Barn och vuxna på villovägar

Demonstration i Stockholm den 15 mars 2019

Nu strejkar barn över hela världen mot de vuxna för att de inte räddar jorden från en klimatkatastrof.

I DN 16 mars citeras demonstrerande skolelever:

– Vi har bara fötts in i den här världen och måste leva med den här krisen. Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen (Greta Thunberg).

– Rektorn var inte glad, men lärarna stöder oss (Megan 16, och Aliya 17).

– Det är mycket viktigare för mig att vara här än i klassrummet. Politikerna måste lyssna. (Margot de Gier, 17 år, Brunswick secondary school i Melbourne).

– Vi är här för att vi har bara en planet och nu måste vi städa upp det de föregående generationerna har ställt till med.

– Sedan några år tillbaka har jag känt klimatångest. Det jag vill är att politiker slutar att sopa klimatfrågan under mattan (Lisa von Essen).

– Jag tänker på klimatet varje dag och det är värt att skolka från skolan för att vara här (Vilda Schubert, 15 år).

“Ska vi återställa det ni förstört?” är en vanlig tanke som återkommer på plakaten. Men, det är en vilseledande tankegång som för bort från problemets verkliga orsaker.

Säg att det är sant att huvudorsaken till temperaturhöjning, isavsmältning,  översvämningar och stormar är skapade av människan. Ja, så är det kanske, men klimatångesten som alarmismen nu skapar är en fara i sig. Alarmismen är irrationell och populistisk.

Är det t ex förnuftigt att rikta anklagelserna mot världens vuxna? Nej, även ett barn borde kunna förstå att det är ren idioti. De allra flesta vuxna på vårt klot är lika oskyldiga till klimatförändringarna som dessa demonstrerande barn.

Hur kan det komma sig att de strejkande barnen nu är på alla mediers förstasidor, att de hyllas som hjältar och får uttala sina förnumstigheter? Barnens vilja är förstås god, men problemen är mycket mer komplicerade. Här kan man tala om en mediedriven klimatpopulism.

Vem flyger under radarn?
Jag frågar mig nu: Vem är det som flyger under radarn när barnen demonstrerar mot “alla vuxna”? Jo det ekonomiska system som drar in miljarders miljarder till några ytterst få individer och deras vasaller; de som inte lägger om transportsystemen för varor och människor eller drar ner på CO²-utsläppen. De tjänar ju ännu så länge på att skapa kaos i länder som kan fortsätta skänka “systemet” billig olja (Irak, Libyen, Syrien, Venezuela). Elon Musk, Bill Gates och gänget är inga undantag. Musks eldrivna Teslabilar löser inte problemen! Där gäller det visserligen inte olja, utan t ex strategiska jordartsmetaller. Tillverkningen av batterierna är dessutom enormt energislukande. Varför får barnen inte lära sig dessa och andra mer komplicerade samband?

För det krävs kritiskt tänkande, källkritik, undersökningar och studier. Där har skolan sin huvuduppgift. Varför i herrans namn ska man då som lärare eller ministrar gå med skoleleverna och demonstrera mot “alla vuxna”? Det är knappast förnuftigt. Det är vilseledning.

Jag minns åter de trosvissa demonstranterna (Linje 3) som ville avskaffa kärnkraften omkring 1980 års folkomröstning. De representerade mest populistiskt oförnuft – fast viljan var god. Nu är det kanske till och med så att kärnkraften kan minska CO2-utsläppen och begränsa temperaturökningen en aning? Varför får skoleleverna inte lära sig det? Det är kanske viktigare än att äta mindre kött. Varför inte både ock?

För att göra något åt människans skadliga utsläpp av växthusgaser och temperaturökningen i atmosfären måste de som tjänar miljarders miljarder på sakernas tillstånd lyftas ut ur mörkret och systemet blottläggas. Det är en gemensam uppgift över generationsgränser. Kom igen ungdomar! Vi äldre hänger med.

