ÅRSRAPPORTER SKA VARA uppmuntrande och peka mot nya stora framgångar. Därför borde denna rapport inte ges offentlighet.

Året är en kraftig nedgång mätt i trafik till bloggen. Orsaken är inte bristande stöd från läsare som funnit vägen hit (återkommer till det), utan att de stora techjättarna (fr a Google och Facebook) trimmat sina algoritmer som allt mer låser in oss i en bubbla. De har faktiskt lyckats reducera antalet artikelläsningar med runt 25 procent och antalet besökare med runt 40 procent, vilket faktiskt borde ses som uppseendeväckande.

Det blir alltså allt svårare att ta sig ut i den riktiga offentligheten på nätet. Varje bubbla fungerar allt mer som värmestuga för redan övertygade. Facebook funkar bra för att samla specialintressen, där man fördjupar sig i en sak tillsammans med likasinnade eller för lokalsamhällen. Nej till Nato på Facebook blir helt ofarligt till exempel, når ingen utanför bubblan. För dem som bara vill ha kontakt med likasinnade är Facebook alltså rätta stället. Men för mig känns det allt mer instängt.

Några framgångar under året har trots allt varit att två böcker har utgivits: Anders Perssons serie om Ryssland 1917 och Grundskola på grund II, mina egna samlade skolartiklar från 22 års debatterande. Det har blivit möjligt tack vare generösa bidrag från kända och okända läsare.

Ryssland 1917 har inbringat (i jämna tusental) 31.000 kr i tryckbidrag och förköp från läsare. Utgifter har hittills varit 12.000. Det betyder att min firma i detta projekt gått med 19.000 kr vinst. Denna vinst har även möjliggjort utgivning av Grundskola på grund II och jag jobbar nu med ännu en bok av Anders Persson, nämligen hans artikelserier om Estlands historia som gick här på bloggen mellan 2015 och 2017. Får se när den blir klar, före sommaren tänker jag.

Formuläret finns på startsidan i högerspalten

Dessa bokprojekt har varit mycket stimulerande och framgångsrika. Det kanske kan bli fler. Det här har varit möjligt också tack vare att det blivit så relativt enkelt att skapa böcker idag. Jag har till och med gjort min lilla firma till ett litet (mycket litet) bokförlag. Du kan beställt dessa två böcker via startsidan.

För att inte techjättarna ska lyckas stänga in oss alltför mycket, måste vi alla hjälpas åt att sprida det skrivna ordet utanför deras begränsande karantänsoffentlighet. Be till exempel dina vänner prenumerera på nya inlägg direkt via e-post och berätta för dem du tror kan vara intresserade av riktig offentlig debatt utan skygglappar.

Föregående artikelNYÅRSHÄLSNING FRÅN 24:7
Nästa artikelHur ”woke-kriget” gick segrande fram under år 2021
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Ja låt oss kämpa mot minskningar av de reala möjligheterna att nyttja yttrande- och tryckfriheten. Men vi skall inte blanda ihop detta med vakthållandet kring yttrandefriheten i sig, det vill säga rätten att tala och skriva offentligt, och att kunna göra det utan efterräkningar.

  Det som Knut L beskriver skulle kunna kallas en inskränkning av den reala ”läsfriheten” snarare än en minskning av den reala yttrande- och tryckfriheten. I vilket fall som helst är det en minskning av den reala fria åsiktsbildningen.

  Jag överförde nyss pengar till lindelof.nu. Om minskandet av läsarbesöken fortsätter blir väl denna tidning till slut en ”vanity press”, varest vi betalar för nöjet att se oss själva publicerade, med ett fåtal läsare.

 2. Att tappet beror på Google och Facebook återstår att bevisa. Förklaringen till tappet kan sökas på närmare håll, nämligen att läsare söker sig till andra platser på nätet där oerhört viktiga frågor bevakas. Frågorna är coronabedrägeriet, vaccinationstvång och vaccinpass. Det finns webbplatser som bevakar dessa och där läsarna kan följa diskussioner i kommentarsfälten.

