Ylva Johansson och Erik Åsbrink 2010 [Bild Wikipedia]
Ylva Johansson och Erik Åsbrink 2010 [Bild: Wikipedia]
Nu rullar affären Omar Mustafa in i nästa fas. Efter dagens presskonferens framstår S-partiledningen (inkl. Veronica Palm – Stockholms län) som skadligt inkompetent. De har trasslat in sig i en härva som inte kan redas ut – med hedern i behåll.

Av det Mustafa säger framgår att skälet för att han måste lämna var att partiet måste vika sig för drevet (med Expressen och EXPO i täten). Stefan Löfvén och Veronica Palm säger däremot att det är Mustafas koppling till Islamiska Förbundet (IF) som är skälet, vilket allt mer framstår som en efterkonstruktion för att rädda ansiktet och få stopp på drevet.

Nu står ord mot ord och partiledningens inkompetens blir allt tydligare. Det stora misstaget var att Mustafa nominerades över huvud taget. De är okunniga och i grunden ointresserade av vad IF står för och dess kopplingar till organisationer och politiska krafter utomlands. Så blir det när ”de fina” i S-ledningen ska sänka sig ner till folket och fiska upp någon ur begåvningsreserven. Veronica Palm och hennes fraktion i Stockholm har varit minst sagt naiva i sina ambitioner att värva invandrarväljare.

Omar Mustafa insåg förstås att det fanns en värdegrundsklyfta mellan IF och Socialdemokraterna och erbjöd sig därför att lämna ordförandeskapet i IF. Det är faktiskt fullt möjligt att han kommit ideologiskt närmare S de senaste åren och att lämna IF inte skulle berett honom några svårigheter. Men det var inte nog för S-ledningen. Det hade inte fått tyst på drevet. Därför bad man honom bara själv dra sig tillbaka så att man igen kunde få ”tala jobb”. I denna sorgliga affär har en duktig person gått förlorad för Socialdemokraterna.

Nu är Veronica Palms och hennes fraktions ställning i Stockholm allvarligt försvagad. Hennes främsta konkurrent till ordförandeposten i Stockholm tycks vara den ur partistyrelsen (av Veronica Palm) petade Ylva Johansson. Vad som nu händer är att Ylva med sin fraktion flyttar fram sina positioner och att hålet efter Mustafa i partistyrelsen fylls med en ur Ylvas gäng, vilket kanske inte har så stor politisk betydelse trots allt.

Men, Veronica Palm är möjligen snäppet mindre nyliberal och betydligt mindre anknuten till det internationella finanskapitalet än Ylva Johansson (maken är rådgivare till USA:s största investmentbank Goldman Sachs).

Bloggportalen: Intressant
Andra bloggar om: , , ,

Föregående artikelGP idag
Nästa artikelHistoriskt bildreportage
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

4 KOMMENTARER

 1. Tänkte på detta med ”åsiktsfriheten” efter stämman i lördags och började följa denna fråga. Har inga andra kommentarer just nu, men ville ändå meddela detta.

 2. Fortfarande stor mystik om vad som händer inom socialdemokratiska partiet! Tydligt är att det är högerfalangen med Persson, Bodström och Rosengren som styr och viskar i örat vad man får och inte får göra och säga!

  Omar Mustafa hade varit den motvikt som krävts för att återställa ordningen och vrida partiet åt vänster som på Olof Palmes tid! Hur många Islamofober finns inom partiet? Palme bjöd Arafat till Sverige och fördömde Israels politik på Västbanken! Palme kallade USA för satans mördare vid Vietnamkriget! USA drog hem sin Ambassadör! Pierre Schori måste blanda sig i leken – han kan läsa lusen av Persson!

  Det behövs många Omar Mustafa som ifrågasätter nyliberalismen inom partiet!

  I dagarna hyllade fascisterna fascisten Maragret Thatcher! Varför hördes inga högljudda sosse-Röster? Thatcher hyllade Pinochett, Sydafrikanska apartheidregimen, hon hyllade Reagan och hans dödslista på terrorister som Mandela, Mugabe m fl!

  Varför sådan uppståndelse när det gäller bomben i Boston? Var det kanske en drönarattack från en svensk-persson-SAAB-Drönare som precisionsbombade? Kanske en av de senaste som inte behöver programmeras? Vad tror Persson – han som leder vapenförsäljningen i EU:s tio i topplista!

  Dagligen mördar drönare oskyldiga människor (säkerligen muslimer) över hela världen, mest i Pakistan! Inga protester hörs från Socialdemokratin! Drönarattacker är förbjudet enligt folkrätten. Dags att ställa USA inför domstolen i HAAG!

  Expressens uttalanden när det gäller Omar Mustafa är förklarliga, alltså dom står ju på nyliberalismen och fascisternas sida i Europa! Konstigt är däremot Expo – tidningen som genom Stig Larsson tagit avstånd från
  fascismen och genom tiderna motarbetat deras politik!

 3. Till Ulla-Britt!
  Det är inget konstigt med EXPO. De är det bästa exempel vi har i vårt land på s k ”Israel-first”-ers, dvs som sätter den israeliska statens intressen före allting annat. För oss som sedan länge inser att sionism bara är en mycket speciell form av rasism är EXPO-stiftelsen en antisemitisk anakronism.

 4. ”Omar Mustafa insåg förstås att det fanns en värdegrundsklyfta mellan IF och Socialdemokraterna”

  Ja, inom partiet tillåts inte antisionism. SAP har ännu inte frigjort sig från Förintelsens ideologiska grepp samtidigt som partiet säger att judar inte får förknippas med Israel. En inkonsekvent inställning må tyckas, men så ligger det till.

Välkommen! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.