Anklagelser om israelisk organplundring var sant

organstheft

Minns ni uppståndelsen runt artikeln i Aftonbladet 2009-08-17, den som fick många inom etablissemanget att antisemitstämpla artikelförfattaren Donald Boström, Aftonbladets kulturredaktör Åsa Linderborg och alla oss andra som trodde att det kanske fanns en sanning bakom Boströms ord och bilder. Så här avslutade han artikeln:

Vi vet att behovet av organ i Israel är stort, att en omfattande illegal organhandel pågår, att det skett under lång tid, att det sker med myndigheternas goda minne, att högt uppsatta läkare på de stora sjukhusen deltar, liksom tjänstemän på olika nivåer. Och vi vet att palestinska unga män försvann, att de fördes tillbaka fem dygn senare under hemlighetsmakeri på natten, uppsprättade och hopsydda.

Dags att bringa klarhet i denna makabra verksamhet om vad som försiggår och vad som försiggått på de av Israel ockuperade områdena sedan intifadan startade.

Så har nu skett. I den vetenskapliga tidskriften Harward International Review publicerades den 28 juli en lång och ingående artikel av antropologiprofessorn Nancy Scheper-Hughes vid Berkleyuniversitetet om fenomenet organstölder och illegal handel med mänskliga organ. Hon är också en av grundarna till organisationen ”Organ Watch” (en MR-organisation för forskning om den globala handeln med mänskliga organ).

Det är en bred genomgång om fenomenets olika sidor i olika tider som framför allt uppkommer i krig och krigszoner. Hon konstaterar att plundring av fiendekroppar under och efter krig har förekommit länge i samverkan mellan militärer och polis i olika stater. Hon ser fenomenet som den absoluta ytterligheten av vad som är möjligt och kallar det ”modern ny-kannibalism”. Den har djupa rötter ända från antiken via troféjakt på fiendens kroppsdelar. Sådant är vanligt bland arkeologiska och etnologiska fynd. Via Nazismens exesser kommer vi så småningom fram till dagens brutaliteter utförda av bland andra ISIS, som bland annat utför halshuggningar av utvalda fiender i offentligheten på nätet. ISIS har faktiskt utfärdat en fatwa (nr. 68) om att organplundring av fiendekroppar är något som kan tjäna ”den goda saken” och att ISIS nu ägnar sig åt illegal organhandel som en del i sin försörjning.

Artikeln avslutas så med den fråga som alltså på goda grunder visades upp av Donald Boström i Aftonbladet 28 juli 2009. Det gällde verksamheten på det israeliska National Forensic (rättsmedicin) Insitute i Abu Kabir nära Tel Aviv. Scheper-Hughes skriver (min översättning):

Den eleganta byggnaden hade ett genetiskt och DNA-laboraorium på översta våningen som var högteknologiskt rent och helt avskiljt från bårhuset i källaren. De som arbetade på tredje våningen visste inte vilka brott som begicks i avskildhet från de vetenskapligt rena labben.  …

Några avfärdade beskyllningarna mot National Forensic Insitute som politisk propaganda mot Israel. När jag började mina efterforskningar av de olagliga plundringarna av palestiniers organ vid Abu Kabir 1999, var jag ovetande om att Dr. Chen Kugel hade jobbat bakom kulisserna för att stoppa plundringen av de döda och mot lagerhållningen av kroppsdelar vid institutet. Inte heller visste jag att den svenske journalisten Donald Boström också hade erhållit foton av släktingar till mördade palestinier, vars kroppar hanterats på institutet och som han ämnade publicera i en svensk tidning 2009. När Boströms historia orsakade en explosion av bittra förnekanden, blev jag tvungen att offentliggöra mina egna upptäckter. Senare har jag förstått att Dr. Kugel, den internationelle visselblåsaren, hade fått betala ett högt pris för sina interna protester. Dr. Kugel fylldes av helig vrede över korruptionen, sveket och missbruket av de döda av offentliga tjänstemän. Kugel fick betala ett högt pris för sina interna protester. Han tvingades bort från sin tjänst vid the National Institute och behandlades som en förrädare …

Till slut, en oväntad samverkan mellan en svensk journalist, en amerikansk antropolog, en sionistisk israelisk patolog tillika officer gav ett oväntat resultat. Hälsoministern och den israeliska regeringen godtog våra slutsatser och tillsatte en egen utredning som ledde till förflyttning av Dr. Yehuda Hess [som tidigare ersatt Kugel [KLs anmärkning] och återinsättande av Dr. Chen Kugel som hans efterträdare.

Så fick till slut Donald Bostörm, Åsa Linderborg och alla andra, som upprörts över den olagliga organplundringen av mördade palestiniers kroppar vid det israeliska National Forensic Insitute i Abu Kabir, rätt. Alla som då protesterade mot artikeln bör idag skämmas som hundar. När får vi se deras ursäkter, Elisabet Borsiin Bonniers och Carl Bildts till exempel?

... är läst 1155 gånger!

  3 kommentarer for “Anklagelser om israelisk organplundring var sant

 1. Peter Ericson skriver:

  Död länk till Harvard International Review. Åtgärdandebart?

 2. Knut Lindelöf skriver:

  Peter E!
  Åtgärdat.

 3. Yvette jonsson skriver:

  Några klarläggande bevis finns inte , det är fortfarande bara spekulationer från en person. Däremot finns det verifierade bevis från flertalet andra länder på organstölder. Organstölder är också något som pågår i stor skala bl a i Indien. Jag vet inte om du brinner för ämnet organstölder, eller om det är ämnet Israel som är ditt fokus, men vad gäller internationell organhandel så finns det både bevis och vittnesskildringar om du är intresserad.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.