Yrkeslivet i Algeriet präglades, och präglas förmodligen fortfarande, av män. Kvinnor såg jag aldrig i yrkesroller. Utanför hemmet är de oftast beslöjade från den ålder när de inte längre betraktas som barn. På gatorna upplevde jag dem som okontaktbara.

Henrik Linde
Henrik Linde

När man släpps in som gäst i ett hem blir förhållandena helt annorlunda. Där är kvinnorna alltid obeslöjade och öppna och frimodiga. De ansvarar för hem och barn och deras yrkesroll är hemmafruns. Ett omfattande arbete med avsaknad av de hushållsapparater som vi anser oundgängliga och med en stor barnaskara att ta hand om.

Jag köpte med mig ett praktverk med bilder och texter om framstegen i Algeriet under de gångna tio åren. Utgivet till minnet av tioårsdagen av självständigheten och tryckt år 1972. La révolution algérienne – realites et perspectives. Jag har noga bläddrat igenom boken och sökt efter kvinnornas roll i samhället. Tänker till exempel att de måste ha en viktig roll inom hälso­- och sjukvård. Men hälso­- och sjukvård tas över huvud taget inte upp i boken.

Jag hittar en enda bild på en kvinna i en yrkesroll. En textilarbeterska i Drâa­Ben­Khedda. Men jag hittar också annan intressant information. Man satsar mycket på utbildning för elever i 18­-20 årsåldern vid många Institut de Technologie. De kan ses som yrkesskolor inom en rad områden. Praktiska såväl som teoretiska. Och som lärarutbildningar.

Här hittar jag bilder med många kvinnor i klasserna. Kanske en väg för kvinnorna att komma in i yrkeslivet. Här trampar de inte in på yrkesområden som sedan länge har varit reserverade för männen. Det är säkert ingen slump att det var i området nära universitetet som jag såg flest algeriska kvinnor klädda västerländskt.

1-Bilmekaniker
Bilmekaniker
2-Jordbrukare
Jordbrukare
3-Busskonduktor
Busskonduktör
4-Fotograf
Fotograf
5-Ciselor
Cicelör
6-Fiskare
Fiskare
7-Servitor-4932
Servitör
8-Handlare-3919
Handelsman
9-Hemmafru-8801
Hemmafru
10-Textilarbeterska
Arbeterska vid textilfabriken i Drâa­Ben­Khedda.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives
11-Lararhogskola
Lärarhögskolestuderande vid Institut de Technologie de l’Education i Ben Aknoun.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives
12-Lararhogskola
Fysiklektion vid Institut de Technologie de l’Education i Tlemcen.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives

 

Föregående artikelDe nordiska fredssamtalen 2016
Nästa artikelSannerligen, Nya Tider råder…
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

1 KOMMENTAR

  1. Fina bilder från arbete och yrkesliv – Henrik.

    Det finns en fantastisk valaffisch från Norge.

    Arbeiderpartiet går 1933 till val på parollen Hele folket i arbeide – by och land hand i hand. (Kolla gärna affischen på nätet). Samtliga avbildade yrkesgrupper representeras av män. Så det har tagit tid även i Skandinavien. Men nu inbegrips både kvinnor och män i Hele folket. Det vore bra om ALLA inbegreps i parollen: Hele folket i arbeide! Men det kanske kräver mer planerad ekonomi än vad vi har nuförtiden?

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.