Alice Teodoresco är en begåvad skribent som visat mod under sin snabba karriär som politisk tyckare. Modet har bestått i att våga kritisera även äldre och mer erfarna borgerliga skribenter. Därför har det varit stimulerande att följa hennes speciella vinklingar.

Sedan en tid har hon förutom att göra SVT-programmet med Daniel Suhonen siktat vidare mot stjärnorna. Nu var det dags för Bryssel. Efter att moderaterna tackat nej till henne, blev kristdemokraterna hennes plattform. Nu fattas bara att KD lyckas få tillräckligt många röster för att kapa åt sig ett mandat, så blir hon blixtsnabbt toppolitiker med säte i EU-parlamentet. Det här är nya sättet att göra politisk karriär. Från en medieplattform direkt till politikens absoluta topp. Vad är partierna till för kan man fråga sig. Men nu var det inte det jag skulle klaga på.

Ännu fortsätter hon sin Substack-kanal ”Klartext av Alice Teodoresco”. Den 28 januari kommenterade hon diskussionen om Gaza-kriget. Efter att ha kritiserat de som protesterar mot massmördandet i Gaza genom att – som bland andra jag – göra den ofrånkomliga jämförelsen med det industriella massmordet på bland andra judarna i Nazityskland 1933–1945 skriver Alice Teodoresco följande:

”… om allt är en förintelse så tappar Förintelsen sin historiska betydelse och därmed sin exceptionella roll i den mänskliga historien. Att detta kunnat ske beror på att alltför många, alltför länge, gjort sitt yttersta för att skapa bilden av att antisemitism och rasism är synonymer, att det som drabbade judarna kan drabba alla andra också. Därigenom har man blundat för antisemitismens långa historia och dess faktiskt betydelse för Förintelsen. Denna process urvattnar inte enbart betydelsen och lärdomarna av Förintelsen, liksom det trauma som går i arv mellan generationerna, den bidrar också till den blindhet som många nu uppvisar när judar runt om i världen återigen tvingas gömma sin identitet.”

Alice T tar mun väldigt full med dessa meningar. Hon ägnar ingen som helst tanke åt alla andra fruktansvärda mord och utrotningskrig mot folkgrupper som genom historien drabbat andra än judar i Europa. Hon svävar som en slags överdomare över allt som inte passar in i narrativet: Förintelsen (med stort F) har en ”exceptionell roll i den mänskliga historien”.

Detta hävdande av en särskild folkgrupps rätt att ses av alla andra som de värst drabbade i historien, skänker moralisk dominans åt alla efterlevande i just denna folkgrupp. Det bidrar inte till respekt och intresse för andra människors och folks liv och öden.

Att studera Förintelsen som ”unikt hemsk”, alltså som övergår alla andra folkutrotningsexcesser i historien är intolerant. Alla historiskt utsatta har efterlevande idag. Inte minst palestinierna som fördrevs från sitt område 1948, som har förföljts sedan dess och som mördas just nu i Gaza av staten Israel – helt urskillningslöst. Regeringsföreträdare har (enligt ICC i Haag) i flera fall uttalat att syftet är utplåning och/eller fördrivning.

Här har vi problemets kärna också med den svenska myndigheten för ”Levande historia”. Historiska sanningar kan inte fastslås på myndighetsnivå. Folkmord och massmord mot folkgrupper i historien måste studeras, diskuteras, vändas och vridas fram och tillbaka. Inget är för obetydligt för att glömmas bort och inget är så stort att det ska överskugga allt annat.

Förintelsen är inte exceptionell i meningen utan jämförelse. Den var avskyvärt hemsk – men inte obegriplig.

Föregående artikelTystnad om ICJ-domen mot Israel
Nästa artikel7 OKTOBER – HAMAS MOT ISRAEL: MYTERNA, PROPAGANDAN, SANNINGEN
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

 1. Jag skriver alltid ”utrotningen av Europas judar”. Hemska saker benämns bäst med lågmälda ord.

 2. Visst var massdödandet av det Judiska folket under andra världskriget unikt i sin grymhet att det utfördes på ”löpande band” enligt effektiv industriproduktion.

