Vi som vill se en tuffare socialdemokrati har idag fått lite råg i ryggen. Förnuftet segrade i VU trots allt, mycket uppmuntrande. Juholts trumfkort har spelats väl. Mitt grundtips slog lyckligtvis inte in. Men striden är inte slut. Det man kan konstatera är att Juholt stärkt sin ställning jämfört med igår. Han är en kämpe …

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

Föregående artikelHur ska de gå för klimatet?
Nästa artikelEfter Juholt …
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

9 KOMMENTARER

 1. Journalistdrevet skäller ettrigare och ettrigare, men man får aldrig låta såna knähundar bestämma.

 2. Tyvärr Knut, det verkar enligt media under lördag morgon som Juholt måste avgå. I dagens Sverige får det inte finnas en Socialdemokrati som utmanar den nyliberala hegemonin. Sedan 30 år tillbaka lockade SAP ut 75000 borgare i en demonstration! mot löntagarfonder och mördat Palme och Anna Lindh. Enligt mig tyder det på att SAP utgör ett hot mot kapitalet till skillnad från den s.k ”vänstern”. Finns det något stort folkligt motstånd mot kapitalet utanför arbetarrörelsen?

 3. Kl 15.00 idag vet vi om Julholt kastar in handduken. Jämtins korta pressträff efter två dagas VU var i så fall ett smart sätt att låta Juholt slippa löpa gatlopp än en gång. Nu kan han hålla sitt avskedstal i Oskarshamn under ”värdigare former”. Sen kan han börja odla sin trädgård (eller ansa mustaschen) i lugn och ro. Juholt var inte uppdraget riktigt vuxen. Han var en kompromisskandidat från periferin som aldrig blev accepterad i centrum. Ska bli intressant att se vem som går in som ställföreträdande ordf fram till kongressen.

  Allt detta under förutsättning att ryktesspridningen talar sant.

 4. Igår tidigt sa jag till frugan att Juholt efter VU skulle samla till presskonferens och meddela sitt frånträde – för att han hindrats från att diskutera politik och att han därför måste avsäga sig förtroendeuppdraget som … för partiets bästa och tack för allt stöd som han visats dessa svåra dagar etc etc. Men så blev det inte. Då skrev jag ovanstående.

  Ja, man bör alltid vänta lite längre än man tror är nödvändigt för att dra slutsatser. VU:s uttalade förtroendet för Juholt igår efter VU var tydligen falskt. Ljög de är det många som kan känna sig lurade. Frågan är vad det kan sätta för spår i rörelsen.

  Vi får se …

 5. Det var en vit lögn. Sådana är tillåtna. Det gjorde att festföremålet kom undan med hedern i behåll. Jag är oförsiktig nog att tro att Juholt kommer att säga att han under natten kommit fram till att det bästa är att han går. För Partiets skull. För landets skull. Och för hela världens skull. Ungefär.

  Igår gissar jag att mobilerna från vissa VU-ledamöter gick varma. Skulle tro att order gick ut till distrikten att offentligt kräva ordförandens avgång. Detta för att underlätta själva ”processen”.

  Kl. är 13.34 på min dator. Snart vet vi.

 6. Ja, nu är det ”efter Juholt”. Enligt mig en tragik för den svenska arbetarklassen. Som Tommy ovan skriver, finns inget verkligt motstånd utanför den s k arbetarrörelsen. Inför den som, enligt mig felaktigt, menar att media har drivit fram situationen, kan man hävda att SAP nu betalar för att man så lättvindigt sålt bort/lagt ner sina dagstidningar.

  Det som har fällt Juholt är ett sensationellt öppet och epokgörande fraktionerande. Iscensatt av de ledande inom partiet.

  Med Juholt försvinner nu de sista resterna av klassmotstånd på högre politisk nivå. Juholt hade sitt stöd ute bland allmogen och sina fiender inom partinomenklaturan. Därmed upphör också en epok inom svensk politik. Nu kommer SAP att få en ledare/ledning som kommer att tävla med Alliansen om att få föra ungefär samma politik. ”Den enda politiken”. Ledaren kommer att utses bland dem som varit med om att hugga Juholt, och därmed partimedlemmarna, i ryggen.

  Beträffande loppet mot Reinfeldt är det självfallet kört. Det där klarar Moderaterna så bra själva. Hur många skulle idag rösta på en Bodström, en Rosengren, en Lundby Wedin, en Österberg eller en Östros!?

  Beträffande partiet som helhet torde väl en splittring vara närmast oundviklig. Jag tror faktiskt inte att särskilt många inom SAP skänkt så många tankar åt vad som skulle kunna vara alternativet till Juholt. En splittring kommer att vara av godo sett till det idag inträffade. Högern inom SAP har inget politiskt berättigande och det skulle ge riktiga socialdemokrater möjlighet att bedriva traditionell politik.

  För egen del känner jag stor sorg för arbetarklassens skull och därmed för egen del. I dagens Sverige klappas en skötsam arbetare på axeln och mutas med ett skatteavdrag. När han nästa dag blir arbetslös blir samma arbetare hånad om att vara ”bidragstagare”. Denna skymf mot vanligt folk kommer inte längre SAP att bekämpa.

 7. Efter dagens alla presskonferenser och kommentar kan vi utbrista:

  Verkligheten överträffar värsta dikten!

 8. Jag förstår inte alla dessa dysterkvistar. SvD publicerar idag den senaste Sifo-mätningen och det är nästan jämnt mellan blocken. Sjöstedt har snott ca 100 000 väljarsympatisörer från S. Mp befäster sin styrka. Tillsammans är V och Mp snart lika stora som det maktfullkomliga S-partiet. I ett läge där S haft en partiordförande som knappt hade något förtroende kvar ens i glesbygdens bruksorter. Juholt var körd som partiordförande även om han sista veckan hann med att fatta detta årtiondes viktigaste beslut genom att säga Nej till deltagande i Europakten!

  Ändå är problemet för det fornstora partiet inte den mustaschprydde rorsmannen, utan det faktum att partiet inte vet vad det vill. Med en ny ledning och en lite tydligare politik så gissar jag att partiet långsamt kommer att återvinna det förlorade förtroendet. Man kan dock aldrig lita på en sosse i maktställning. Partiet har en förkärlek för storstilade centralistiska reformer. Att 80 procent av svenska folket är emot Euron och pakten betyder mindre för ett sådant parti.

  V och Mp framstår idag som ett under av modernitet jämfört med detta betongparti.

 9. Förstår heller inte alla dysterkvistar. Idag och inom överskådlig tid kommer vi att vara kvar i det ”kapitalistiska helvetet” som Spanienkämpen Nisse Lätt uttryckte det en gång. Inför riksdagsvalet 2014 så finns det goda möjligheter för dom Rödgröna att besegra Alliansen. Först få SD under 4% och både KD och C balanserar på spärren. SAP måste bli lite ödmjukare och väcka liv i medlemmarna. UT OCH AGITERA.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.