DE HYSTERISKA AVSTÅNDSTAGANDENA från all rysk kultur, inklusive ryska klassiker på olika kulturområden och olika nu levande ryska kulturutövare, gör det både önskvärt och nödvändigt att rekommendera alla de tänkande människor, som trots den nu rådande opinionsstormen ändå måste finnas, att avnjuta ett epos som skildrar händelser i Ryssland från ca år 1920 fram till tiden strax efter andra världskriget.

Det gäller TV-serien Ancestral Land (Förfädernas jord) som – man måste väl i dagens situation säga än så länge – fortfarande finns att se på nätet. Serien har engelsk text och består av hela sexton olika avsnitt som ni hittar genom att söka på Ancestral Land episode X där ni ersätter X med 1 till 16 för de olika avsnitten.

Handlingen börjar i en liten bondby i Ural där vi, förutom vardagslivet, också får följa hur man traditionellt firar såväl bröllop som begravning. För flera av huvudpersonerna fortsätter livet i den närbelägna staden men så kommer kriget som i så hög grad påverkat landet och format nationalkänslan i Ryssland.

Passa på att avnjuta en mycket välgjord TV-serie och få en inblick i historia och kultur i vårt mycket nära grannland.

Föregående artikel”Efter 60 år lämnar jag Socialdemokraterna”
Nästa artikelOMLYSSNINGEN; NOAM CHOMSKYS ÖVERBLICK FRÅN 2016
Henrik Linde
Henrik Lindeär ingenjör, uppfinnare och medgrundare till företaget Leine & Linde i Strängnäs. Politiska engagemanget startade på 60-talet i FNL-rörelsen och fortsatte i Folket i Bild/Kulturfront.

6 KOMMENTARER

 1. Tack för tips. En rysk lång TV-serie om tiden 1920-1945 låter spännande.

  Om det blir regn och rusk nån dag.

 2. Henrik L!
  Var kan man se TV-serien och har den någon litterär förlaga?

 3. Man hittar den på YouTube. På YouTube finns f ö ett närmast obegränsat material ryska filmer och TV-serier, men hur många som är textade är en annan sak. ”Zhukov” (2012, 12 episoder) finns numera textad, och ”Ukraine in flames (1943)” som Tommy S tipsade mig om finns också textad på YouTube.

 4. Otroligt bra serie. Rekommenderas. På youtube finns också andra bra ryska serier, textade på engelska. Bl a om kvinnliga flygarna Natthäxorna (se också artikel i tidningen Proletären). Sök på Epic Media eller Star Media så hittar ni mycket.

 5. Detta var enda sidan jag hittade med film.

  Denna K Special om tjeckisk film finns nu att avnjutas (KAN SES TILL 31 mars 2025)

  På 1960-talet blomstrar en poetisk filmrörelse som ska komma att kallas den tjeckoslovakiska nya vågen. Regissörer som V?ra Chytilová, Ji?í Menzel, och Miloš Forman banar väg för en våg av kreativ frihet bland filmskapare världen över. Samtidigt är kommunisten Jan Procházkas liv på väg att förändras för alltid. Han är en av tidens mest lovande manusförfattare och producenter, och när hans bana sammanflätas med den tjeckoslovakiska nya vågen ska det komma att påverka både hans eget öde som konstnär och hela landets historia.

  Om man vill kan man läsa om Milos Forman i hans självbiografi Scenbyten.
  Om hans tjeckiska filmer En blondins kärleksaffär m fl och hans världsberömda filmer Gökboet och Amadeus när han var bosatt i USA.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.