ÄR COVID-19 EN GEDIGEN SOCIALPSYKOLOGISK REPLIKATION AV STANLEY MILGRAMS LYDIGHETSSTUDIER OCH KONFORMITETS-STUDIERNA AV SOLOMON ASCH?

“Precis efter att norska hälsomyndigheter valde “att stänga ner” Norge i två veckor i mars, blev jag intervjuad i Nettavisen. I intervjun anmärkte jag mot vad isolering gör med människor, och det gäller efter relativt kort tid. Jag refererade till Forskning.no där forskare tittat på 25 tidigare studier där karanän har använts som medel för att förhindra spridning av virussmitta. Studien blev publicerad i The Lancet och visar att människor i karantän företer symptom på psykologisk stress. Mer specifikt fann man en stark ökning av depression, irritation, rädsla, sömnstörningar, ilska och stress.”

Så inleder psykolog Christopher Lien en artikel om vad som händer med människor under “lock down” på steigan.no.

  1 kommentar for “ÄR COVID-19 EN GEDIGEN SOCIALPSYKOLOGISK REPLIKATION AV STANLEY MILGRAMS LYDIGHETSSTUDIER OCH KONFORMITETS-STUDIERNA AV SOLOMON ASCH?

  1. Bertil Carlman skriver:

    Kommentatorn ”Tjatta” skriver till artikeln. ”Advokat Øystein Storrvik mener isolasjon i fengsel fører til et ekstremt hat mot samfunnet, og til at innsatte begår ny, alvorlig kriminalitet når de slipper ut.”

    I alla de länder där man givit order om och inte som i Sverige rekommenderat isolering, där kan man naturligtvis också förvänta sig ett ökat hat mot samhället. Min hustru, P1-programmet Spanarna och många fler har också kunnat konstatera en stor splittring inom svenska folket i synen på de olika åtgärderna. Att på fib.se skriva ”massmorden på äldreboende” är ett sådant exempel. Det är SD:s stil. De som vill bidra till att minska motsättningarna inom folket måste tänka sig noga för.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.