Algeriet (8)

Yrkeslivet i Algeriet präglades, och präglas förmodligen fortfarande, av män. Kvinnor såg jag aldrig i yrkesroller. Utanför hemmet är de oftast beslöjade från den ålder när de inte längre betraktas som barn. På gatorna upplevde jag dem som okontaktbara.

Henrik Linde

Henrik Linde

När man släpps in som gäst i ett hem blir förhållandena helt annorlunda. Där är kvinnorna alltid obeslöjade och öppna och frimodiga. De ansvarar för hem och barn och deras yrkesroll är hemmafruns. Ett omfattande arbete med avsaknad av de hushållsapparater som vi anser oundgängliga och med en stor barnaskara att ta hand om.

Jag köpte med mig ett praktverk med bilder och texter om framstegen i Algeriet under de gångna tio åren. Utgivet till minnet av tioårsdagen av självständigheten och tryckt år 1972. La révolution algérienne – realites et perspectives. Jag har noga bläddrat igenom boken och sökt efter kvinnornas roll i samhället. Tänker till exempel att de måste ha en viktig roll inom hälso­- och sjukvård. Men hälso­- och sjukvård tas över huvud taget inte upp i boken.

Jag hittar en enda bild på en kvinna i en yrkesroll. En textilarbeterska i Drâa­Ben­Khedda. Men jag hittar också annan intressant information. Man satsar mycket på utbildning för elever i 18­-20 årsåldern vid många Institut de Technologie. De kan ses som yrkesskolor inom en rad områden. Praktiska såväl som teoretiska. Och som lärarutbildningar.

Här hittar jag bilder med många kvinnor i klasserna. Kanske en väg för kvinnorna att komma in i yrkeslivet. Här trampar de inte in på yrkesområden som sedan länge har varit reserverade för männen. Det är säkert ingen slump att det var i området nära universitetet som jag såg flest algeriska kvinnor klädda västerländskt.

1-Bilmekaniker

Bilmekaniker

2-Jordbrukare

Jordbrukare

3-Busskonduktor

Busskonduktör

4-Fotograf

Fotograf

5-Ciselor

Cicelör

6-Fiskare

Fiskare

7-Servitor-4932

Servitör

8-Handlare-3919

Handelsman

9-Hemmafru-8801

Hemmafru

10-Textilarbeterska

Arbeterska vid textilfabriken i Drâa­Ben­Khedda.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives

11-Lararhogskola

Lärarhögskolestuderande vid Institut de Technologie de l’Education i Ben Aknoun.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives

12-Lararhogskola

Fysiklektion vid Institut de Technologie de l’Education i Tlemcen.
Ur La révolution algérienne – realites et perspectives

 

  1 kommentar for “Algeriet (8)

  1. Leif Strandberg skriver:

    Fina bilder från arbete och yrkesliv – Henrik.

    Det finns en fantastisk valaffisch från Norge.

    Arbeiderpartiet går 1933 till val på parollen Hele folket i arbeide – by och land hand i hand. (Kolla gärna affischen på nätet). Samtliga avbildade yrkesgrupper representeras av män. Så det har tagit tid även i Skandinavien. Men nu inbegrips både kvinnor och män i Hele folket. Det vore bra om ALLA inbegreps i parollen: Hele folket i arbeide! Men det kanske kräver mer planerad ekonomi än vad vi har nuförtiden?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.