Mearsheimer
John J. Mearsheimer, född 1947, är en amerikansk professor i statsvetenskap vid University of Chicago.

”USA och dess europeiska allierade bär det mesta av ansvaret för den ukrainska krisen. Roten till problemet är utvidgningen av NATO, huvudbeståndsdelen i en mer omfattande strategi för att bryta loss Ukraina från beroendet av Ryssland och integrera landet i väst. . .[men] amerikanska och europeiska ledare klantade sig i försöket att förvandla Ukraina till ett västligt fäste vid Rysslands gräns. . .den nuvarande amerikanska politiken kan [därför] bara driva Moskva och Beijing allt närmare varandra.”

Innan alla ni som tycker mycket annorlunda ånyo börjar bombardera Knut Lindelöfs Facebook-sida med ilskna påhopp, så betänk att detta kanske inte är skrivet av någon av de vanliga ”putinisterna” (inte ens av Stefan Lindgren!). I det här fallet är det faktiskt en etablerad amerikansk professor, John J. Mearsheimer, vid institutionen för statsvetenskap vid Chicagouniversitetet.

Tja, säger ni kanske, vad någon förvirrad professor påstår i en undergroundtidning eller i flygblad som han går och delar ut är inget att bry sig om.

Fel igen, Mearsheimer publicerade nyligen sin artikel i ”Foreign Affairs”, (vol 93, nr 5) en av världens mest inflytelserika och prestigefyllda tidskrifter för diskussioner om amerikansk utrikespolitik och internationella relationer. Det var här som George Kennan 1947 lät publicera sin ryktbara ”X-artikel” som lade riktlinjerna för USA:s agerande under kalla kriget.

Kennan avled 2005 men varnade, enligt Mearsheimer, dessförinnan väst från att, emot sina löften 1990, utvidga NATO österut. Det vore ett ”tragiskt misstag”. Enligt Mearsheimer trodde den generation politiker och diplomater som kom fram efter kalla krigets slut att den internationella politikens villkor i grunden hade förändrats och att en ny ordning hade ersatt den ”realistiska logik” eller ”realpolitik” som tidigare hade styrt Europa. Jag har för mig att den gamle Henry Kissinger har varit inne på liknande kritiska tankegångar mot vad jag kallar ”Tony Blair linjen”.

Vad Mearsheimer kallar ”liberala föreställningar” om internationell politik har enligt honom resulterat i att USA och dess allierade ”ovetande har provocerat fram en stor kris rörande Ukraina”. Jag är inte själv så så säker på att USA, NATO och EU varit så ovetande eller idealistiska som Mearsheimer framställer dem. Inte heller att spridandet av den ”demokrati”, som han förordar, är vad det utger sig för att vara.

Mearsheimer tvekar dock inte kalla regimen i Kiev för ”ryssfientlig” med ”fyra högst uppsatta medlemmar som utan vidare kan betraktas som nyfascister”.

Men varför inte bilda er en egen uppfattning om Mearsheimers artikel?

Den har just publicerats av Karneval förlag. Boken innehåller också två genmälen, också de ur Foreign Affairs, samt en avslutande reflektion av Mearsheimer själv. Tyvärr blev jag lite besviken på genmälena (också de skrivna av renommerade amerikanska professorer och statsvetare). De var lite för fixerade vid Putin och hans eventuella själsliga och personliga brister.

Boken är bara på 48 sidor och med priset 48 kr är en krona per sida ett billigt pris för en högst läsvärd pamflett.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelSerendipitet
Nästa artikelBoken om Kunskapsrörelsen

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.