  En fruktansvärd grymhet bortom alla gränser som har exponerats och bevarats i historiska arkiv ”aldrig mer”, genom film och övrig material med stöd av moderna metoder.

  Att gradera mänskligt lidande genom vilka som är dom mest hemska morden under historisk tid är i det närmaste en omöjlig uppgift. Varje enskilt mänskligt lidande har sin historia och sina tårar,
  Vad vi vet som exempel är att Amerikas urinnevånare till stora delar blivit utrotade som folkslag och att Kung Leopolds ofattbara grymhet i Kongo är bortom allt omänskligt förekommande händelser.
  Vad som är trist i detta sammanhang vill jag påstå är hur vi i väst gärna förtränger denna stora skuld vi har att gengälda.

  En skuld som vårt moderna välståndsbygge vilar på.

 3. Hej Olle P!
  När det gäller Nazi-Tysklands mördande av judar så har jag läst en amerikans författare med ett
  svenskklingande namn. Läste bara en tunn volym som var en sammanfattning av ett par tjocka volymer. Kan tyvärr inte komma på hans namn. Han gick väldigt grundligt tillväga. Får återkomma med titel/författare.

  Jag anser att man bör studera våra nutida stormakter historiskt, Förenta Staternas, Rysslands, Indiens och Kinas. När det gäller Förenta Staterna sår det bra serie på SVT-Play nu ingen brådska, kan ses till 27 Juni 2026. En berättelse om grundandet av Amerikas förenta stater. När de tidigare brittiska kolonierna på östkusten blev till Amerikas förenta stater var deras sikte nu inställt på det som låg västerut. En fördelaktig markaffär med Frankrike öppnar upp en stor vildmark som till synes är öppen för de nya amerikanerna. Del 1 av 6. Här kommer länken till 1:a avsnittet.

  Även Leo Hubermans Amerikanska folkets historia. Här finns boken att låna.

  L. Huberman kom jag i kontakt med när jag var elev på Viskadalens Folkhögskola och vi använde oss av Hubermans Människans rikedomar i undervisningen. Även Howard Zinn rekommenderas:
  Det amerikanska folkets historia : makten och medborgarna från Columbus till Clinton / Howard Zinn ; översättning:
  Gunnar Sandin, Kerstin Wallin.
  Här kan H. Zinn lånas:
  https://libris.kb.se/bib/8382643

  När det gäller Kinas Historia rekommenderas:
  Västerlandets imperialism i Kina under 400 år : en redogörelse för den västliga imperialismens angrepp på Kina i ljuset av den nuvarande opinionen : från de första kontakterna till slutet av första världskriget / [sammanställd av] Rewi Alley, Hans Miller, utg. i samarbete med Svensk-Kinesiska vänskapsförbundet ; Jan Myrdal ; övers. från engelskan [från orig.-manuskr.]: Anders Lennartsson, Magnus Hedlund.”

  Här kan den lånas: https://libris.kb.se/bib/8369311

  När det gäller Kung Leopold så rekommendera jag 2 böcker.

  Kung Leopolds vålnad : om girighet, terror och hjältemod i det koloniala Afrika / Adam Hochschild ; översättning: Hans Björkegren.
  Hochschild, Adam (författare)
  Björkegren, Hans, 1933-2017 (översättare)

  Läste att Kung Leopold aldrig besökte Kongostaten!

  Även av Belgaren Jean Bricmont behandlar Kung Leopold.

  Humanitär imperialism / Jean Bricmont ; översättning:
  Margareta Norlin
  Bricmont, Jean (författare)
  Norlin, Margareta (översättare)
  ISBN 9789185703005
  Publicerad: Stockholm : Karneval, 2007
  Tillverkad: Litauen
  Svenska 211 s.
  Finns att låna enligt Libris här: https://libris.kb.se/bib/10293627

  Kolla på ditt Folkbibliotek för alla är inte med i Libris har jag lärt mig som flitig Biblioteksbesökare.

