Box2

Det där med att ”tänka utanför boxen” tror jag kommer av exemplet ovan, dvs att med fyra linjer sammanbinda de nio punkterna i 3×3 boxen. Lösningen avslöjar att restriktionen att ”inte gå utanför boxen” var helt vårt eget påfund, inget som stipulerats i reglerna eller framtvingades av yttre faktorer, som t.ex. begränsat utrymme.

Tankenötter är populära, i synnerhet om sommaren, och här är några av mina favoriter som i varierande grad tvingar oss att ”tänka utanför boxen”.

1. Pluto räknas inte längre som planet, men detta åsido, vilken annan planet i vårt solsystem är för det mesta närmast Pluto?

2. Den här om kamelerna har ni säkert hört förut, dvs de tre sönerna som i sin döde faders testamente läst att äldste sonen skulle få ärva hälften av hans kameler, den mellerste en fjärdedel och den yngste en femtedel. Problem var bara att fadern efterlämnat nitton (19) kameler! När de sitter där i öknen (så heter det i historien, men varför inte i oasen?) kommer en vis beduin ridande på sin kamel. Han har snabbt löst problemet till allas belåtenhet. Hur?

3. En säck meloner på 100 kg innehåller 99% vatten. Men efter en dag i solen sjunker vattenhalten till 98%. Hur mycket väger säcken nu? Den här klurigheten ger ett svar som intuitivt är käpp åt helvete.

4. A, B och C ska utkämpa en så kallad ”triell”, d v s en duell med pistol med tre kombattanter. A får skjuta först ty han är sämst och träffar bara en gång av tre, sedan är det B:s tur som träffar två gånger av tre och sist C, som är den skickligaste skytten och alltid träffar. Hur ska A rikta sitt vapen för att maximera sina chanser att överleva? Ledning: tänk på den aktuella NATO-debatten.

5. Men min absoluta favorit är denna: En nyinflyttad frågar sin granne om hans barn, hur gamla de är o s v. Jo, han har tre barn vars åldrar multiplicerade blir 36 och summerade ger de två sista siffrorna i den nyinflyttades bilregisteringsnummer. Den nyinflyttade tänker en stund och säger sedan:
– Nja, du måste ge mig lite mer information.
– Jo, det var sant: den yngste gillar hallonkräm!
Nu gick det att lösa problemet!

När du tycker att du löst något av problemen är du välkommen att presentera lösningen som en kommentar, så att andra kan läsa och kommentera. I takt med att svar kommer in kommer jag (Anders Persson) att presentera mina lösningar.

Mycket nöje! Och som sagt, nu gäller det att tänka utanför boxen.

Föregående artikelSittvolleyn som försvann
Nästa artikelBollvirtuoser!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.