Bakgrunden till “Kristallnatten” 9-10 november 1938

Antisemitismen hade, och har, en stark tradition också i Polen. Affischen är från det polsk-ryska kriget i början av 1920-talet då det, inte bara i Polen, var populärt att framställa kommunismen som en "judisk konspiration".

polsk-affisch

UNT uppmärksammar, med all rätt “Kristallnatten”  9-10 november 1938 i två artiklar idag, dels i en krönika av Håkan Holmberg och dels en debattartikel av Birgitta Olsson. Det var då nazister och rasister gick bärsärk emot den judiska minoriteten i Tyskland. Men ingenstans nämns det, ens i förbigående, varför detta skedde just 9-10 november?

Man behöver inte gå till hittills okända arkiv för att få veta att ett par dagar innan hade en tysk-polsk jude, Herschel Grynszpan, skjutit ner och dödat en tysk tjänsteman, Ernst vom Rath, på tyska ambassaden i Paris. Detta var otvivelaktigt ett terrordåd och han ställdes mycket riktigt inför fransk domstol. Sedan hamnade han i tysk fångenskap och dog i koncentrationsläger 1942.

Varför kan inte detta berättas? Är det för att det kan ses som ett försvar för “terrorister”? Eller för att det kan misstolkas som ett försvar för nazisternas hämndaktioner? Men vad än Grynzpan gjort kan inte på något sätt försvara de pogromer nazisterna satte i verket.

Intressant bakgrund
Börjar man titta på vad som skett före attentatet, blir det hela mer intressant. Den polska regeringen hade hösten 1938, samma höst som Polen deltog i styckningen av Tjeckoslovakien, beslutat att från och med den 1 november 1938 beröva alla polska judar som levde utanför Polen deras polska medborgarskap.

polska-judar

Judar deporterade från Tyskland till den polska staden Z’polsin när Tyska gränsen där den polska armén var förlagd. Foto ur Yad Vashem-arkiven

På den nazityska sidan reagerade man snabbt och samlade i slutet av oktober ihop alla polska judar som bodde i Tyskland. De uppgick till 12 000 och forslades till polska gränsen för att tvingas över innan lagen gick i kraft.

Men den polska gränspolisen vägrade att släppa in dem. Polska regeringen hotade Berlin med att i så fall kasta ut alla ur den tyska minoriteten i Polen. Dessa uppgick till flera hundra tusen, kanske en miljon (beroende på hur man räknar).

Så tiotusentals judar tvangs tillbringa en lång tid i någon slags Ingenmansland mellan Tyskland och Polen. Det rådde i slutet av oktober höstväder med regn och rusk, milda dagar men kalla nätter i början av november.

Den 3 november fick Herschel i Paris ett vykort från sin syster Berta som befann sig bland flyktingarna vid den tysk-polska gränsen. Där beskrev hon deras hemska belägenhet. Herschel blev givetvis mycket upprörd. Oförmögen att hjälpa sin syster på något sätt gick han och köpte den revolver, som han sedan mördade den tyske ambassadtjänstemannen med.

Varför tystnaden om bakgrunden?
Allt detta stämmer inte med hur det borde vara, eftersom Polen ska framställas i ljusa färger och deras odemokratiska traditioner och notoriska antisemitism förtigas, utom för åren 1945-89.

Grynzpan själv har ansetts obekväm också i judiska kretsar. Man har betraktat honom som en oansvarig tonåring som med sitt terrordåd bragte onödigt lidande över den judiska minoriteten i Nazityskland. Att det sedan florerade rykten att dådet inte var terroristiskt, utan personligt, han hade nämligen känt vom Rath och till och med haft ett homosexuellt förhållande med honom, vilket inte ökade hans anseende.

Men som sagt, vad än Polen gjorde eller Grynzpans motiv, inget försvarar vad nazisterna gjorde under “Kristallnatten” (som förresten fick sitt namn av alla krossade glasfönster).

... är läst 965 gånger!

(Visited 14 times, 1 visits today)

  6 kommentarer for “Bakgrunden till “Kristallnatten” 9-10 november 1938

 1. Leif Strandberg skriver:

  Intressant inlägg. En liten fundering bara. Mina tyska vänstervänner säger inte Kristallnatten. De menar att det är ett nazi-ord, ett slags noa-ord. De säger istället Novemberpogromen.

 2. Kristoffer Larsson skriver:

  Tack för detta inlägg, Anders!
  Även om jag kände till Herschel Grynszpans dåd är det viktigt att påminna om att nazisterna alltid hade ursäkter till hands för sitt kriminella agerande (världskriget framställde de ju för övrigt som “självförsvar” och använde då bl a Theodore Kaufmans Germany Must Perish! flitigt i sin hätska propaganda). Detta är viktigt att förstå för att kunna dra paralleller till i dag. Många ser inte likheterna just för att de tror att rasismen i dag har sin grund i verkliga förhållanden, medan tidigare rasism inte hade det.

 3. Knut Lindelöf skriver:

  Kristoffer!
  Vad menar du med? “Många ser inte likheterna just för att de tror att rasismen i dag har sin grund i verkliga förhållanden, medan tidigare rasism inte hade det.” Har du lust att utveckla detta lite?

 4. Anders Persson skriver:

  Ett annat bra exempel på hur Hitlertyskland drog fördel av yttre omständigheter var infångandet av kommunister och socialdemokrater efter riksdagshusbranden 1933 och invasionerna av Danmark och Norge 9 april 1940. Vad som ofta förtigs är att de senare hade sina “goda skäl” eftersom Storbritannien och Frankrike vid den tiden förberedde någon slags väpnad aktion i Skandinavien, dels för att stoppa de svenska malmleveranserna till Tyskland, dels för att slippa att återigen ha norra Frankrike som krigsskådeplats.

  Så de som argumenterar för att “demokratier” aldrig kan gå i krig emot varandra måste sända en tacksamhetens tanke till Hitler för att han 1940 besparade dem ett pinsamt motexempel.

  För övrigt agerade ju Bush-Amerika på samma sätt efter 11 september, som ju fungerade som en oemotståndlig förevändning för både det ena och det andra – med undantag för att klämma åt Saudiarabien varifrån det hela verka ha emanerat.

 5. Dennis Nilsson skriver:

  Tack för denna historielektion.

  Skriv gärna mer.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.