 4. År 2000 kom Förintelseindustrin av Norman Finkenstein ut (på svenska 2001). Den inledes så här.

  ”Denna bok är både en beskrivning av Förintelseindustrin och en anklagelseakt mot den. I boken hävdar jag att ”Förintelsen” är en ideologisk färgad framställning av den nazistiska förintelsen. Liksom de flesta ideologier har den en viss, om än bristfällig, anknytning till verkligheten. Förintelsen är ingen löst hopfogad tankekonstruktion utan ett system med starka inre samband. Dess centrala lärosatser utgör ett stöd för betydelsefulla politiska intressen och klassintressen. Ja, Förintelsen har visat sig vara ett oundgängligt ideologiskt vapen. Med dess hjälp har en av världens mest respektingivande militärmakter med ett fruktansvärt brottsregister i fråga om mänskliga fri och rättigheter tilldelat sig rollen som ”offer”, och den mest framgångsrika etniska gruppen i Förenta staterna har likaledes skaffat sig en ställning som offer. Denna skenbara utsatthet har gett avsevärda vinster – först och främst har man gjort sig oåtkomlig för kritik, hur motiverad denna än må vara.”

  Denna text är synnerligen aktuell trots att den skrevs för så länge sedan och Norman Finkelstein har naturligtvis blivit kallad ”antisemit” trots att han är av judisk börd och hans föräldrar är överlevare från förintelsen. Det verkade naturligtvis märkligt att han skulle vara anti till sig själv och därför kallades han ”självhatande jude” liksom många andra judar som är kritiska till Israels politik. Men ”offerkoftan” börjar bli sliten nu och förhoppningsvis ser allt fler människor vad som pågår i Palestina och ser att Israel är en apartheid-stat och har så varit under hela sin existens.

 5. Tack Lasse J!
  För påminnelsen, hittade en pärm i min bokhylla med texter om Finkelstein och hans bok. Har nog läst den men kommer bara ihåg att han kritiserade judiska organisationer för att trixa med siffrorna när det gäller ersättningar till anhöriga. Tror även Noam Chomsky blivit kallad självhatande jude. Har börjat läsa några kapitel ur följande bok: Bankcentralen eller vi tar inte kontanter : en världsordning styrd av privat kapital av Berndt Alfred Paulsson.

  En rasande uppgörelse mot Kapitalet och USA men tar även upp USA:s vasaller som Israel. Är som en uppslagsbok i anti-amerikanism. I kapitlet om Israel beskriver han hur stor inverkan judiska lobbyorganisationer har på USA:s politik.

  Visste du att Joe Biden heter egentligen Joseph och är jude. Det är ju oroande för Palestiniernas sak. På Text-TV har jag sett att man pressar Västländer för samröre med Hamas och flera länder har anslutit, senast Japan. Mycket oroande.

  Äntligen hittade jag författaren och boken:

  Hur de europeiska judarna förintades / av Raul Hillberg ;
  med svenskt förord av Hugo Valentin ;
  [till svenska av Claës Gripenberg].
  Hilberg, Raul, 1926-2007 (författare)
  Publicerad: Stockholm : Natur och kultur, 1963
  Tillverkad: Solna : Tryckindustri
  Svenska 201 s.

  Ett sammandrag av engelska orginalet på 1388 sidor i tre delar.

  Här kan man låna boken: https://libris.kb.se/bib/700994

  En sak som har mörkats är att massmördaren Breivik i Norge beundrade Israel i sitt ”manifest”.

