Patrik Oksanen, toppnamnet bland svenska antiputinjournalister, skriver i SvD den 9 januari (bakom betalvägg) om Kremls nyttiga idioter. Han pekar ut de som samlades till webbkonferens för ett par dagar i diskussioner om svensk säkerhetspolitik ur alla tänkbara aspekter. Det var ett arrangemang av det nybildade nätverket Folk och Fred, som bildats på grund av att den legendariska organisationen Folk och Försvar sedan flera år varit mer eller mindre kapad av höga militärer, ministrar, ”säkerhetsexperter”, Nato- och vapenlobbyn.

Oksanen nämnde inte mig, men det gör han nog snart. Och han nämnde inte heller DN:s kultur- och chefredaktör under 13 år, Arne Ruth. Han var även lite mer försiktig när han nämnde ambassadör Sven Hirdman och Janine O’Keeffe från organisationen Fridays for Future, förre ärkebiskopen KG Hammar eller Gudrun Schyman. Alla deltog på olika nivåer på ett vänskapligt sätt i konferensen. Oksanen skriver:

”Begreppet nyttig idiot kan inte få en tydligare illustration. Detta är fyra personer som borde ha bättre omdöme än att låna sina namn till Kremls försök att förvirra och störa en svensk folkrörelse.”

Oksanens artikel är mycket grov. Hans påstådda sammankoppling av gamla hederliga fredsaktivister som Agneta Norberg, Tord Björk och Anders Romelsjö med ryska troll är bisarr. Jag citerar:

”Här finns Tord Björk, aktiv i svensk-ryska vänskapsförbundet, som har talat på en konferens på det olagligt ockuperade Krim samt hos En värld utan nazism, som pekats ut av estnisk säkerhetspolis som en rysk frontorganisation… Anders Romelsjö är vice ordförande i Svenska Läkare för mänskliga rättigheter som förtalat civilförsvarsorganisationen Vita Hjälmarna i Syrien och förnekat regimens kemvapenattacker… Agneta Norberg inleder trollkonferensen på söndag under programpunkten ´Vilka hot finns det mot Sverige´. Samma Norberg som också fantiserat ihop att Sydkorea är ockuperat av USA.”

Ja man skulle kunna skratta åt detta, men det skrivs i en av Sveriges ledande tidningar och måste därför ses som offentligt framförda anklagelser mot hederliga svenska medborgare som – i likhet med K G Hammar, Sven Hirdman, Pierre Schori, Arne Ruth och många många fler – har modet att säga sin mening om det starkt överdrivna hotet från Ryssland och att det allt mer intima militära samarbetet med USA och Nato är skadligt för vår säkerhet, ja som kan göra oss till ett ryskt förstahandsmål.

Svensk säkerhetspolitik har genomgått en dramatisk förändring de senaste 30 åren. Men den saken har diskuterats mycket lite. Det är dags nu. De som motsätter sig att Sverige ska bli ett brohuvud för USA/Nato mot Ryssland måste få säga sin mening utan att utmålas som ryska troll.

Mer om konferensen kan du läsa på fib.se.

Föregående artikelGunnar Adler Karlsson gick bort 28/12 2020
Nästa artikelNya Bulletin kör Nato-spåret
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

9 KOMMENTARER

 1. Bättre att kalla Oksanen för ”McCarthy-journalist” för han använder samma metoder som USA-senatorn Joseph McCarthy. McCarthys metoder har ju senare fördömts i även i USA!

 2. Eftersom Oksanens inlägg ligger bakom en betalvägg går det inte att göra en allsidig bedömning av densamma. Men om Oksanen behöver den typ av argument som citeras, vars innehåll är av skyldig genom beröring, är det ett tecken på USA/NATO-lobbyns problem att diskutera i sak.

 3. Sverige ligger efter USA; igen!

  Där censureras nu t o m Ron Paul av Big Tech. Presidenten i vardande har också klassat miljoner, av den befolkning han skall leda framöver, för våldsverkare, antisemiter, rasister och extremhögeranhängare. Så om Patrik Oksanen kallar fredsaktivister som Agneta Norberg, Tord Björk och Anders Romelsjö för ryska tjänstehjon eller liknande, så får den utmärkelsen betraktas som något av en undervärdering. Men mer lär komma.

  Det förvånar mig faktiskt att P O valts som verktyg; om han nu blivit vald. Som skrivits på annan plats på lindelof.nu, så krävs det en mycket större fingertoppskänsla i den bransch han verkar. Precis som Biden uppenbarligen tror att flera miljoner av USA:s befolkning är rent allmänt korkade, så tror tydligen P O det om SvD-läsare. Ett jättemisstag som visar på stor brist på markkontakt. Det kommer att väcka mer löje än instämmanden.

  Kanske är det svårt att få tag på verktyg med bättre förmåga?

 4. Igår avbröts ett samtal på al Jazeera för ”breaking news” från USA. En vice talman (?) hade ett viktigt meddelande. ”Man” hade identifierat ett antal skumma personer ute i landet som skulle kunna tänkas komma och störa; igen. (Trots alla enorma säkerhetsåtgärder som vidtagits.)

