Skärmdump från min Facebooksida midsommarafton klockan 08.14

SÅ HÄR SER det numera ut under fliken vänner på Facebook. I förrgår fanns där 2500 ”vänner”. Vart de tog vägen har jag ingen aning om. Men de försvann väl i någon programuppdatering utförd av Facebooks artificiella intelligens.

Inte nog med det, mitt så kallade flöde har totalt förändrats. Eftersom jag inte längre har några vänner får jag bara en massa reklam och sponsrat innehåll som de snokande algoritmerna tror är i min smak. Förmodligen är det också så att mina 2500 ”deletade” vänner inte längre ser en skymt av mig i sina flöden. Det enda jag kan se på min egen sida är de uppdateringar (inlägg) jag själv gjort tidigare. Men jag kan inte längre göra några nya.

Så i praktiken verkar det som jag personligen stängts av från Facebook.

Numera är det alltså mycket enkelt att styra opinioner. Under gott och väl tio år har jag samlat på ”vänner” som på så sätt fått uppdateringar från denna webbsida. Det har varit ett effektivt sätt att sprida kännedom om webbsidan till bredare kretsar, det funkade delvis som ringar på vattnet och bildade ett omfattande nätverk. Nu verkar det som att allt detta är bortstädat. Mina nät har passerat något slags fastställt gränsvärde för den sortens ”content”, alltså för vad som kan anses lämpligt att sprätta omkring sig som vanlig simpel medborgare. Därmed slår grinden igen och jag stängs av från mitt mödosamt uppbyggda nät.

Eftersom Facebook blivit en global mediedistributör (-aktör), alltså en kanal med makt att styra opinioner, är det som nu drabbat mig personligen (och självklart många andra) en inskränkning av medborgares rörelsefrihet. Jag får inte längre tillträde till det torg där människor samlas.

Jo jag vet, här kommer alltid invändningen att Facebook är ett privat företag – i likhet med alla stora medieföretag – med rätt att välja vad man publicerar. Men om man skulle portförbjuda människor för att de fällt olämpliga yttranden från till exempel Mall och Scandinavia eller Gränby centrum hade kanske någon ändå reagerat. Privatiseringen av det offentliga rummet – som gallerior och sociala medieplattformar – är naturligtvis ett demokratiskt problem.

Till sist undrar jag om någon annan varit med om detta, eller hört talas om något liknande?


PS. Du som läser detta och brukar få uppdateringar via Facebook i ditt flöde bör istället anmäla dig som abonnent i högerspalten.

PS 2 (17.00). Nu har allt ordnat upp sig igen. Facebook har gjort någon förändring som gjorde att mitt vanliga flöda och min personliga sida försvann in i bakgrunden. Min datavana dotter klickade på några små ikoner och lyckades återställa normalläget igen. Lade därför till ett frågetecken i rubriken. Faran är alltså över, men frågorna om det offentliga rummets offentlighet kvarstår.

Föregående artikelSÖDRA BERGENS BALALAJKOR I UPPSALA 20 JUNI 2022
Nästa artikelLiknelse
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

5 KOMMENTARER

 1. Är det möjligt att utröna huruvida detta är ett misstag av Facebook, eller huruvida detta är riktat mot ditt konto på grund av åsiktsyttringar som du skapat eller spritt?

 2. Tråkigt Knut, men det är säkert så som du säger. USA-imperialismen och dess hantlangare, t ex Magdalena Andersson, söker på alla sätt förhindra kritikernas rätt att komma till tals brett och informativt. Sedan kan de ”intellektuella” tjänstehjonen dundra på om konspirationsteorier, ytterlighetsåsikter och sådant.

  Själv blev jag avstängd utan att jag fick veta varför men sedan krävde dom att jag skulle ladda upp en bild på en identifikation så de kunde se vem jag var och inte ”någon annan”. Misslyckades med detta, men nu är jag med igen därför att de tog in mig när jag gick in via ”identiteten” jag hade fått genom WordPress. Använder dock inte detta så mycket som tidigare, även om jag saknar debatterna på Kotkas FB-konto.

  Naturligtvis är detta med dessa ”sociala medier” en allvarlig sak. Men hur det ska angripas vet jag inte. Tror knappast det blir bättre, men möjligen lite öppnare och ärligare, när Ryssland tagit det man vill ha i Ukraina och all USA-styrd propaganda börjar kunna balanseras igen.

 3. Ordet möjligheter att illasinnat påverka är som sagt oöverträffat och förmår makten dessutom begränsa yttrandefriheten genom diverse åtgärder, då är det illa ställt med folkviljan.

  Så kan ske smart i det offentligt rummet med ledande ”upplysning”, styra folkopinionen i viss riktning obemärkt med raffinerande metoder.

  Därför är det viktigt att försvara fria journalisters arbete, att rapportera och i övrigt utrymme liknande detta med möjligheter att komma till tals.

  Trevlig Midsommar.

 4. Egentligen tror jag inte på att det är någon medveten handling riktad mot mig. Det kan också vara något fel i min egen dator. Har upptäckt att jag kan se mina 2520 ”vänner” på Facebook – i telefonen, så de finns kvar. Får se om det kanske rättar till sig. Ska leta rätt på någonstans att anmäla felet.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.