Anti-antisemitism

Familjen Ayoub i Palestina 1948, när de förvisades till Libanon

Antisemitismen är 1000 år, men anti-antisemitismen är inte äldre än jag. Problemet är inte att väcka medkänsla för palestinierna. Alla ser hur gazaborna lider i sin instängdhet. Men de palestinska flyktingarnas rätt att återvända är inte lika självklar för alla.

Nazisternas industriellt präglade förintelseprojekt mot judar under 2:a världskriget skakade om vår generation till den grad att den nu paralyserar våra tankar. Förintelsen var kolonialismens principer tillämpad på européer. Skammen över hur utbredd antisemitismen verkligen var före förintelsen, inte bara i Tyskland alltså, är en väldig skuldbörda. De europeiska koloniala imperierna byggde på indelningen civilisation mot primitiv underutveckling. De allra flesta européer tänkte rasistiskt.

Inte förrän efter förintelsen rämnade de stora koloniala imperierna. Inte förrän då fanns tillräckligt många öppnade ögon i Europa för en rörelse som såg släktskapet mellan europeisk kolonialism och nazism, ja att de i själva verket var tvillingar. Men denna enhet delade sig snart i två; anti-antisemitismen (som accepterar sionismen) och en antiimperialism som erkänner alla folks rätt till frihet och självbestämmande (inklusive arabers).

Anti-antisemitismens mål begränsar sig till gäldandet av den tunga skuldbördan efter nazismen. Regeringens “faktabok” Om detta må ni berätta och den statliga myndigheten Forum för levande historia är tydliga uttryck för det här. Här är Förintelsen en sak för sig. Andra “förintelser”, särskilt de ur de stora europeiska makternas egen historia, såsom britternas i Indien, belgarnas i Kongo, portugisers och spanjorers i Mellan- och Centralamerika, amerikanarnas mot indianerna, slavhandeln med mera, hör definitionsmässigt inte hit – i alla fall inte i samma diskussion. Och styckandet av den arabiska nationen efter första världskriget har extra svårt att tränga sig fram. Staten Israel har i Sverige genom dessa projekt lyckats få in svenska saten på sin linje. Den legitimerar en särskild sorts “israelisk självförsvarsrätt”, som sträcker sig långt utöver andra länders dito.
Alltså, eftersom förintelsen är så välkänd för oss, ja nästan självupplevd, blir den omöjlig att relativisera. Den är hemskheten och ondskan personifierad. Ingenting kan vara värre. Varje jämförelse blir en hädelse och en förolämpande devalvering av Förintelsen och dess efterlevande. Så slutar varje diskussion som för samman Förintelsen med palestinafrågan. Här öppnas möjligheten att associera kampen för palestiniernas rättigheter med antisemitism.

Men är det verkligen rimligt att Israel i självförsvar ska få stänga in 1,5 miljoner oskyldiga människor i Gaza? Är det verkligen rimligt att Israel nästan opåtalat ska få ha kärnvapen? Är det verkligen rimligt att de av Israel år 1948 etniskt utrensade och fördrivna palestinierna (då ca 700.000) inte ska få återvända? Vore det inte mera rimligt att skapa en demokratisk stat i hela det palestinska området där alla nationaliteter och religioner tillerkändes samma rättigheter i linje med FN:s-resolutioner? Detta är inte antisemitism.

Läs gärna artiklarna 1948 – en Wannsee-konferens i Palestina och Våld får aldrig löna sig – eller …, båda av Henrik Linde. De belyser de dolda sidorna av palestinafrågan mycket väl.

... är läst 449 gånger!

(Visited 4 times, 1 visits today)

  4 kommentarer for “Anti-antisemitism

 1. Kristoffer skriver:

  Faktum är att nazism och sionism båda är former av nationalsocialism. Jag vet att påståendet inte är politiskt korrekt, men om man läser vad Theodor Herzl (som anses vara sionismens grundare) skrev så framgår det klart och tydligt att han var påverkad av dåtidens idéströmningar i Europa, och då inte minst idén om blod och land (Blut und Boden). Enligt Herzl var judar och icke-judar oförmögna att leva tillsammans eftersom judisk närvaro alltid väckte antisemitiska känslor hos icke-judarna, som om detta satt i generna på de sistnämnda.
  “Antisemitismforskare” vill ogärna tala om sionismens ursprung av detta skäl. Då är det lättare att tala om förintelsen, trots att det sionistiska projektet är dubbelt så gammalt som Staten Israel.

  Apropå förintelsen och kolonialismen: Hitlers krig kostade många miljoner EUROPÉERs liv. Om han nöjt sig med att utrota folkgrupper på andra sidan jorden så skulle det inte anses vara lika hemskt.
  Trots att amerikanerna förstört Irak totalt – först genom sanktioner, nu genom ockupation – så anses inte Bush vara en brottsling. Så länge morden, utsvältningarna och tortyrlägrena är ämnade för ett annat folk än hans eget, då anses han inte vara massmördare.

 2. Knut till Kristoffer skriver:

  Du förstärker det jag försökte säga. Jag utgår mer från vad jag mött i människors attityder de senaste 50 åren, inte så mycket från grundtexterna Hetzl och andra. Det mesta har jag inte ens läst, har som de flesta andra bara läst om dem. Medan jag knåpade ihop mitt inlägg inledde Israel sin nya massaker. På måndag är det demonstration i Uppsala. Våra palestinska vänner arrangerar. 15.45 vid Fyrislund.

 3. Martin skriver:

  Vad är din poäng? undrar man till dess man läser det sista stycket. Det du skriver dessförinnan får en bara att rodna. Stryk, rätta stavfelen, gör dig av med det brunröda tankegodset, så kan du också vara med och bidra till världsfreden.

 4. Tack för påpekandet om stavfelen. Glad om du kollar att allt nu är rätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.