Dion (åk 8), ordförande i Sävjakåren.
Dion (åk 8), ordförande i Sävjakåren.

UNT meddelade igår att Sävjaskolan råkat ut för ett brandattentat. På söndagsnatten hade ett fönster till biblioteket krossats och något brinnande hade kastats in som ödelagt hela bokbeståndet och skadat lokalerna. Alla böcker måste kasseras. Det är symboliskt. Biblioteket var en mötesplats för Sävjaborna, där också skolans elever lånade böcker. En integrationsfrämjande mötesplats för människor och kultur. Kan inte låta bli att tänka på det tyska 30-talets bokbål.

Förmodligen är förövarna några frustrerade unga killar som ville visa att de också finns. Helt otroligt är det inte att de hört talas om att Sävjaskolan var på dekis och att man därför kan man sätta eld på skiten. Eller också var det något alldeles vanligt modernt förortsbus. I alla fall brann Sävjaskolans bibliotek i söndags natt.

Jag har tidigare berättat att den fina kommunala Sävjaskolan drabbats av det fria skolvalets och den sjuka skolmarknadens konkurrens på så sätt att så många elever valt bort Sävjaskolan till förmån för The International English School (privat) att ekonomin gått i botten. Lärare har sagts upp, klasserna har blivit större och stökigare.

Jag åkte dit måndag förmiddag för att se förödelsen och kanske få tala med några om vad dom tror händer runt Sävjaskolan. Solen strålade över det välplanerade 80-talscentret i bleka pastellfärger; förskola, fritidshem, vårdcentral, apotek, skola och bibliotek. Allt väl samlat runt en vägslinga och några sparsamt fyllda pareringsplatser. En Sekuritasvakt innanför avspärrningsbanden runt brandplatsen, en äldre man med en hund och en kvinna med barnvagn som talade i sin mobiltelefon, det vara alla människor jag såg. Inga barn runt skolan, alla var inne på sina lektioner, inte ens  förskolebarnen var ute i solen.

När jag närmade mig avspärrningen vi biblioteket dök fyra pojkar upp. Jag fångade deras uppmärksamhet med en gest. De flinade lite och saktade in på stegen.

– Vet ni vem som tänt på biblioteket, frågade jag?
– Nej, ingen aning.
– Varför vill någon tända på skolan?
– Ingen aning …

De gick i åttan och tog sig en promenad från bildlektionen. Den kraftigaste av dem förklarade att många elever hade valt andra skolor, att lärare hade avskedats och att det sedan blivit stökigare i klasserna, men att de skulle gå kvar även i nian. Så drog de sig undan mot sin bildlektion, men den minste killen dröjde sig kvar. Han heter Dion och säger att han är Sävjakårens ordförande. Deras elevråd kallas så.

– Kan du förklara varför många elever flyttar härifrån, frågade jag?
– Det är stökigt här. Min pappa säger att jag också ska flytta till Engelska skolan i nian.
– Är det inte synd att alla flyttar från denna fina skola?
– Jo, men det blir lugnare där, säger Dion.

Jag tar en bild med min mobiltelefon och får hans mejladress.

Så långt har det alltså gått. Marknadspropagandan har inte bara fåtts att helt dominera det politiska livet, det har till och med trängt in i elevernas tankar. Alla elever (och föräldrar) med en gnutta ambitioner har fått lära sig att kommunala förortsskolor är dåliga och att de som går där är loosers. Så flyr man som råttorna från det sjunkande skeppet.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelVarför frågas inte frågorna om Syrien?
Nästa artikelProletärer i alla länder!
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

11 KOMMENTARER

 1. Tack! Man blir så ledsen när dessa fina elever är så desillusionerade.

 2. Och idag rapporteras det i SVT att det finns för många skolor…
  Kaos i skolan – i både inre och yttre mening?

  (Snart kommer väl Björklund med en ny reform eller ett nytt utspel.)

 3. Det svenska fina samhället har krackelerat tack vare Persson och högerfalangen Bodström och han som inte vet var han befinner sig – på en porrklubb i Bryssel på vår bekostnad eller i sin Lyxvåning på Östermalm, Rosengren!

  Persson rullade ut röda mattan för privatiseringar och utförsäljningar av våra kronjuveler!
  SÄG NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN!!

  Bodström sprang och gömde sig när Uppdrag Granskning överraskade honom som ledamot i en av Sthlms Privatskolor! FRA-lagen! CIA på Svensk mark! Varför räds han Julian Assange? USA-LAKEJ!

