
Jag hade först tänkt skriva ”att förhålla sig till sin egen ungdom”, men det vore att trivialisera diskussionen, som är motiverad av en ganska poänglös krönika av Peter Kadhammar i dagens AB.
Peter Kadhammar är en uppburen journalist. Det han skriver är för det mesta läs- och tänkvärt. Men ”problemet” som han kanske ser det, är att han, liksom en del andra bra journalister, gjorde sina första lärospån på den marxist-leninistiska veckotidningen Gnistan under Stefan Lindgrens redaktörskap på 70-talet.
Att Gnistan var marxist-leninistisk låter kanske illa i somligas öron, icke desto mindre verkar det ha varit en grogrund för god journalistik. Som en del av Kadhamars utveckling till en av god journalister, genom tiden på Gnistan ingick erfarenheter av olika slag, en del som man minns med tillfredsställelse, andra som lämnar olustkänslor. Men så är det ju alltid, var man än jobbar.
Hade Kardhammar menat att tiden på Gnistan och besöket i Kina 1975 hämmat hans utveckling så hade han haft en poäng, om än möjlig att ifrågasätta. Hade han gjort något brottsligt eller omoraliskt likaså. Kanske är det snarare så att de erfarenheter han gjorde, som i backspegeln kan te sig både positiva och negativa, gjorde honom till den journalist han är idag? Kanske han varit mindre klarsynt och genomskådande om han inte gjort erfarenheterna, bland annat i Kina 1975?
PS: I pressläggningsögonblicket slår det mig att Kadhammars krönika kanske är någon djupsinnig ironi? ”Man vill att eleverna ska lära sig lösa problem på egen hand (tänka självständigt, tänka kritiskt)”, stod det i hans anteckningar. Men det gjorde det säkerligen i anteckningarna hos de utländska delegationer som visades runt i de svenska skolorna vid samma tid och nu vet vi hur det gick med den skolan.
Och den kinesiska ”kaderskolan” där tjänstemän fick lära sig ”att tänka rätt”? Hur många utländska delegationer till ”kaderskolan” Uppsala Universitet har inte fått dess devis ”att tänka fritt är stort men tänka rätt är större” översatta till sig?
Hur många av dessa besökare har sedan dess gjort självkritik? I have seen the truth but my notes lied … Ich habe die Wahrheit gesehen, aber meine Notizen gelogen … Je l’ai vu la vérité, mais mes notes menti … Láttam az igazságot, de a jegyzeteimet hazudott …
Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: Gnistan, Peter Kadhammar, Stefan Lindgren, Uppsala universitet, Kina, tänka rätt, tänka fritt