Avslöjande dokument

clinton-email-syria-israel

Hillary Clinton skrev följande i tjänsten som utrikesminister den 31 december 2012*. Läs och begrunda (min översättning)!

Bästa sättet att hjälpa Israel hantera Irans växande kärnkraftresurser är att hjälpa Syriens folk att störta Bashar Assad.

Tillbaka till Syrien. Det är det strategiska samarbetet mellan Iran och Bashar Assad-regimen i Syrien som möjliggör för Iran att underminera Israels säkerhet – inte genom en direkt attack, som genom den trettio år långa fiendskapen mellan Israel och Iran aldrig kommit till stånd, utan genom dess ombud i Libanon, som Hezbollah, som är redo, rustade och tränade av Iran via Syrien. Ett stopp för Assad-regimen skulle bryta denna farliga allians. Israels ledare förstår mycket väl att störtandet av Assad nu ligger i deras intresse. Talade i CNNs Amanpour show förra veckan, att plocka ner Assad skulle inte bara vara av enormt värde för Israels säkerhet, det skulle även lätta på Israels fullt förståeliga rädsla för att förlora sitt kärnvapenmonopol. Därefter, skulle nog Israel och USA kunna utveckla en gemensam syn på när det iranska programmet är så farligt att militära medel kan behövas. Just nu, är det kombinationen av Irans strategiska allians med Syrien och en fortgående utveckling av Irans program för urananrikning som har fått den israeliska ledningen att överväga en överraskningsattack – om nödvändigt under protester från Washington. Med Assad avlägsnad, och Iran oförmöget att hota Israel genom sina ombud, blir det möjligt för USA och Israel att bli ense om var gränsen går för när Irans program blivit ett oacceptabelt hot. Inom kort kan Vita huset minska spänningen som utvecklats med Israel och Iran genom att göra rätt saker med Syrien.

Upproret i Syrien har nu pågått i över ett år. Oppositionen kommer inte att försvinna, inte heller kommer regimen att acceptera en diplomatisk lösning med hjälp utifrån. Bashar Assad kommer bara att ändra sig genom dödshot mot honom och hans familj.

* Datumet på bilden av mejlet ovan säger 30/11 2015, vilket är ett datum som härrör från Wikileaks klassifikation. Mejlets datum är sannolikt från 31/12 2012, i alla fall från Clintons tid som utrikesminister (tog slut 1 feb 2013) eftersom hon säger att “Upproret i Syrien har nu pågått i över ett år” och det började i januari 2011.

... är läst 269 gånger!

(Visited 7 times, 1 visits today)

  1 kommentar for “Avslöjande dokument

  1. Anders Persson skriver:

    Det kanske otäckaste delen av texten är när Killary skriver att “Bashar Assad kommer bara att ändra sig genom dödshot mot honom och hans familj.” Som ni kanske minns var Obama 3/4 år senare på väg att bomba Damascus, men fick ge efter för opinionen både hemma och i utlandet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.