Baklänges ur välfärdsstaten

Illustration till artikeln av Robert Nyberg

Robert Nybergs illustration till artikeln.

Den generella välfärden trängde till­baka den tidigare behovsprövade och stigmatiserande fattighjälpen. Nu har vi fått individuell sållning i andra änden, förklarar Lapidus. Ju högre inkomst, ­desto större tillgång till skattesubventionerade privata välfärdstjänster. Avdragen för hjälp i hemmet kan bara fullt ut nyttjas av den som har rejäla inkomster. De översta i samhället får stöd av det offentliga för att köpa sig ur den allmänna välfärdens förfall. Det förstärker oviljan i detta samhällsskikt att betala skatt. Varför betala för resterna av en generell välfärd när valfriheten öppnat förmånligare alternativ?

Läs hela Mikaels Nybergs recension av ekonomhistorikern John Lapidus avhandling hur vi letts ut ur välfärdsbygget. Artikeln även publicerad i Aftonbladet 12 augusti 2015.

... är läst 306 gånger!

  1 kommentar for “Baklänges ur välfärdsstaten

  1. Christer Strandberg skriver:

    Så tråkigt och så trist att läsa. Vi har världens bästa välfärd utan jämförelse. Om du tänker på skola, vård och äldreomsorg. Det finns inget land som ens är i närheten av den service som erbjuds människor i Sverige. Och det nästan gratis. Jag känner till Norge, Danmark och Finland via mina släktingar och de fattar ingenting.

    – Ni har ju en välfärd i världsklass! säger de. Varför detta inhemska gnäll? Fokusera på SD och IS och inse att de är de nuvarande stora fienderna!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.