  11 kommentarer for “Barn och vuxna på villovägar

 1. Bertil Carlman skriver:

  Knut, både du och jag är gamla lärare, och vi vet att barn inte är lika sega som vuxna. En gång sa gruvstrejkledaren Harry Isacsson “Det tar 40 år för en svensk att bli förbannad”. Men han syftade på vuxna. Om nu många barn idag upptäcker vilken kraft denna deras massuppvisning visar på, så dröjer det inte mer är 5-10 år innan de blir vuxna, och då har de förstått det du tar upp. Då du Knut, då har vi fullt av gula västar i Sverige, då har Sveriges malligaste morgontidning och andra försvarare av marknadskrafternas människofientliga härjningar; då har dessa häcken full med att bevisa att det är ryssen (eller kinesen, eller iraniern eller…) som ligger bakom. Och då Knut, då är jag bara sådär 85 och du bara 82, om vi lever! Framtiden är ljus!

 2. Leif Stålhammer skriver:

  Jag tror du pekar på en öm punkt Knut! Dessutom visar väl praktiken att det måste till organisation som håller och kan bära vidare när känslorna svalnat. Var blev det av Occupy Wall-Street? Naomi Kleins bok This changes everything var klargörande vad gäller storbolagens roll och mål i s k Green Economy. “Forget everything you think you know about global warming. It´s not about carbon – it´s about capitalism”. (ur omslagsflikens text). Lars Bern har i sin bok Den metabola pandemin pekat ut Big Agro och Big Pharma som kanske avgörande faktorer i ödeläggandet av livsmiljön. Med vilken rätt han nedgraderar koldioxidutsläppen kan jag inte avgöra.

 3. Pär Engström skriver:

  277 forskare från en mängd olika discipliner stödjer i DN-debatt den 15 mars denna världsomspännande skolstrejk.

  Vad har dessa forskare inte förstått?

  Jag tror inte att dessa forskare stödjer sig på bloggen “Klimatupplysningen” eller bloggen “Det goda samhället”.
  På dessa bloggar kan man läsa om konspirationsteorier, klimatbluff, osäkerheter i modellerna från FNs klimatpanel och hur vilseförda dagens skolelever tycks vara när de skolstrejkar.

  Vem kan man lita på?

 4. Bo Persson skriver:

  Är inte media idag mest ett slags verklighetsflykt (“opium”)?

 5. Knut Lindelöf skriver:

  Pär E!
  Frågan är inte om temperaturen stiger. Det gör den uppenbarligen varpå galciärerna smälter. Om detta får fortsätta ökar problemen för många mänskliga samhällen. Därför är det rimligt att göra vad som är möjligt för att bromsa temperaturökningen av människans påverkan. Men skolstrejk? Vaför? Medial uppmärksamhet är kanske svaret. Vem påverkas av detta? Inte de som tjänar på systemet som driver utvecklingen med krig och kaos för att få fram billig olja. Jag tror att Greta Thunberg vet det, men blir hon för tydlig här kommer medieintresset att minska. Vilka politiker vågar se till att bankerna slutar tvätta pengar? Vilka politiker vågar säga stopp till det militärindustriella komplexet?

 6. Anders Persson skriver:

  Är det ingen som gör en koppling av fenomenet Greta Thunberg med vad Pål Steigan skriver strax intill? Det lär finnas en PR-byrå bakom henne? Vad vill den?

 7. Knut Lindelöf skriver:

  Pål Steigans artikel som AP hänvisar till “Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar” går inte att dela på facebook. Den är så olämplig att den stoppas automatiskt. Det är första gången det händer med ett blogginlägg på lindelof.nu. Facebooks s k communityregler har trätt i funktion. Vad kommer härnäst?

 8. Bo Persson skriver:

  Jag glömde verklighetsförfalskningen. Alltså verklighetsflykt och verklighetsförfalskning det är vad media idag står till tjänst med.

 9. Jan-Peter Stråhle skriver:

  Beträffande svårigheten att dela Steigans artikel på Facebook är min egen gissning att det beror på bilderna av skadade barn. Någon annan som har erfarenhet av denna spärr? Det vore intressant att veta hur det fungerar.

 10. Ulf Nilsson skriver:

  Du formulerar mycket väl det jag känner för Greta Thunbergs engagemang. Det finns krafter som ser sambandet mellan klimatkris och kapitalism och detta måste vi föra ut till dessa engagerade ungdomar. Men lätt blir det inte.

 11. Örjan Wedin skriver:

  Här dyker ju lätt frågan upp om vilka man kan gå i allians med och frågan om vilka som vill ingå i en antikapitalistisk klimaträddande allians.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.