klabbarparn
Denna bild av Åsa-Nisse är en utmärkt illustration, som jag snott från Stefan Lindgren.

Har man någonsin läst något mera ”inomboxentänkt” än C-höjdarnas SvD-artikel igår? Det har tagit ett tag, men efter ett par år med Annie Lööf i ledningen är man nu mogen att överge sin linje för ett nationellt oberoende Sverige och ansluta sig till borgerlighetens och EUs och västvärldens övriga USA-styrda etablissemang. Man har stängt in sig i Nato-boxen.

Centern (f d Bondeförbundet) har ju haft ett slags hela-landet-ska-leva-perspektiv med historiska rötter i den svenska folk- och bonderörelsen. För 150 år sedan levde nästan alla svenskar av jordbruk på landet. De banden är nu definitivt avklippta.

Eftersom Sverige inte längre är detta jordbruksland kan man förstå att politiken måste förnyas. Men vilka kärnvärden finns anledning att slå vakt om från den gamla bonderörelsen? Har man funderat på det?

Jag citerar här en pricksäker dagsfärsk kommentar av Stefan Lindgren:

Centern har byggt en stor del av sin politik sedan 1970-talet på motstånd mot den FREDLIGA kärnkraften, men nu vill partiledningen ansluta Sverige till Nato vilket innebär ja till den MILITÄRA kärnkraften.

Det är en tragisk utveckling att ett parti som faktiskt representerat landsbygdens folk och varit den viktigaste icke-socialistiska bundsförvanten i folkhemsbygget och försvaret av neutraliteten, nu kapitulerar för krigshysterin och den militära överbudspolitiken på den borgerliga kanten.

Det här är en sorgens dag inte bara för Åsa-Nisse och Klabbarparn. Utan för alla som inte vill se Norden förvandlat till spelplan för kärnvapenrustningar.

Reservationen mot Natostyrkor och kärnvapen på svensk mark i C-höjdarnas SvD-artikel kommer att dribblas bort i hemliga appendix till ett eventuellt medlemsavtal. Och garantier för Nato-stöd om Sverige angrips finns inte vet vi redan.

Annie Lööf koketterade för ett par dagar sedan också med ett extremt liberal utspel i flyktingfrågan. Kanske var det en förberedelse för Natoutspelet i SvD igår. I realiteten är hennes flyktingutspel en öppet stöd till USA/Natos krigs- och folkfördrivningspolitik (flyktingströmmar), som nu Europa ska ta hand om. Denna uppenbart logiska krock är ett tydligt resultat av att C-toppen nu tankemässigt är helt instängd i Natoboxen.

Sorg och bedrövelse …

Föregående artikelDå mörkret föll – och när skymningen faller
Nästa artikelPublicerar Weylers förlag en islamofobisk nobelpristagare?
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

3 KOMMENTARER

  1. Nu ska NATO försvara Turkiet emot ryska ”kränkningar” aftonbladet.se. Den äldre minnesgode kommer att tänka på 1974 då de två NATO-länderna Grekland och Turkiet var i krig om kontrollen av Cypern. Båda sidor var bittra över det uteblivna stödet från Nato.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.