Mitt botkonto

Jag har sedan januari 2009 gjort 1502 tweets, har 159 följare och har fått 1 Gillar. Själv tittar jag aldrig på denna sida och jag tror inte den egentligen betyder någonting för spridningen av mina skriverier. Men den tickar på helt gratis och varför ta bort den, någon gång då och då kanske det blir en delning som leder till fler besök på min riktiga sida.

I wordpressystemet som jag använder för denna sida finns en funktion som gör att varje gång jag publicerar ett inlägg skapas automatiskt ett twitterinlägg med bild och länk. Det här är säkert rena grekiskan för de flesta människor i min generation, men kanske begripligt för många andra.

Varför skriver jag då detta? Jo, för att i realiteten har jag skapat ett så kallat ”botkonto”, eller ett automatiserat Twitterkonto, ett sådant som skulle fastnat i FOI:s mycket glesa trål ute i Internethavet.

FOI har nämligen i dagarna publicerat en undersökning med ”vetenskapliga” ambitioner som påstår att:

 • Antalet botar har ökar markant från juli till augusti. 6 procent av alla aktiva konton klassificeras som botar, om även de av Twitter borttagna eller avstängda kontona räknas med utgör botar 17 procent av materialet.
 • Botar länkar procentuellt sett mer till Samhällsnytt och Fria Tider än vad genuina konton gör. Den mest länkade domänen är expressen.se för samtliga kontotyper.
 • Det är 40 procent vanligare att botarna uttrycker stöd för Sverigedemokraterna jämfört med vad de genuina kontona gör.
 • Majoriteten av de konton som blivit avstängda eller borttagna av Twitter är konton som uttrycker traditionella, auktoritära och nationalistiska åsikter.

Denna undersökning publiceras två veckor före valet. Tidpunkten är förstås vald för att varna för att lömska ”påverkansoperationer” pågår just nu och att skumma krafter ”som uttrycker traditionella, auktoritära och nationalistiska åsikter” ligger bakom.

Saken fick omedelbart maximal spridning i den svenska världspressen. Erik Jerdén skrev t ex på Sveriges Radios hemsida:

”Försöken att påverka väljare genom att skicka ut automatiserade inlägg via sociala medier har ökat kraftigt under valrörelsen. Det visar en studie från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. […] FOI har undersökt antalet automatiserade konton på Twitter och de har ökat markant under sommaren…

Vet ni vilka som ligger bakom botarna?
– Nej det ingår inte i vår studie, säger Johan Fernquist.”

Och ungefär samma sak kunde man höra och läsa i alla stora medier under ett dygn.

Sökresultatet för ”foi+botar” ser ut så här:

Första frågan man trots allt måste ställa sig är om man kan lita på FOI:s undersökning? Men den frågan har ingen ställt, vad jag sett. Man utgår ifrån att FOI presenterar ett trovärdigt material. Men svaret på frågan är att det inte finns någonting som tyder på att man kan lita på FOI här.

Forskargruppens hypoteser verkar ha varit:

 • Ökning av antalet politiska botar tyder på ökad politisk propagandaaktivitet.
 • Tweets kommande från höger resp. vänster (onda – goda) visar bot-aktiviteterna politiska tendens.

Men de har genast stött på oöverstigliga metodproblem. Hur extraherar man det som man vill undersöka ur det enorma Twitterflödet? Hur kategoriserar man det som fastnar i detta filter? Hur bär man sig åt för att se förändringar över tid i sitt extraherade Twitterflöde?

Förutom att hypoteserna är mycket tveksamma förefaller det mig som mycket komplicerat och svårt att finna pålitliga lösningar på metodproblemen.

Jag ska inte gå in på alla konstigheter, utan istället uppmana alla att ta denna undersökning med en enorm skopa salt (inte en liten nypa alltså). Mig förefaller det hela – efter att faktiskt ha trängt in rapporten lite här och där – som rena kalkonjobbet. Undersökningen berättar säkert ingenting annat än vad beställarna önskat sig. Men, tvivlar ni på vad jag säger, gå själva in och läs!

I dagens klimat där förtroendet för politiker, den svenska världspressen och myndigheter sviktar, så lanserar Försvarets forskningsinstitut (FOI) – två veckor före valet – en så här politiskt försåtlig och vilseledande undersökning. Det skapar endast förvirring och spelar antidemokratiska krafter i händerna. Ansvarslöst är ordet.

Föregående artikel”Häxjakt” på människorätts-aktivister i Indien…
Nästa artikelPatriarken Freud och hans närmsta krets
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

 1. En cynisk profetia skulle vara att på torsdag, eller kanske redan på onsdag, detonerar en stor nyhet i DN eller Expressen om att SD har samröre med Ryssland. Suddiga fotografier eller videoupptagningar visar något som påstås vara Jimmie Åkesson som en mörk kväll tar emot något (pengar?) under en bro av någon man i trenchcoat och nerdragen hatt.

  Nyheten följs upp av andra medier. Någon tidning intervjuar ”avhoppade” SD:are som säger sig ha varit på kurser i Ryssland i subversiv taktik osv osv.

  Bubblan spricker småningom, liksom i den sk. ”nazisthärvan” 1965, men det gör ingenting ty då har riksdagsvalet redan ägt rum där SD gick på en brakförlust.

  Eller kanske inte? Kanske var det orsaken till att SD gick upp till 30% och blev största parti – provokationen var helt enkelt för grov och genomskådades.

 2. Jag förstår inte SVT och dess reportage om ryska trollfabriker. Å ena sidan sägs Ryssland vara en diktatur, å andra sidan springer det omkring ryssar och kan obehindrat göra regimkritiska reportage.

  PS: SVT kan inte ens, som framgår av den högra halvan av vinjettbilden, se skillnad på St Petersburg och Moskva som, åtminstone när detta skrivs, visar Vasilijkatedralen vid Röda torget och inte, som kanske var avsikten, Uppståndelsekyrkan i St Petersburg.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.