 6. Tommy Sjöberg!
  Så här skriver Norman Finkelstein om Raul Hilbergs bok som du nämner.

  ”Det var nära att Hilbergs mästerverk aldrig fick se dagens ljus. Hans handledare vid Columbia University, den tysk-judiske samhällsteoretikern Franz Neumann, avrådde honom på det bestämdaste att skriva om ämnet (Det blir din död) och inget universitetsförlag eller stort förlag ville ha med det färdiga manuskriptet att göra. När Hur de europeiska judarna förintades till sist gavs ut fick den bara ett fåtal omnämnanden och de var i huvudsak kritiska”

  Intresset för de europeiska judarnas öden var tydligen ganska svalt i USA från staten Israels grundande fram till slutet av 60-talet. Finkelstein skriver vidare…

  ”Det fanns inga monument eller minneshögtider över den nazistiska förintelsen i Förenta staterna. Tvärtom motsatte sig de stora judiska organisationerna den formen av minnesmanifestationer. Frågan är varför.”

  Det verkar som om det var först efter 6-dagarskriget 1967 och framför allt Jom Kippur-kriget
  1973 som intresset i USA tog fart på riktigt.

 7. Lasse J!
  Igår berättade jag att jag läst ”Förintelseindustrin” och sent igår kväll när jag skulle ställa tillbaka en pärm högt upp på bokhyllan hittade jag Finkelsteins bok under en massa papper. Bland pappren fanns några artiklar jag sparat om min kusin Gitta Maria Sjöberg som är den enda kändisen i min släkt. Operasångare f d, på det Konglige i Köpenhamn och gift med en dirigent. Ursprungligen född i Sjuntorp, som tillhör Trollhättans Kommun, i en arbetarfamilj. Min farbror ”Jordgubben” arbetade ihop med min far och mig på Ferrolegeringar. Min faster Charlotta var judinna och träffade min farbror när hon arbetade på fabriken i S där även min mor Aina arbetade. Fabriken ägdes av familjen Mark som hade judiskt påbrå.

  Har börjat läsa Förintelseindustrin och menar att den är oumbärlig om man vill förstå Israels agerande och hur judar i USA tagit ställning till sin egen och Israels historia. Mellan 1948-1967 var Förintelsen sparsamt använt, men efter kriget 1967 började Förintelsen få en framträdande
  plats i argumentationen. Elie Wiesel får hård kritik av NF.

  Vi här i Sverige, som var i vuxen ålder 1978, kommer ihåg TV-serien ”Holocaust” som sändes i svensk TV. Regisserad av Marvin J Chomsky var kusin till Noam Chomsky.

  Jag tar upp detta p g a att jag arbetade på Kronogårdens Fritidsgård 1978-79. Den hade 4 huvudmän Unga Örnar, Finska Föreningen, SSU och ABF. En av mina arbetsuppgifter var att arbeta på dom helger vi hade inbokade artister som kom och uppträdde i en stor samlingslokal. Vid ett
  tillfälle kom sångerskan Marie Bergman tillsammans med gitarristen Lasse Englund som hon gifte sig med 1981.

  Tyvärr kunde jag inte se hela uppträdandet, fick gå ifrån och sköta praktiska sysslor. När konserten var slut frågade Marie om hon kunde få stanna kvar och se ”Holocaust”
  på TV. Givetvis, så gick vi in i ett litet grupprum och såg på programmet. Har ett ljust minne av Marie, hon var en social individ som jag sätter stort värde på.

 8. Lasse J!
  Har du läst hela Förintelseindustrin? Jag gjorde ett stopp när jag läser i kapitlet om dom europeiska judarnas behandling av Nazityskland som unik. Finkelstein driver sin tes för långt.

  Förintelselägren där man brände upp människor är väl unika. Jag känner inte till något liknande.
  Många blandar ju ihop begreppen koncentrationsläger med förintelseläger. K-läger fanns ju i Sydafrika under boerkriget, i inbördeskrigets Finland, i Baltikum, även i USA efter Pearl Harbor. Svenska interneringsläger i Storsien, Dalsland, Öxnered m fl kan väl räknas dit.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.