ANSVARSLÖSA BANKER MÅSTE BESKATTAS

”Häromåret förelåg också skattebetalarnas slutnota för 90-talets svenska bankkris, drygt 21 miljarder netto. Nog skulle en skatt på några miljarder vara en rimlig kompensation för denna och andra tecken på bristande samhällsansvar.”

Björn ElmbrantDagens Aréna >>

... är läst 1540 gånger!

  3 kommentarer for “ANSVARSLÖSA BANKER MÅSTE BESKATTAS

 1. Dennis Zackrisson skriver:

  Artikeln reser några frågor: Bör inte alla banker beskattas? Är det rätt att se skatter som bestraffningar (av t ex ansvarslöshet)? Bör inte bestraffningar i så fall beslutas i domstolar? Bör ”bristande samhällsansvar” beskattas? Kan det i så fall beskattas bort?

 2. Jag har länge förundrats över att den statliga räddningen och betalning till bankerna i samband med bankkrisen inte var ett lån att betala tillbaka. Varför talar man inte om detta? Andra som hamnar i kris och behöver låna brukar ju få betala tillbaka.

  När det gäller försvarsanslagen är man helt fel ute när man följer USA:s och Natos krav på ökade anslag till militären. Ökad säkerhet i vår region och i världen får vi inte genom att stödja militär upprustning och hot, utan genom att utnyttja kunskaper i konstruktiv konflikthantering och skapa goda relationer samt upphöra att exportera vapen till krigszoner och krigförande länder (USA är ett exempel på krigförande land genom ombud i många länder under lång tid, och det finns andra). Svenska vapen finns till och med i Jemenkriget, ett ohyggligt krig där miljoner svälter, också barn.

  Om vi inte tänker om för att verka för mänsklig säkerhet hotas vi alla av ett kärnvapenkrig som efter oerhört lidande tar död på vår civilisation.

 3. Jan Hagberg skriver:

  Björn Elmbrant gör bankvinsterna till en moralisk fråga. Han ställer inte de naturliga följdfrågorna: ”Hur kan bankvinsterna bli enorma, trots ett lågt ränteläge? Föreligger inte ett allvarligt systemfel?”

  Något för ansvariga politiker att ta itu med, för universitetens ekonomiinstitutioner att genomlysa!

  Enligt de glada tillropen kring 1980-talets finansiella avregleringar skulle vi få en effektivare kapitalanvändning, ett stöd för tillväxt och real ekonomi.

  Vi ser idag att det mesta har gått snett – hela vägen.

  Först hade vi en exploderande aktiemarknad – på kredit, fram till finanskraschen 1990-1994. Med påföljd att utlandet billigt kunde ta över svenska företag!

  Senare har vi den exploderande fastighetsmarknaden – inte minst med grund i utförsäljningen av allmännyttan. Lättförtjänta pengar för bankerna tills det inte går längre. Därför att den svenska banksektorn är som ett jättelikt Ponzi-schema, en form av pyramidspel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.