Reklambild för en Bail Bond-firma

För ett tag sedan ställde jag frågan om USA var på väg mot inbördeskrig. Mitt svar var nej. Den första kommentaren höll med mig, men den andra påstod att inbördeskriget redan startat.

Men låt mig börja om med något helt annat. Det var några år efter millennieskiftet, och sonen var händelsevis hemma och ensam i huset. Två män hade knackat på. De presenterade sig som ”bondsmen” och ville söka igenom huset. De påstod att en efterspanad person bodde där. De var klädda i slips och kostym men verkade inte vara de vassaste knivarna i vår herres låda. Den ene började vifta med en pistol, när sonen vägrade släppa in dem. För att bevisa att de hade rätt att gå in i huset ringde de polisen. En polisbil kom och polisen bekräftade att allt var lagenligt och försvann sedan. Männen gick in, genomsökte alla rum och hittade förstås inte den efterlyste. Men innan de försvann bad sonen att få se vem de letade efter. Det visade sig att männen läst fel på adressen.

I San Francisco liksom i de flesta andra städer finns det numrerade ”streets” och ”avenues”. Vi bor på nummer XYZ Femtielfte avenyn. Mannen som dessa bondsmen sökte bodde på nummer XYZ Femtielfte gatan.

Det första vi gjorde efteråt var att försöka ta reda på vad en ”bondsman” är för något. Så här ligger det till. När en person arresteras, placeras han i häkte i väntan på rättegång. Till dess är han dock att betrakta som oskyldig. Om inte brottet är mycket grovt, och chansen att den misstänkte ska smita från rättegången anses liten, kan domaren bestämma ett borgenbelopp, ”bail”. Om den häktade betalar, är han en fri man tills vidare. Inställer han sig sedan till rättegången, får han tillbaks borgensbeloppet, minus rättegångskostnader.

Problemet är förstås att det är svårt för en vanlig hederlig väskryckare som Slim Slyder att från sin cell i häktet hosta upp 5000 dollar, eller vad det kan vara. Det är då ”the Bondsman” dyker upp. Han erbjuder en ”bail bond”. Det innebär att han betalar domstolen borgensbeloppet på 5000 dollar mot att Slim betalar honom en avgift på till exempel 600 dollar. Går allt väl får Mr Bondsman tillbaks sina 5000 efter rättegången och behåller förstås de 600.

Men om Mr Slyder inte infinner sig till rättegången, har ”the Bondsman” förlorat sina 5000 till domstolen. För att hitta den bortsprungne Mr Slyder, anställer the Bondsman några frilansande prisjägare, ”bounty hunters”, som får en del, ”cut”, av vad de kan skaka av honom. Herrarna som knackade på vår dörr borde alltså presenterat sig som ”bounty hunters”, men ”bondsmen” låter ju finare.

På vårt husnummer, Femtielfte Gatan ligger Hotel Sunshine, ett bostadshotell för folk som befinner sig några hundra dollar över de hemlösas nivå. Vi har i årtionden fått en ständig ström av deras feladresserade post. Dels skickas reklam till ”the manager” om nya rengöringsmedel och nya knep för att bli av med råttor, kackerlackor och besvärliga hotellgäster, och dels brev till hotellgäster med sjukhusräkningar, hotelser från privata inkassobyråer och erbjudanden om livförsäkringar. Vi har klagat hos US Mail Service, men de kan inget göra. Står det Femtielfte avenyn, så kan de ju inte leverera posten till Femtielfte gatan.

Bail Bond-kontor, Manhattan, NYC

Var hittar man då dessa ”Bail Bond” företag. Mitt emot Hall of Justice, Criminal Court Division. Bara några kvarter från Hotel Sunshine, var annars?

En polis någonstans i sydstaterna ska överlämna ett myndighetsbrev och knackar på hos adressaten. Dörren öppnas av en man som har en pistol i handen. Polisen lyckas få upp sin egen pistol och bränner av ett antal skott. Mannen faller ihop död. Polismannen upptäcker då två saker:
1) Det var inte en pistol mannen haft i handen utan fjärrkontrollen till TV:n.
2) Det var fel adress.

