Att sälja landet, naturen och folket …

Fann denna text i facebookvännen Jan Mellrings flöde. Texten kommer ursprungligen från Einar Schlereth, en tyskfödd man (1937) som flydde med sin familj undan nazisterna i januari 1945. Efter många arbeten, erfarenheter och boplatser hamnade han så småningom i Klaveström i Småland, varifrån han nu sedan länge bedrivit sin verksamhet som journalist, författare, översättare, bloggare och solidaritetsaktivist.

Svenskarna har fått nog av fred och neutralitet. Nu skiter de i allt detta och vill helst ha en rejält krig. Och det får de nog när det utbryter efter deras amerikanska vapenbröders önskningar. Fast det skall bli deras sista – i all evighet.

einartysken

Einar Schlereth
(Foto: Kjell Martinsson)

Svenskarna har ju alltid haft ett symbiotisk förhållande till jänkare. De var alltid angelägna att slicka deras röv. Men den här gången liknar det mera en dödslängtan. Att glömma bort alla fredsaktiviteter, alla löften om bevarandet av fred, alla stora ord om alla folks samverkan för gemensam lycka, om kamp mot fattigdom och sjukdomar och byggandet ett hem för alla människor – att slänga allt detta på sophögen och delta aktiv i krigshets och krigsförberedelser mot just det land som höll sin skyddande hand över Sverige i världens värsta krig hittills – det är så skamligt att man faktiskt mår illa.

Vad har blivit av de hundratusentals människor som 1968 demonstrerade hand i hand mot kriget i Vietnam – gamla och unga, kvinnor, barn och män, arbetare och hantverkare, studenter och intellektuella. Vad har blivit av den varma känslan av att känna medmänniskor bredvid sig, deras värme, deras medkänsla med de fattiga och känsla för rättvisa på jorden åt alla folk.

Allt är borta! Det är bara jag som gäller här och nu. Trampa nedåt och fjäska uppåt. Sälja landet, naturen och folket – måhända att folket där uppe i norr, samerna, fortfarande inte anses som folk – för ingenting eller för en spottstyver. Linné skulle vända sig i sin grav. Han skulle inte känna igen sina svenskar, de stora naturälskarna.

Och även en Gustav Sundbärg som 1911 skrev: “Kärleken till naturen är djupt rotad hos vårt folk. Den fick en oerhört väckelse genom Linné.“ Nu säljs Norrbotten åt militärer fastän vi alla vet att naturen där uppe är ännu mycket känsligare än på annat håll. Där syns ett fotavtryck ännu efter flera år.

Skit samma. Det är lögner som gäller. Riktigt stora lögner. Som Peter Hultqvist, den svenske “försvars”-ministern, upprepar ord för ord efter Barack Obama när han försvarar dennes fega handlande:

“Det gäller säkerhetsordningen i Europa som Ryssland har kastat omkull. Den illegala annekteringen av Krim är det första exemplet på mer än 70 år där en stat i Europa ockuperar ett territorium som tillhör ett annat land. Tillåter vi annekteringen att bli status quo blir vi själv skyldiga till att förstöra en av grundpelarna för den europeiska säkerheten.“

Glömt är Kosovo och glömt är alla ord av svenska statsvetare som nekade att kalla Krim-anslutning till Ryssland för en annektering. Eric Zuesse kallar Hultqvist en lika stor lögnare som Obama.

Einar Schlereth

  1 kommentar for “Att sälja landet, naturen och folket …

 1. Morgan Larsson skriver:

  Varför ser inte majoriteten av folk vart dagens politik för framtiden för oss i kanten på EU.

  Politiker tar för sig allt mer utan ett riktigt mandat för sina val och utan egentligt ansvar. På varje annan arbetsplats krävs ett visst mått av ansvar för vars och ens handlingar, men i politikens värd landar de alltid mjukt på ett helt odemokratiskt vis, eftersom majoriteten möts av en fattig pension.

  Vart tog solidariteten vägen för väljarna som gett politiker mer makt än de kan hantera. Tillfället gör tjuven, eller hur?

  Samtidigt är de flesta så trötta på politiken att de inte längre lyssnar eller orkar bry sig om vad som beslutats. Alla är fokuserade på sin egen karriär och familjens bekantskaps krets för vi har ju det rätt bra just nu. Trots att alla gått i skolan reagerar ingen på ” hot bilder” som utmålas över TIIP avtalet som kommer tvinga oss att vika ner oss för globala företag och egentligen inte få några fördelar alls. Nato drar sakta in linan och oberoende av regering nappar de på iden att någon annan ska försvara oss, mot vadå? Nato trupper kan nu sättas in mot vanligt folk i Sverige om USA skulle vilja placera en missilbas på tex Gotland, vi tvingas öka militärbudget till 3% eller mer.

  Vad röstade du för?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.