Bungalow Family with Last Ash Tree, Midway, Chicago, USA, 2018 (Credit: Paul D’Amato)

ÅR 1969 ÖPPNADES en fotoutställning på ett museum i New York om 60-talets politiska och sociala kriser, som kallades ”America in Crisis”. Nu har man invigt en uppdaterad version på samma tema. Ett 40-tal amerikanska fotografer har bidragit. Nutida vill jag understryka. Det där ”sextiotalet” ligger ju mer än ett halvsekel bort! Men initiativet togs av britter, och invigning skedde i London.

Jag tyckte de här fotona var intressanta, vackra och tankeväckande. Annars har jag en deprimerande känsla av distans från vad som händer och inte händer runt omkring. Men jag är ju invandrare och till på köpet nästan döv. Statsskulden passerade nyss 30.000.000.000.000 dollar, dödsolyckorna i trafiken ökade 18 procent första pandemiåret trots att folk satt hemma mer. Medellivslängden minskar sedan flera år och Mark Zuckerberg hade en taskig dag på börsen, förlorade 29 miljarder dollar. Men Jeff Bezos vann 20 miljarder samma dag, så det jämnar nästan ut sig. Ett populärt naturreservat för fjärilar vid Rio Grande i Texas stängdes för allmänheten i dagarna efter hot mot personalen och vilda Qanon-rykten att det smugglades barn på flottar från Mexiko. Varje år besöktes det av 6000 skolbarn. Inte skuggan av offentliga protester mot krigsuppladdningen. Alltså, folk engagerar sig i irrationella och närmast bisarra debatter om inbillade problem och slåss mot varandra (se foto nr 5!).

Men en passagerare på en Greyhoundbuss skjuter fem andra passagerare under ett stopp i den lilla staden Oroville norr om Sacramento i onsdags kväll. För en del år sedan åkte jag själv den där bussen mellan Sacramento och Seattle. I Tacoma blev det stopp i två timmar medan en passagerare lyftes ut av ”emergency” personal. Men nu var det 21-årige Asaahdi Coleman från Sacramento, som sköt ihjäl 43-åriga Karin Dalton från Seattle. För en man och en gravid kvinna är tillståndet kritiskt. En 11-åring och två till fick lindrigare skador. Coleman var upphetsad och paranoid, berättas det, och saknade kläder på kroppen när han infångades.

Ännu en bit norrut ligger Shasta county. Dödshot har uttalats, fullmäktigemöten har ställts in, livvakter anställts. Något om covid och ett nekat byggnadstillstånd för en mångmiljonär i denna helrepublikanska ”warzone”, där omkring hälften är vaccinerade. Men protesterna är irrationella och meningslösa eller destruktiva. Å andra sidan var vi uppe i ett ärende till Russian River, 10–15 mil norrut. Det är en stor å som heter så. Ingen depression i sikte. Folk är vänliga. Det byggs, vägen breddas, trafiken flyter jämnt på motorvägen etc. Det är motsägelsefullt. Så där kan man bluddra på. Vi lider av torka. Både vad gäller vatten och idéer. Till och med snön är torrare än tidigare år. 

Nu till de åtta fotona, som BBC publicerar.

Föregående artikelBokstavs-diagnoserna – vår tids skallmätning
Nästa artikelPlanerar Putin en falsk krigsfilm?
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

1 KOMMENTAR

  1. Fantastiska och intresseväckande foton, Bengt!

    Att kunna se bakom vad som synes ske är ofta inte så många förunnat. Men här finns och syns det!

    En nyttig (och inte så liten) påminnelse om vad den som anstränger sig kan lyckas att se.

    Det är inte alla förunnat att se vad som händer. Men alla har möjlighet att blunda. En viktig påminnelse i dagens värld! Den som ser får leva!

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.