandefriheten.

  Och gör vi det bör vi väl inte uppmana andra att vara tysta.

 5. Dennis Z!
  Ett tankesätt jag med åren försöker tillämpa allt mer är att man ”bör välja sina krig”, särskilt om man själv blivit uppretad eller fly förbannad. Då blir formuleringarna sällan nog övertänkta. I det här fallet fanns ju inget ”rasistiskt” anslag från angriparen, endast från Pascalidou, om man nu är en känslig ”altmediaperson”. Att tänka sig för är väl ändå en dygd?

 6. Som Pascalidou beskriver detta handlar det nog med stor sannolikhet om ett ofredande i enlighet med brottsbalken. Den blonde norrlänningen trakasserar på ett sätt som nog eventuellt hade kunnat resulterat i en fällande dom.

  Hets mot folkgrupp verkar ju långsökt och rena tramset – vad avses för folkgrupp, Luleåbor? Pascalidou är nog van med attacker från vissa typer av män, sådana som inte tål starka kvinnor som tar för sig och som drämmer till med obefogade anmälningar.

 7. Givetvis har du rätt, Knut! I princip, alltså!

  Men hur är det i praktiken? Att en ”bör välja sina krig” är väl en sanning som oftast har någon form av modifikation. Blir en angripen finns väl alltid en rätt att försvara sig. Som Pascalidou gör här till exempel!

  Lämpligheten av den ena eller andra motåtgärden kan väl alltid diskuteras, men vad som står klart är väl ändå att det är den angripne som har beslutsrätten i frågan, inte en eller annan bloggredaktör, som inte var närvarande och följaktligen inte har något att addera i sakfrågan. Den läskunnige noterar ju även avslutningen i Pascalidous lilla tweet: ”…han fortsätter att förnedra mig högt. Inför en massa folk. Som tyst tittar på”.

  Är det så du vill att vårt offentliga umgänge ska se ut? Jag hoppas inte det, Knut!

 8. Inget annat har framkommit än att en blåögd blond mansperson sagt till Pascalidou ”Du är så jävla dålig” vilket enligt APs uppfattning skulle vara en av flera nedsättande omdömen av henne eftersom “…han fortsätter att förnedra mig högt. Inför en massa folk. Som tyst tittar på”.

  Jag vet inte vad som sades och vet alltså inte annat än att AP verkar ha känt sig (orättvist) påhoppad och/eller sårad av att orden mot henne inte var av vänlig fankaraktär? Det kan ha varit en olustig situation om någon tränger sig på och meddelar sitt tyckande på ett obehagligt aggressivt sätt. Men samtidigt tänker jag att hon utifrån sin kändisstatus borde ha hört sånt förr och undrar då varför hon tweetade i sådana ordalag? Inget halvkväde brukar ju bli bra.

 9. Jag tänker ungefär som Hans A. Hände detta ute ”på gatan” eller innanför säkerhetszonen? Men Alexandra P reagerade ju högst mänskligt. Först överrumplad och ur stånd att försvara sig, ungefär som när en väskryckare slagit till.

  Men om dessa ”bl.bl. män”: Förr sas det att där brännvinet gick in gick vettet ut. Nu vill jag säga att där ”etniciteten” går in går vettet ur diskussionen.

 10. Inkompetent att göra rasistiska uttalanden p g a kritik. Hur saklig kritiken är vet jag inte, men uppenbarligen tyckte alltså Alexandra P att kritiken var befogad och hittade inga andra argument än att dra rasist-kortet, d v s påskina att kritiken är osaklig p g a att kritikern påstås vara rasist.

 11. (Kan inte motstå publicering av denna kommentar, trots anonymiteten. Alltså, blygsamheten förbjuder oss inte. /Redax)

  Vad vore världen utan Knut Lindelöf? Bra mycket fattigare & utan en förträfflig läsvärd blogg! Tack alla ni som skriver! Hälsar flitige läsaren Kjell 93 år från Skåne. Som vill vara anonym. Men gärna publicerad denna gång!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.