Phyllis Bennis i talarstolen 2007. (Foto: Wikipedia)


Utan UNWRA kan ingen hjälpa de nödställda Gazaborna, skriver den judisk-amerikanska aktivisten och författaren Phyllis Bennis för Consortium News. Indraget stöd är att medverka till folkmord. Hon är knuten till amerikanska Institute for Policy Studies och till Jewish Voice for Peace. Översättning av Henrik Linde.

Tidigare i år fastställde Internationella domstolen (ICJ) att Israels aktiviteter i Gaza troligen utgör folkmord. Världens mest inflytelserika juridiska instans beordrade Israel att sluta döda civila och att släppa in mer humanitär hjälp.

Olyckligtvis har Israel inte gjort något av detta. Israels mördande har fortsatt, över 30.000 palestinier i Gaza är nu döda och tiotusentals fler riskerar att dö av hunger och sjukdomar. Väldigt litet hjälp kommer in.

Och, vad som är ännu värre, USA har anslutit sig till Israels ansträngningar att göra Gazas viktigaste hjälporganisation oförmögen att utföra sitt arbete.

Bara några timmar efter att domstolens beslut hade offentliggjorts, påstod Israel att tolv av Gazas anställda i FN:s hjälporganisation UNRWA – den primära organet ansvarigt för att ge humanitär hjälp till palestinska flyktingar – var medlemmar i Hamas och knutna till attacken den 7 oktober.

Under mer än femtio år har UNRWA tillhandahållit alla tjänster i Gaza som normalt skulle ha tillhandahållits av en regering. De flesta av Gazas läkare, sköterskor, lärare, ingenjörer och gatsopare är anställda av UNRWA. Utan UNRWA skulle ingen av de andra FN- och ideella organisationerna kunna utföra sin vitala verksamhet i regionen.

UNRWA är arbetsgivare för tusentals människor i Gaza. Israel påstår att tolv av dem är tvivelaktiga  – och landets regering framlägger inga bevis för det.

I själva verket hade namnen på alla UNWRA-anställda tidigare under året delgetts Israel för granskning och inga anmärkningar gjordes då. Men för säkerhets skull meddelade UNRWA omedelbart att de namngivna anställda hade avskedats (minus två av dem som hade dödats). Och FN inledde två olika undersökningar.

I stället för att invänta dessa undersökningar avbröt Biden-administrationen omedelbart hela sin biståndstilldelning till UNRWA, trots organisationens oersättliga roll i att föra in desperat nödvändig hjälp till Gaza. Många av USA:s allierade följde direkt USA:s exempel och USA:s senat röstade för att uttryckligen spärra UNRWA från att motta framtida humanitär hjälp.

Några i Washington föreslog att de kanske skulle omdirigera UNRWA-medel till organisationer som UNICEF och Världslivsmedelsprogrammet (WFP) men UNICEF och WFP har tillsammans mindre än 70 anställda på marken i Gaza – UNRWA har fler än 13.000. Amerikanska tjänstemän hade själva tidigare medgett att UNRWA var ”den enda spelaren i stan” i fråga om att få in tillräckligt med livsmedel i Gaza.

Effekten av dessa nedskärningar på de 2,3 millioner undanträngda Gazabor vars liv redan var hotade – liksom för miljoner fler palestinska flyktingar på Västbanken, i Jordanien, Libanon och Syrien – kan knappast överskattas. Att skära ned bidragen till organisationen ytterligare undergräver palestiniernas tillgång till vatten, mat, medicin, tak över huvudet och bränsle – och tillsammans med USA:s militära stöd till Israel gör det Washington medskyldigt till folkmord.

Tusentals palestinier – särskilt bebisar, barn, gravida kvinnor och äldre – kommer att dö som en följd av dessa nedskärningar. Och de miljontals palestinska flyktingarna i området kommer att förlora den enda internationella organisation i FN-systemet som har som mandat att skydda deras rättigheter, inklusive rätten att en dag få återvända till sina hem i det som nu är Israel. Att skapa förhållanden som hotar överlevnaden för hela eller delar av en befolkning är själva definitionen av folkmord enligt internationell lag.

För att ge mat till barn, vårda skadade och rädda oskyldiga liv – och att undvika att bli delaktigt i folkmord – måste USA återställa finansieringen av UNRWA och använda sitt inflytande till att tvinga fram ett omedelbart eldupphör i konflikten.

Phyllis Bennis

Föregående artikelBRÖT RYSSLAND MOT INTERNATIONELL LAG?
Nästa artikelVälgjord och stjärnspäckad dansk TV-serie om motståndet mot nazisterna

2 KOMMENTARER

  1. Vad är det som hänt med västvärlden? I Ukrainakriget pratar Tyskland om att bomba Kerchbron, Finland uppmanar Ukraina att attackera mål långt in i Ryssland och i Gaza vägrar väst eldupphör. Finns det ingen rim och reson kvar? Ser dom inte sitt hyckleri?

    Inte minst i Sverige. Var är S? Var är MP? Och var är V? Varför låter dom högern styra Sverige och världen mot katastrof?

  2. Vad händer i Gaza med att stoppa livsavgörande hjälp till miljontals människor, med anledning av att 12 personer i hjälporganisationen stödjer Hamas, vill jag mena att det finns anledning att undersöka som ett alvarligt folkrättsbrott.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.