  Coronapandemin är ett bedrägeri. I mars 2020 förklarade WHO på svaga grunder att vi har en pandemi, och sedan har skrämselpropagandan rullat på. De officiella siffrorna på antal smittade är grovt överdrivna eftersom de bygger på test som producerar alldeles för höga tal. Dödstalen är också överdrivna eftersom andra sjukdomar ofta finns med samtidigt. Vidare finns det enkla behandlingsmetoder som används med framgång på vissa håll i världen, men som inte används i Sverige.

  Sedan kom vaccinationskampanjer. Våren 2021 kom internationellt från experter starka varningar för dessa så kallade vacciner, vilka bygger på ny teknik. Biverkningar är vanliga. Nu vet vi att vaccinerade personer smittar på ett nytt sätt, och ovaccinerade kanske bör akta sig för vaccinerade. Redan nu finns områden som kräver att personal vaccinerar sig, annars blir det omplacering eller avsked.

  Nu finns vaccinpass. Moderaterna kräver mer sådant, och Socialdemokraterna kan också tvingas dit för att inte förlora valet. Vi har redan en andra klassens medborgare med begränsade rättigheter, vilka kan ytterligare skruvas åt.
  – Får jag se ert vaccinpass tack?

  Det kan nämnas också att mot bakgrund av ovan sagda har nu bildats ett nytt parti med namnet ”Mänskliga rättigheter och Demokrati”, MoD. Namnet kan passa som en fjärde paroll för FiB/K och lindelof.nu.

  lindelof.nu måste sluta titta bort från dessa viktiga frågor. Börja med att kampanja stort för demonstrationen mot vaccinpass den 22 januari.

 3. Att du verkligen ägnar dig åt att försöka skylla på nån annan. Det finns ju ingen liknande utveckling för vänsterbloggar med relevans för dagens samhällsdebatt.

  Så här har det gått för mig.

  Ditt problem är tvåhövdat. Du har gamla läsare som dör av efter hand och du skriver om saker som de flesta människor upplever som irrelevanta. Det är därför du förlorar läsare. Inte på grund av att Google och Facebook ändrat algoritmer.

 4. Anders S!
  Klart att det är lite pinsamt att artikeln uppfattas som att jag skyller på någon annan. Men jag tror du har fel, inte med att jag har många läsare i den äldre generationen, men i att bloggen ”skriver om saker som de flesta människor upplever som irrelevanta”. Jag tycker jag har säkra tecken på att Google trixar med bloggar av min typ. Men det har inte direkt med höger och vänster att göra. Höger-mäster-distinktionen blir allt mindre viktig i dagens medier.

 5. Jag kan bara tala för mig själv: jag hinner inte ens med all e-post, och då spelar det ingen roll om x eller y skriver utmärkta texter, jag förmår inte att lägga till någon 26te timme på dygnet.

  Björn Backengård har annars en poäng.
  Corona-cirkusen stjäl massor med tid. Har man – som jag – aldrig brytt mig nämnvärt om hälsofrågornas ”tekniska” sidor, blev det mycket att läsa och lyssna för att försöka att förstå vad som egentligen händer.

  Jag läste exempelvis nyss Sebastian Ruthworths bok, som en ”revolutionär” bekant vägrar att läsa för att han föredrar att hålla mig parkerad bland ”konspirationsteoretikerna”. Jag kunde förstås inte hänvisa honom till Immunology 101: why intramuscular COVID-19 vaccination must fail eftersom det bara tycks vara ”foliehattar” som ifrågasätter Bill Gates stolligheter och hysteriska regeringars vansinniga åtgärder.

  Med tanke på ”vänsterns” relationer till Trofim Lysenkos teorier när det begav sig kan det vara klokt att läsa annat än ”röda” alster om nuvarande covid-1984.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.