Vetandets värld i P1 handlade idag om framtidens skola. För första gången på länge tyckte jag att något tänkvärt sades om vad som kan komma att ske med skolan i framtiden, ja ganska snart faktiskt.

IT-tekniken kommer att revolutionera barns inlärning. Ja det är redan ett faktum. Vårt sätt att tänka på barn med sin första ABC-bok hör till Elsa Beskows tid. I programmet sa någon att barnen ser på sina snälla lärare med visst överseende och gör som man ska (som lärarna vill) i skolan och använder snällt penna och papper t ex. Men i verkligheten skriver man med tangentbord och sysselsätter sig med sin dator. Skolan mot verkligheten alltså. Det blir till slut omöjligt.

Vidare sa någon att skolan med sina klassrum, bänkar och katedrar snart kommer att skapa mer problem än de löser. Klyftan mellan elevers (och föräldrars) syn på samhället och skolans syn på sig själv måste så småningom överbryggas. Annars kommer skolan helt att tappa sin legitimitet. Ungdomar kommer inte att se någon mening med att gå dit helt enkelt. Är det det som håller på att ske?

Vi är alltså redan där. Skolan som ”skola” är på väg in på muséum. Jag har länge väntat på att någon ska framföra denna idé på ett seriöst sätt. Jag har känt i luften att den traditionella skolformen håller på att överleva sig själv, men haft svårt att se något alternativ. Alla försök med små grupprum etc har jag aldrig trott på. Men, IT kommer att förändra barns lärande på ett sätt som gör att en traditionell skolform faktiskt kommer att hindra dem i deras lärande. Och då har det gått för långt.

Men nya frågor inställer sig omedelbart. Hur ska man kunna ge de kulturellt kapitalsvaga chansen i denna nya värld – ge någon slags likvärdighet? Vart ska barnen då ta vägen med sina datorer på dagarna? Vem ska lotsa dem och lära dem allt det där som datorerna inte kan? Ska dom inte leka, springa, sjunga eller möta vuxna som berättar och lyssnar på dem? Och vem ska trösta Knyttet?

Många frågor återstår alltså. Lyssna på programmet. Låt oss börja spekulera om skolans framtid.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelBra lärare, men bok med brister
Nästa artikelSmygande McCarthyism
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.