Riktningen USA styrde i var klar redan 2016. Det visar Caitlin Johnstone i denna artikel efter omläsning av John Pilgers artikel från 2016. Översättning till svenska av Niklas Hallander.

I mars 2016 publicerade den välrenommerade australiensiska journalisten och filmskaparen John Pilger en artikel med titeln ”Ett världskrig har börjat. Bryt tystnaden”, där han kraftfullt varnade för det amerikanska imperiets aggressiva upptrappning mot Ryssland och Kina. Att läsa om delar av den år 2023 är som att se någon placera flaggor bredvid nyligen planterade frön som så småningom skulle växa till de enorma problem som vår värld nu står inför.

Det är som att lyssna på en tidsresenär som från det förflutna varnar människor för ett allvarligt misstag som de var på väg att begå. Pilger pekar på USA:s provokationer i Ukraina, Natos militarism och inringningen av Kina och varnar för den ökande risken för kärnvapenkrig och noterar att utgifterna för kärnvapenstridsspetsar ”steg högre under Obama än under någon annan amerikansk president”.

”Under de senaste arton månaderna har den största uppbyggnaden av militära styrkor sedan andra världskriget – ledd av USA – ägt rum längs Rysslands västra gräns”, skrev Pilger. ”Inte sedan Hitler invaderade Sovjetunionen har utländska trupper utgjort ett så uppenbart hot mot Ryssland”.

”Ukraina – en gång en del av Sovjetunionen – har blivit CIA:s nöjespark”, skrev Pilger. ”Efter att ha iscensatt en kupp i Kiev kontrollerar Washington i praktiken en regim som är granne och fientligt inställd till Ryssland: en regim som är nedlusad med nazister, bokstavligen. Framstående parlamentariker i Ukraina är politiska ättlingar till de ökända fascisterna OUN och UPA. De hyllar öppet Hitler och uppmanar till förföljelse och fördrivning av den rysktalande minoriteten”.

”I Lettland, Litauen och Estland – grannar med Ryssland – placerar den amerikanska militären ut stridstrupper, stridsvagnar och tunga vapen”, sade Pilger. ”Denna extrema provokation mot världens andra kärnvapenmakt möts med tystnad i väst”.

”Det som gör utsikterna för ett kärnvapenkrig ännu farligare är en parallell kampanj mot Kina”, fortsatte Pilger. ”USA omringar Kina med ett nätverk av baser, med ballistiska missiler, stridsgrupper, kärnvapenbestyckade bombplan. Denna dödliga båge sträcker sig från Australien till öarna i Stilla havet, Marianerna och Marshallöarna och Guam, till Filippinerna, Thailand, Okinawa, Korea och över Eurasien till Afghanistan och Indien. Amerika har hängt en snara runt Kinas hals. Detta blir inte till nyheter. Tystnad från medierna; krig från medierna”.

Pilger lyfte fram hur hans hemland Australien drogs in i Washingtons krigsförberedelser mot Kina, en trend som sedan dess har blivit mycket värre i takt med att krigstrummorna hörs allt högre.

”Under 2015 genomförde USA och Australien under stort hemlighetsmakeri den största enskilda militära luft- och sjöövningen i modern historia, känd som Talisman Sabre”, skrev han. ”Syftet var att repetera en luft- och sjöstridsplan och blockera sjövägar, som Malackasundet och Lomboksundet, som skär av Kinas tillgång till olja, gas och andra viktiga råvaror från Mellanöstern och Afrika”.

Pilger skrev allt detta medan han förberedde sig för att släppa sin utmärkta film ”Det kommande kriget mot Kina”, som skulle komma ut senare samma år. I filmen visar han hur USA har omringat Kina med krigsmateriel på ett sätt som skulle betraktas som en krigshandling om det skedde nära amerikanska kustlinjer, och understryker allvaret i utsikterna till en kärnvapenkonflikt.

Allt som Pilger varnade för visade sig vara som han sa att det var. Ett krig i Ukraina har brutit ut på grund av den USA-stödda kuppen 2014 och Rysslands rädsla för ett alltmer expansionistiskt och militaristiskt Nato, medan USA:s militära inringning av Kina snabbt har ökat i takt med att fientligheterna mellan de två supermakterna accelererar och närmar sig en brytpunkt, vilket inte minst underlättas av den militärbas i kontinentstorlek som kallas Australien. Det som bara var bakgrundshistorier 2016 dominerar nu dagens rubriker.

”Jag publicerar en av mina senaste artiklar om propaganda. När kommer journalisthögskolorna att öppna denna viktiga sida för de som vill bli journalister? När det akademiska läsåret börjar, finns det då en enda kurs om västerländsk propaganda? Eller är denna tystnad också propaganda?”

Jag tar upp detta eftersom jag tycker att det är viktigt att visa att vi har varit på väg mot en global konflikt mellan stormakter i flera år, och att det har utvecklats på ett sätt som vissa såg komma på långt i förväg. Mycket av Pilgers arbete skulle kunna kallas profetiskt, men Pilger är ingen profet – han är bara en journalist med örat mot marken som kritiskt har granskat imperiets beteende i årtionden. Han kunde tidigare än de flesta med precision peka ut den väg som vår värld har slagit in på, och den har fortsatt längs samma väg med skrämmande hastighet ända sedan dess.

Om du kan se vilken bana ett föremål befinner sig på kan du avgöra var du måste stå för att stoppa dess framfart. Det faktum att vi under alla dessa år har befunnit oss på en linjär bana mot en global konflikt mellan kärnvapenstater visar att det är av existentiell betydelse för varje levande organism på den här planeten att styra undan från denna bana. Ändå vill medierna fortfarande att vi ska fokusera på kändisskvaller, partipolitik och Donald Trump.

