Både Khadaffi och Bildt måste avgå

Egentligen är det bara mössan som saknas

En månad ungefär har gått sedan också Khadaffis tron i Nordafrika började gunga. Det folkupproret gick emellertid inte lika smidigt och blev inte lika medialt romantiskt godartat som i Tunisien och Egypten. Här framträdde istället en fullblodsdespot och skällde sitt eget folk för förrädare och hundar och utlovade en kula åt alla som inte krökte rygg för härskaren. Så släppte han loss sin inhyrda, till tänderna tungt beväpnade, soldatesk. Krig som det brukar vara alltså – fasansfullt ur varje tänkbar aspekt.

Går det här nu att stoppa utifrån, utan att göra ont värre? Inget talar för det. Flygförbudet som manglats fram via FN är en krigsförklaring och ett beslut med mycket osäker utgång. Minns hur man sa när man gick in i Irak och Afghanistan. Khadaffi kan nu, med viss rätt, peka ut Västvärldens stormakter som aggressiva imperialister och utmåla sig själv som den sanne antiimperialisten.

Förutom att detta krig säkerligen inte kommer att bli så kort och enkelt som våra inhemska utrikesstrateger förutspår (med Carl Bildt i spetsen), kan västmakternas dubbelspel med despoter i Arabvärlden bli ett oöverstigligt problem. I dagens Expressen avslöjas att Bildt har egna intressen i libysk olja. Även kolonialisternas (EU:s, främst Italiens) historiska syndaregister kommer att spela Khadaffi i händerna. Och, varför bomba Libyen för saker man godkänner i Saudiarabien och Bahrein till exempel? Alla berättigade frågor kommer att ställas. Inte är det för mänskliga rättigheter och för att rädda människoliv man nu justerar in hårkorsen mot Khadaffi.

Efter att FN nu hotat med ett Natoanfall, meddelade Khadaffis utrikesminister att man ska sluta skjuta mot sina interna fiender – för att därmed spara människoliv. Men Natos eldstorm bryter nog lös över Tripoli i alla fall, planeringen är redan för långt gången för att man kunna backa. Minns hur det gick till i Irak.

Därför kommer fler oskyldiga att dö i Libyen än om man till exempel hade nöjt sig med en handels- och flottblockad och slutat köpa deras olja och gas. Det hade främst drabbat Kadaffi och hans perverst korrumperade omgivning. Men förstås också Bildts affärer. Och han “finner det inte uteslutet att svenska stridskrafter kan komma att bli en del av den internationella insatsen”. Vilken cynism! Tänk att Carl Bildt är så oberörbar när han faktiskt är en säkerhetsrisk.

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , ,

... är läst 416 gånger!

(Visited 6 times, 1 visits today)

  7 kommentarer for “Både Khadaffi och Bildt måste avgå

 1. Bo Zackrisson skriver:

  Jag tycker att Bildt hållit en relativt låg profil i Nordafrikahändelserna. Till skillnad från den s-märkte Urban Ahlin:
  https://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Socialdemokraterna-kraver-flygforbudszon-over-Libyen-/

  Stefan Lindgren diskuterar på ett klokt sätt (se hans blogg 8dagar) det hyckleri och de dubbla måttstockar som västmakterna (läs USA) idag använder när de tillåter (och stödjer) slakt på vissa upprorsmän i vissa länder medan man startar krig för att förhindra slakt på upprorsmän i andra (Libyen).

  Att det inte handlar om humanitet och folkrätt borde vara uppenbart för alla.

 2. Bo Persson, Piteå skriver:

  Men i gänget Carl Bildt, Allan Widman, Urban Ahlin och Lars Ohly förefaller den förstnämnde ändå att vara den som är minst krigisk. Eller är han bara smartare än de andra?

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Ja Bosse,
  Ahlin har oslipade åsikter, men Bildt är direkt inblandad i oljeaffärerna. Vad han säger betyder allt mindre. Och han är utrikesminister!

 4. Bo Persson, Piteå skriver:

  Men, Bo Z, upprorsmän som välkomnar en utländsk militär intervention, vad är det för slags upprorsmän? Kommer det att visa sig att det vi idag kallar för en arabisk revolution i själva verket bara var en skenrevolution?

 5. Bo Zackrisson skriver:

  Knut –
  Ahlin oslipad? Jag tycker tvärtom att Ahlin uttrycker sig väldigt klart och tydligt. Och politiskt retoriskt korrekt. Att Expressen gör stor affär av att Bildt år 2000 tog ett styrelseuppdrag för ett svenskt oljebolag är inget som direkt upprör mig. “Beviset” tycks vara att han skrivit under en årsberättelse, vilket alla styrelseledamöter alltid ska göra. Vårt land springer benen av sig i olika diktaturer, drar i väg med stora delegationer till diktaturen Kina för att bana väg för svensk industri. Samma diktatur köper in sig i svenska företagsklenoder och svenska kommunalråd och regeringen applåderar, liksom IF Metall. Spel för galleriet i Sveriges Parlament och i kvällspressen.

  PS. Jag litar inte på Bildt mer än du, men han är nog inte sämre än många av hans föregångare. Och idag när internationella kriser och krig avlöser varandra i eskalerande tempo får han verkligen göra skäl för dagtraktamentet.

 6. Bo Zackrisson skriver:

  Bo Persson – för oss gamla rödskägg är det förstås avsaknaden av organisation och politisk tydlighet bland upprorsmakarna som irriterar. Jag är inte den som sätter betyg på upprorsrörelser. Det får andra göra.

  Det finns en gammal paroll som vi bör damma av. Dess innebörd gör det ganska lätt att orientera sig. Parollen lyder:
  – Varje folks befrielse bör vara dess eget verk!

  Huruvida den politiska omvälvningen i Nordafrika är skenrevolutioner eller inte är svårt att veta. Det har gått för kort tid. Personligen tror jag inte att det kommer att bli några större förändringar. Demokrati är trots allt det absolut bästa styrelsesättet för att ge legitimitet åt orättvisor och förtryck 🙂

 7. DZ skriver:

  Fortfarande har det inte kommit någon förklaring till varför Bildt 2011 bör avgå som utrikesminister för att han varit styrelseledamot i ett då börsnoterat (sedermera uppköpt) bolag, som hade oljeintressen i Libyen för tio år sedan! Eller bör Bildt avgör för att Urban Ahlin skriker om det? Eller för att Expressen häver ur sig beskyllningar?

  Vi kanske kan vara ense om att det är bra att konstitutionsutskottet i vår svenska riksdag tittar på detta, för att se om den svenska demokratin löper allvarlig risk pga Bildts förehavanden för tio år sedan!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.