Athena
Förberedelser i radiostudion (Bild: SRs hemsida)

En hyllad, augustnominerad ung poet med rötter i Iran och Bagarmossen (tror jag det var), Athena Farrokhzad, har väckt sensation med sitt Sommarprat. Indignationen vet inga gränser. Historiska sakfel och våldspropaganda! En kommunist har släppts fram till Sommar-mikrofonen! En moderat politiker har kastat ut sin TV i protest mot detta radioprogram i allmänhet och mot Public Service i synnerhet. Sådant ska inte sändas!

Alltså, det här måste höras. Jag tog därför min mobiltelefon till hjälp och lyssnade av programmet (med förkortad musik). Men det var nu inte någon särskilt typisk kommunist – det finns ju otaliga typer – som här kom till tals. Det var en retoriskt skicklig människa som med suggestiv stämma, med hjälp av korta citat från kända poeter och egna tillägg lyfte fram sin stora indignation över tillståndet i världen på en mängd områden.

Visst hörde jag överdriften om att Rasbiologiska institutet i Uppsala förberedde massmord, förenklingarna om matfrågan och feministiska överdrifter. Men i det stora hela delar jag hennes syn på sakernas tillstånd.

Alltså, inte är jag överens om alla hennes beskrivningar. Och, för undvikande av eventuella missförstånd, anmäler jag att jag ser hennes revolutionsromantiska böjelser – till exempel att polisen döms ut som demokratisk ordningsmakt och att vanliga människor bör beväpna sig, ta lagen i egna händer och klubba ner fascisterna – förstås ur demokratisynpunkt är bokstavligen livsfarligt. Jag känner ju igen tankegångarna från 70-talets vänstervåg och har alltid satt mig på tvärs mot det här religiöst drivna suget efter hat och våld som en lösning. Men jag går inte närmare in på det här. Det får bli en stor diskussion vid ett annat tillfälle.

Alltså, de rikas utsugning av de fattiga är faktiskt brutalare idag än någonsin tidigare i historien. Därför är det också bra att den saken kommer fram i solljuset och rör om lite i vår medelklassiska sommaridyll.

I Gaza staplas just nu de civila dödsoffren för systemets oundvikliga krig i högar i värmen, medan ”anständiga demokrater” i vår så kallade civiliserade del av världen visar stor förståelse för ”Israels rätt att försvara sig”. Kan det blir tydligare? Vad är att vänta annat än ursinnigt hat och våld från de drabbade och deras vänner?

Tankarna flyger efter hennes framställning. Håller det mänskliga på att byta skepnad? Vad ska egentligen en demokrati stå för? Finns det ett världssamvete och ett världssamfund som kan försvara mänskliga värden? Eller blir det bara USAs intressen och dess vapen som till sist ska tala sitt obönhörliga maktspråk till oss alla och även strypa Sveriges Radios mångsidighet.

Måste vi inte kunna ta hand om varandra inom våra länders gränser, samtidigt som vi visar solidaritet med dem som lever långt bort? Ska inte människor ha rätt att leva där deras förfäder byggt och bott? Ska vi inte kunna ta emot och hjälpa dem som ändå drivits på flykt från sina hem av övermaktens jakt efter råvaror och marknader?

Och sist och viktigast av allt, vi måste stoppa krigen?

Athena Farrokhzad slutade med den stora ansvarsfrågan till oss alla: Varför är vi här om vi inte är här för varandra? Den är förstås grundläggande. Och om det på allvar kan hävdas att det kan vara fel att den frågan ställs, ja då är vi alla illa ute.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Föregående artikelVem och varför?
Nästa artikelDen långsiktiga lösningen
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

2 KOMMENTARER

 1. Ja mycket av det hon sade håller jag med om och mycket av hennes våldspropaganda känner jag igen från min egen tid inom yttersta vänstern på 70-talet. Jag har sedan länge tagit avstånd från min dåvarande våldsromantiska ståndpunkt.

  Jag läste sedan intervjun med Athena F på RUMMET. Där är hon tydligare med sin kommunism och sitt hat och förakt mot liberaler och borgare. Jag hade svårast med hennes konspirationsteorier om rasbiologiska institutet. Lögner förstör budskapet. Och hat är sällan fruktbart. Men för Athena är hatet en positiv drivkraft. På Rummet namnger hon också personer hon hatar. Det känns obehagligt eftersom hon samtidigt säger att ”vi måste beväpna oss”.

  Håken Boström skriver idag på DN:s ledarsida om ”Det goda hatet från vänster”, apropå Athenas sommarprat. Tänkvärd text.

 2. Athena är kanske den vi har väntat på? Låt den rätte komma in i RUMMET!

  Vad är demokrati och vad är kommunism?

  Vad händer i vår värld idag? Fascister tar plats, som i Egypten och kallas demokratiska? En demokratiskt vald president avsätts – fel lag vann – och en militärjunta sätts på plats, fascisterna tiger USA/Israel!

  Israel för ett förintelsekrig mot Gaza – människor mördas – FN tiger och säger sig vilja ha Egypten som medlare! Dagens Egypten är ju en fascistregim som skapats och hålls under armarna av Israel/USA – skall Hamaz förhandla med dessa lakejer?

  Vilken gud tillber dessa fascister? Mammon! Djävulen?

  Drönare är emot folkrätten – vem fäller drönare varhelst det passar? Kommunisterna?

  Kommunism är en religion! Förändra världen medan du lever i den – står det på Marx gravsten!

  Cameron kallar invandrare för Parasiter – vem är parasit om inte England och engelsmännen som i århundraden genom sina kolonier mördat, plundrat och fört en apartheidpolitik som Israel idag?

  Är det demokrati den politik Israel/USA för idag? Då ger jag inte mycket för den demokratin!

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.