  Ute i landet har FBI och andra säkerhetstjänster fått i uppdrag att förhindra ”de skumma” att med flyg kunna ta sig fram. Ja detta var väl efter alla omständigheter inte så märkligt. Ändå fick det mig att skratta!

  Talespersonen var jättenervös, och stakade sig ofta. Blåst ställde till det med håret och pappren. Men värst av allt platsen man valt för tillkännagivandet! En pulpet med örnen på framsidan hade ställts upp någonstans mitt bland diverse trafik. Stort oväsen som ofta dränkte talarens budskap. Oberörda fotgängare som passerade. Och plötsligt kom ett utryckningsfordon, u-a, u-a, u-a! Talaren med det antagligen enormt viktiga meddelandet fick göra en paus. Vilken fars!

  Antagligen är det detta land, landet på andra sidan Atlanten, som Patrik Oksanen ställt upp att försvara. Men jag undrar om han får något arvode därifrån?

 5. Somliga bär fluga. Det är inte så vanligt. Man lägger märke till dem. Detta skall dock inte läggas Oksanen till last. Det finns många sätt att försörja sig på. Han har hittat sitt.

 6. Tja, Bertil C!
  Arvodesfrågan tror jag är helt underordnad i sammanhanget. Han skriver i SvD, som inte skulle få fortsätta komma ut om inte staten betalade huvuddelen av kalaset. Således får han sold, vilken garanteras av svenska staten i sista hand. Det är enkelt för var och en att se vem som garanterar att Oksanens krior kommer i tryck.

  T o m skulle det kunna vara kontraproduktivt att dra för stora växlar på detta. Oksanens aktivism grundar sig i hans egen politiska övertygelse, inte i något i sammanhanget så futtigt som pengar. Här gäller det de större värdena i verkligheten, t ex världsherraväldet.

  Det glädjer också mitt gamla tigerhjärta att FB-vännen Anders Romelsjö äntligen fått uppmärksamhet för den kamp mot lögn och fantasier han sedan länge drivit. Att Oksanen drar upp propagandaorganet med smutsiga hjälmar och lögnerna om gasattackerna i Syrien visar att vårt eget opinionsarbete börjar löna sig. Kanske ska vi i stället tacka Oksanen för att han hjälper oss att visa maktens totala nakenhet.

 7. Dennis Zackrisson skriver: ”Arvodesfrågan tror jag är helt underordnad i sammanhanget.”

  Detta är helt fel. TJDS (The Jimmy Dore Show) påpekar ofta hur journalister fnaskar för politiker. Senast jag såg ett sådant klipp gällde det en journalist som på Twitter snärjde in sig mer och mer i ett försök att försvara, att AOC (Alexandria Ocasio-Cortez) vägrade att lägga fram ett förslag om M4A (Medicare for all). Jimmy D påpekade med rätta att skälet till det vansinnigt korkade beteendet naturligtvis var hyran. Hur skulle en journalist kunna få ett nytt lika bra betalt jobb, om hen fick kicken?

  P Oksanen är väl också ganska välbetald, kan man anta, och jag tror jag vet vad han skulle välja om valet stod mellan lön och journalistisk heder. Vi får väl se framöver.

  Tyvärr hittar jag inte klippet. Attans vad man i USA kör med förkortningar!

 8. Jag hittar ett annat klipp. Ett samtal med Noam Chomsky som klart förklarar att om man ”följer pengarna” så förstår man att ”Arbetarklassen och det mesta av medelklassen inte har någon representation i kongressen”.

  Han förklarar hur majoriteten av befolkningen faktiskt ”gets robbed” i USA. Än är vi inte där lika tydligt i Sverige, men processen fortsätter, klasskillnaderna ökar, socialdemokratins förankring i det arbetande folket blir allt svagare.

  Vad kan man läsa om vår socialdemokratiska finansminister? ”Det framgick av ett pressmeddelande från IMF på torsdagskvällen. IMFC är IMF:s policyrådgivningskommitté och Magdalena Andersson blir gruppens första kvinnliga ordförande för en mandatperiod på tre år, med start den 18 januari 2021.” Det är inte ett framsteg för jordens alla arbetare.

 9. Tack för dina svar, Bertil C!
  Nu har ju varken Jimmy Dore, Magdalena Andersson, representation i parlamentet eller Alexandria Cortasio-Cortez något konkret att göra med Patrik Oksanen eller huruvida jag själv har ”helt fel” eller rätt! Denna typ av konspirationsteoretiskt tänkande gör mig snarare mera säker på att jag har rätt och du själv ”helt fel”. I en mer metafysisk, översinnlig och teoretisk värld kan du ju å andra sidan ha ”nästan rätt”. Men det har ju hur som helst ingen praktisk betydelsee i det konkreta fallet med Oksanen där sammanhanget redan klargjorts i alla behövliga delar av mig själv. Du kan givetvis ha poänger i andra ”sammanhang”, men inte just i detta.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.