Världskriget närmar sig fortfarande. Vi måste fortfarande bryta tystnaden och sätta oss på tvären. Våra makthavare har styrt i den här riktningen under lång tid nu, och de kommer inte att ändra riktning förrän vi tvingar dem.


Länk till originalartikeln

Föregående artikelMARTIN SCHIBBYE: ”OERHÖRT VIKTIGT ATT FOLK FÅR BERÄTTA SIN HISTORIA”
Nästa artikelSammanfattning Ukraina, september 2023

5 KOMMENTARER

 1. Ovan kan vi läsa: ”Efter att ha iscensatt en kupp i Kiev kontrollerar Washington i praktiken en regim som är granne och fientligt inställd till Ryssland: en regim som är nedlusad med nazister, bokstavligen. Framstående parlamentariker i Ukraina är politiska ättlingar till de ökända fascisterna OUN och UPA. De hyllar öppet Hitler och uppmanar till förföljelse och fördrivning av den rysktalande minoriteten”.

  Ärade meddebattörer, var goda giv mig en lista på framstående nationalsocialister i någorlunda höga ämbeten, eller förtroendevalda sådana, i mars 2016 och 2023.

  Vi läser också: ”I Lettland, Litauen och Estland – grannar med Ryssland – placerar den amerikanska militären ut stridstrupper, stridsvagnar och tunga vapen”.

  Detta har väl skett med letters, litauers och esters medgivande? Mina meddebattörer ser säkert med förståelse på stater och folk som tagit stöd av Ryssland/Socialistiska rådsrepublikernas union, eller Folkrepubliken Kina, för att freda sig mot Förenta staterna. Varför skulle då icke letter, litauer och ester taga emot stöd från Förenta staterna och andra västländer för att freda sig mot Ryssland?

  Känner ni icke personligen några letter, litauer och ester, som kan berätta för er, om hur Ryssland anställt massmord (direkta mord och mord genom umbäranden) på oförvitliga fränder och vänner?

 2. Att benämna någon enskild person med nazistiska sympatier har ingen rätt att göra utan mycket klara belägg. Givetvis är detta ett berättigat anständighetskrav.

  Vad som framför allt berör mig i detta fruktansvärda krig är att två kärnvapen-stormakter befinner sig indirekt i ett öppet krig mot varandra. Därtill, vilket aldrig hänt i modern tid, utanför deras egna gränser. Ett ämne som diskuterats och debatterats ingående exempelvis här på lindelof.nu utan samsyn och svar hur detta borde sluta.

  Jag vill beteckna vad som sker som en ytterst alarmerande och världsomspännande hotbild. Hur man än vänder och vrider på vem som bär skulden till kriget vill jag mena att alltför mycket står på spel om inte den egentliga maktens aktörer inser detta.

  Och detta tillsammans med klimatets oförutsägbara förändringar vi inte har en aning om hur detta kommer att förändra vår enda livsdugliga planet i universum som bebos av människor.

  Under tiden förflyttar ”vi” oss mot en självförvållad och mycket oförutsägbar framtid som nästkommande generation måste med stort ansvar hantera, om släktet skall fortleva.

 3. Jan Arvid G!
  Jag följde rapporteringen rätt noggrant 2014–2015. I olika medier. Om mitt minne inte sviker mig fick de nazianstuckna fem platser i kuppregeringen. Bl a justitieministern och vice premiärministern. I radan hade dom då 8 platser. I minoritet sett till storleken men innehavare av ett stort våldskapital. Tillräckligt för att blockera fredliga uppgörelser med separatisterna i öst.

  Beträffande Lettland, Estland och Litauens anslutning till Nato så skedde det väl inte under hot om ryskt anfall? Inte långt dessförinnan samövades ju t o m med ryska förband. Det tycks vara glömt nu, liksom våra egna övningar här uppe i norr samman med rysk militär (Operation Snöflinga).

 4. Det här med att två kärnvapenmakter befinner sig i ett indirekt krig mot varandra. Det har ju hänt förut, under Koreakriget. Då utkämpade amerikanskt och sovjetiskt stridsflyg under en tid fullt krig i luften. Ungefär 3000 amerikanska plan gick förlorade mot 1000 sovjetiska. Det har beräknats att det amerikanska flyget förlorade mer än en fjärdedel av hela sin flygstyrka i detta aldrig erkända krig som kostade 1700 flygare livet på båda sidor. Detta flygkrig hölls hemligt i nästan 40 år. Eisenhowers justitieminister Herbert Brownell sa i en intervju 1990: ”Vi var tvingade att sopa det under mattan. Om det här någonsin hade kommit ut hade det betytt enorma påtryckningar att starta regelrätt krig.”

 5. J A Götesson efterlyser nazister på någorlunda hög nivå i Ukraina. Jag tycker att t ex befälhavaren för ”Azov Tactical Group”, som är en del av 3rd Special Operations Brigade i Ukrainas armé Andriy Biletsky låter som en figur som har en relativt hög position.

  Om han är nazist eller inte vet jag inte men programförklaringen för den grupp han representerar låter väldigt nazistisk i mina öron: ”Vår nations historiska uppdrag vid denna kritiska tidpunkt är att leda den globala vita rasen i sitt sista korståg för överlevnad. Ett korståg mot de semitledda undermänniskorna.”

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.