Gårdagens stormning av flygplatsen i Machatjkala – där uppretade muslimer försökte ge sig på judiska passagerare som mellanlandat – initierades tydligen av en grupp som åtminstone tidigare fått stöd av den Kievbaserade ryske oppositionspolitikern Ilja Ponomarjov. Han påstår själv att man tillsammans förra året lyckades få stopp på Dagestans mobilisering av soldater till det ukrainska kriget.

Ponomarjov är som många nog vet politisk talesperson för de ryska frivilligstyrkor som slåss för Ukraina, uppmärksammade för sina terrorristräder över gränsen. I huvudsak verkar de bestå av nynazister. Han säger sig också vara involverad i en rysk inhemsk motståndsrörelse – i praktiken snarare organiserad av ukrainsk underrättelsetjänst – och i morden på Darja Dugina och Vladlen Tatarskij.

Den 7 oktober tog Ponomarjov öppet ställning för Israel och mot Hamas räd, så något ideologiskt band med gårdagens aktion i Machatjkala har han väl inte. Men detsamma kan sägas om vårt eget stöd till ukrainska nationalister och även den ambition som vissa av oss ger uttryck för att ”avkolonisera” Ryssland inifrån. Det handlar inte om ideologi utan om … ja, vadå?


Artikeln först publicerad på Tobias Ljungvall – Substack

Föregående artikelBombar Ryssland civila?
Nästa artikelLön utan att jobba?
Tobias Ljungvall
Författare till bl a böckerna Rysk november och Kontroll: Ny rapport från Vitryssland. Läser och talar ryska. Har en Substack-kanal.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.