Att vara eller icke vara…

Denna korta artikel av norske satirkonstnären Niels Gerhard Johansen är först publicerad på steigan.no och är översatt till svenska av Redax.

Satirbild av Niels Gerhard Johansen

UKRANIUM PRESIDENT ZELENSKRYT har tagit Västvärlden med mediastorm och framträtt som världens frälsare. 2000 års väntan på Salvator Mundi är nu över och 80-talsnostalgiker upplever samma sorts förlösning: Här har vi nu Kristus och Rambo återuppståndna i een och samma person. Äntligen är frälsaren tillbaka för att bekämpa världens ondska – de usla ryssarna.

Att han också är idealet för en äkta man och familjefar ser vi tydligt på den retuscherade bilden av Zelenskryt och hans hustru i senaste utgåvan av modetidningen Voque.

Att se sig själv på det sättet i Västvärldens mediespel kanske är smått ekstatiskt och nära den ultimata skådespelarprestationen. Men alla spel spricker till sist och verklighetens brutalitet har en tendens att bryta fram. Och vem är då Zelenskryt för sina vänner? Och då är vi tillbaka vid Shakespeares grundläggande fråga: Att vara eller icke vara…

Med vänlig hälsning

Niels Gerhard
Samhällsengagerad satirkonstnär

... är läst 473 gånger!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.