En kvinnlig polis kommer hem efter en lång dag på jobbet. Förvånad märker hon att dörren är olåst. Förskräckt blir hon när det sitter en vilt främmande man i lägenheten. Hon beordrar honom ut, men han vägrar. Efter en del gnabb drar hon sin tjänstepistol och skjuter ihjäl mannen. Först då börjar hon titta runt i lägenheten och … ja, ni kan fortsättningen. Hon hade tryckt på fel knapp i hissen i hyreshuset, och lägenheterna såg likadana ut.

Båda offren var svarta och båda poliserna vita. Den förste friades. Han hade handlat rimligt i vad han trodde var självförsvar. Den andra sitter i fängelse. Händelserna ägde rum för flera år sedan. I ingetdera fallet blev det några offentliga protester. Det var som det alltid varit.

Föregående artikelBEFRIA JOURNALISTERNA FRÅN GENUSBOTARNA
Nästa artikelBITTE ASSARMO: NEJ, BÄSTE POLISCHEF, SVERIGE ÄR INTE NAIVT – DET ÄR REGIMEN SOM MISSKÖTER SITT UPPDRAG
Bengt Svensson
Bengt Svensson Blev lärare jobbade sedan i Tanga vid Indiska Oceanen i Tanzanias, då anställd i Sidas ”fredskår”. Sedan USA. Har bott i samma hus i San Francisco i ett kvartssekel och i stan längre än någon annan stans. Arbetat en period i Sunnyvale, ”Silicon Valley”.

3 KOMMENTARER

 1. Båda de sistnämnda händelserna, med ihjälskjutningarna, så som de beskrivs i texten har karaktären av moderna myter, ”råttan i pizzan”. Så länge inga kontrollerbara bestämningar (tid och plats) företes tänker i vart fall inte jag betrakta detta som annat än overifierade anekdoter.

 2. Här är historien om den kvinnliga polisen som gick in i fel lägenhet.

  Jag sökte på ”remote control mistaken for gun” och fick en massa träffar. Dock inte, så långt jag såg, just den historien jag återgav ur minnet. Jag är säker på att jag läste den någonstans för flera år sedan. Men att den stått i en eller flera tidningar är förstås ingen garanti för att den är sann. Nedan finns några av mina träffar.

  http://www.nydailynews.com/news/...https://www.nydailynews.com/news/national/georgia-teen

  http://www.ranker.com/list/...https://www.ranker.com/list/objects-mistaken
  http://www.sfgate.com/news/article/...https://www.sfgate.com/news/article/Vallejo-PD
  http://www.latimes.com/archives/...
  metro.co.uk/2013/08/06/man-ordered-out-of-bed…

  Ulf Carlsson uttrycker en hälsosam skepsis mot dessa historier. I ett land där vapenanvändning är så utbredd som här, blir polisjobbet givetvis oerhört stressigt. Chansen att jag skulle bli skjuten mitt på gatan ”av misstag” (colateral damage) är oerhört liten men inte helt obefintlig. Folk som råkar illa ut är ofta inte Guds bästa barn, men ofta råkar de bara vara fattiga och bo i ett ”dåligt” område. Mitt intryck är också att folk ringer ”911” i tid och otid. Kanske beror det på att de ser för mycket TV-nyheter och snutfilmer i stället för att promenera på stadens gator.

  Själv bor jag i ett rätt lugnt område. Det hindrade dock inte att ett antal poliser stormade in i huset snett över gatan med dragna skjutvapen för ca fyra år sedan. Familjen (svart) blev förstås chockad, men ingen olycka hände. Dess svarta tonåring hade gnabbats med en kompis ute på gatan, och båda hade sedan försvunnit in i huset. Någon ringde polisen om detta ganska normala tonårsbeteende. Denna någon bad faktiskt om ursäkt efteråt.

 3. Jag märker att flera av adresserna ovan är alltför generella. Den första borde vara:
  https://www.nydailynews.com/news/national/georgia-teen-holding-wii-remote-shot-cops-front-door-family-lawyer-article-1.1619842

  Den andra: https://www.ranker.com/list/objects-mistaken-for-guns/anabel-conner

  Den ttredje: https://www.sfgate.com/news/article/Vallejo-PD-details-of-fatal-shooting-hammer-gun-15315397.php

  Men enklast är nog att göra om min sökning på “remote control mistaken for gun”.

  (Nu ändrade /Redax)

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.