  Bodström har medverkat till Telias avlyssningssystem i hela Arabvärlden. Kolonialmakter och diktaturer som Saudiarabien avlyssnar oliktänkande som skickar ner en DRÖNARE för att stoppa motståndet! Sverige har kommit i dåligt sällskap och ställt sig på förtryckarnas sida; Kolonialmakternas!

  Det förs ett religionskrig där alla muslimer kallas militanta terrorister medan DÅREN i Norge sitter tryggt i sin cell och mottager hyllningstelegram från fundamentalistiska kristna terrorister!! Dags för SÄPO att jaga Kristna Fundamentalister!

  Kalla hem Pierre Schori som fortfarande går i Palmes fotspår och håller den ideologiska kompassen riktad mot RÖTT! Persson och Schori är två motsatser!

  Fred i Palestina står först på dagordningen. Karin Jämtin sa efter ett besök på Västbanken ”Det är för djävligt”. Varför tiger hon idag? Lars Forsell sa efter ett besök i det då kolonialiserade Zimbabwe ”Jag skäms över att vara människa”! Vem skäms idag när engelsmännen åter vill erövra Zimbabwe med att inför sin ”demokrati”, som de kallade det! ”Endast för vita”!

  Förtryck utan like!

  Ge kolonialmakterna och Västnickedockorna respass. Länderna bör kräva Visum – det gör ju Väst vid invandring! Kristna och Fariseer får försöka försörja sig själva! Köp en åsna och rida på, så slipper ni stjäla olja och andra råvaror!

  M GRGRGRGRGR, GE PERSSON OCH HANS ANHANG; BODSTRÖM, ROSENGREN OCH POLISERNA KLING OCH KLANG RESPASS! GÖR SOM PALME, STÖD DE KOLONIALISERADE LÄNDERNA – SOM ATEIST VÄNTAR JAG PÅ EN FRÄLSARE!

  OLD LADY OCH GÖTEBORGSKA

 4. Mycket bra, Knut! Mera! Och jag känner igen mig i ilskan och frustrationen som Ulla-Britt Niklasson ger ord åt.

 5. Jo, ilskan kan man väl känna igen, men blir det inte lite väl många utropstecken, Niklasson? Och Mugabe, har du frågat det zimbawesiska lantarbetarefacket, och inte minst de statslösa lantarbetarna från Malawi, vad de anser om Mugabes s k jordreform? Det är inte så enkelt att fiendens fiende blir vår vän. Det finns anti-imperialister, kämpar för rättvisans sak, som utvecklats helt åt helvete. Ska vi följa med på resan? Eller komplicera bilden? Nordkorea, är det så lyckat? Ja, jag vet att de är emot USA. Men, skulle jag vilja vara författare, eller trädgårdsarbetare, i Nordkorea?

  Och så Sävja, jag bodde ju under många år granne till skolan. Har även pratat på bibblan om mitt skrivande. Hoppas de kan återuppbygga verksamheten. Jag vill gärna bidra med med mina böcker, om tillfälle ges.

 6. Bo Zackrisson: Men vem döljer sig bakom signaturen ”En av Sveriges bästa bloggare”? Framgår det av bloggen? Sign Är jag blind?

 7. Kjell!
  Lars Wilderäng är huvudskribentens namn. Han presenterar sig själv ganska ingående här. Han är dessutom så seriös att han har ansvarig utgivare och utgivningsbevis för att han vill sortera sig under YGL. Det borde jag också göra. Men blind är du säkert inte för det.

 8. Kjell!
  Jag började följa Lars Wilderängs blogg för flera år sedan. Då hade vi ganska mycket mejlkontakt. Jag publicerade redan 2009 en text av honom i en av de tidningar jag är redaktör för. Då var han anonym, men snart kom han ut ur garderoben. Bl a för att han blev med bok. Han gav ut spänningsromanen Midvintermörker på eget förlag. Efter en tid beslutade förlaget Massonit att ta över utgivningen och om några månader kommer han med opus 2, Midsommargryning. Lars skriver en 3-4 inlägg varje dag om ekonomi, bostadsbubblan, politik, EU, miljö, oljetoppen m.m. Ofta är det ryslig hög kvalitet på det han skriver. Han är svår att placera in på en traditionell höger-vänsterskala. Han har starkt kritiska synpunkter på både den nuvarande regimen och på de rödgröna. Man tvingas alltid att tänka själv när man läser honom. Ofta är det faktiskt ganska befriande…Följ honom en vecka och reflektera över om du har lärt dig något du inte kände till innan.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.