Bäste redaktör!

Oansvarigt beteende, borde kunna stävjas…

Ett tilltagande, men ännu ej tillräckligt uppmärksammat samhällsproblem, utgöres av alla dessa pensionärer som springer omkring och hämningslöst luftar sina åsikter i olika kontroversiella frågor (klimatet, invandringspolitiken, kvinnofrågan, Natofrågan, europeiska unionen, Ryssland mm mm).

Medan vi vanliga – ännu yrkesarbetande – medborgare måste iakttaga viss återhållsamhet i dylika frågor för att inte riskera att stöta oss med etablerade opinioner och övrig överhet, eftersom det menligt kan inverka på våra förvärvsmöjligheter, borde inte dessa pensionärer – som har sin försörjning helt tryggad (i de fall pensionen överstiger existensminimum) – också ta sådana hänsyn?

För att råda bot på denna ojämlikhet undrar jag om man inte från Pensionsmyndighetens sida borde kunna göra månatliga avdrag på utbetalningarna till medborgare som inte visar tillräckligt samhällsansvar?

En sådan reform skulle inte bara skapa en hälsosam balans i debatten, utan också stärka vårt samhällsskick. Ett av demokratins grundförutsättningar är ju att alla yttrar sig utifrån samma villkor.

Persson i Storvreta

  10 kommentarer for “Bäste redaktör!

 1. Martin Kullberg skriver:

  Medan hälften av 40-talisterna far runt i husbil för dryga halvmiljonen och andra halvan samlar pant, så var pensionsreformen förmodligen bara den ena 40-talisten som rånade den andre.

  Det är ju inte pantsamlarna som sitter och skriker på nätet. Det är oftast från nån husbil dessa inlägg kommer.

 2. Bo Andersson skriver:

  Vi pensionärärer har det inte fett. Jag tjäande efter skatt 28.000 i månaden när jag jobbade. Nu har jag bara 13.000 att leva på.

 3. Bertil Tauson skriver:

  Detta visar hur galen svensk mentalitet är. Man kan inte yttra sin mening då man är yrkesverksam utan att riskera att stöta sig med “etablerade” opinioner och överhet. Det är just detta som innebär att Sverige i manga avseenden skiljer sig från omvärlden. Det här borde vi försöka ändra på istället för att angripa pensionärer som först på sin ålderdom känner att de utan risk kan framföra sin mening. Man tar sig för pannan. Hur långt får det egentligen gå i argumenteringen?

 4. Carlos (Karl-Göran Eriksson) skriver:

  Under universitetsstudier på 1990-talet var de mest spännande och givande föreläsningarna framförda av pensionärer som inte behövde titta i några backspeglar och eller ha yrkeskarriärer att ta hänsyn till. Bland de mest intressanta minns jag bl a Lars Furuland och Bengt Göransson.

 5. Anders Persson skriver:

  Om jag förstått “Persson i Storvreta” rätt så var insändaren motiverad av att Rolf Ekeus (81), Hans Blix (79) och Sven Hirdman (77) i den liberala pressen kölhalats för att bl a vara “Putins femte kolonn” i Sverige.

  Ingen av dem är 40-talist, så de känner sig nog inte träffade av Martin K’s kommentar ovan. Inte heller kan man räkna dem till 68-generationen. Till denna generation kan man dock, genom att travestera en insändare i Ystad Allehanda från en mycket gammal, föregiven f d meteorologassistent, rikta följande uppmaning:

  “Förr i tiden tillät sig borgarna att spela liberala, dom försvarade de borgerliga, demokratiska friheterna och gjorde sig därmed populär hos vanligt folk. Numera finns inte ett spår kvar av liberalismen. Nu existerar inte längre den s k ‘personliga friheten’. Personliga rättigheter erkänns nu bara för dom som har kapital. Alla andra medborgare betraktas som mänskligt råmaterial, som bara duger till att exploateras.

  Principen om människornas och nationernas likaberättigande har trampats under fötterna. Den har ersatts med principen om fullständiga rättigheter för den minoritet som exploaterar, av rättslöshet för den exploaterade majoriteten av medborgarna. De borgerligt, demokratiska frihetens fana har kastats överbord. Det ankommer på er, 68:orna, att höja denna fana och föra den framåt, om ni vill samla folkets majoritet kring er.

  Tidigare betraktades borgarna som nationens överhuvud. De försvarade nationens rättigheter och oavhängighet och satte dem över allt annat. Nu finns det inte ett spår av ‘den nationella principen’. Nu säljer borgarna vårt lands rättigheter och oavhängighet för dollar och euros. Den nationella oavhängighetens och den nationella suveränitetens fana har kastats överbord. Det råder inget tvivel om att det är ni, 68-orna, som bör höja denna fana och föra den framåt, om ni åter vill bli den ledande kraften i Sverige.”

 6. Bertil Tauson skriver:

  Här har man under sin livstid fått uppleva Berlinmurens fall och kommunismens död. Att då få höra detta kvalificerade skitsnack gör mig minst sagt upprörd. Att det skulle komma från Sverige är däremot inte sa märkligt – där finns 68-torna alltjämt kvar, medan de på andra håll försvunnit sedan länge!

 7. Bo Persson skriver:

  Bertil T!
  Skall detta vara ett försvar för dagens döende EU och ett USA som den enda supermakten, som helt klart idag också har sett sina bästa dagar?

 8. Anders Persson skriver:

  Jo Bertil, din instinkt leder dig helt rätt. Den kursiverade texten är en lätt editering av Josef Stalins sista ord till världen, slutklämmen i hans tal på 19:e partikongressen 1952 (8 minuter och 15 sekunder in den med engelsk textning tillgängliga filmupptagningen.

  Det var på 80-talet under jobbet med boken Kuppen i Prag som jag inte bara upptäckte talet utan också att Stalin bara haft ett borgerligt yrke, nämligen meteorologassistent. Det senare resulterade i en artikel i Dagens Nyheter 1 november 1990.

  Ett par år senare blev jag uppringd av Stefan Lindgren som hört att man borta i Ryssland fått för sig att Stalin verkligen under en kort tid jobbat på SMHI! “Om det ändå varit så väl”, sade jag, ty där hade det behövts en del utrensningar…

  Själva talet 1952 tog jag och spelade en del landsortstidningar ett spratt genom att ta sista delen och göra en del kosmetiska ändringar, bland annat till ordet “dollar” lägga “D-mark” och skicka in som insändare från “S Thalin, f d meteorologassistent”. De publicerades alltid snällt, bland annat i Ystad Allehanda.

  Under min tid i St Petersburg fick jag på deras meteorologiska muséum se fotokopior av Stalins väderjournaler med vederbörlig signatur “Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili”. En av mina ryska kollegor hade t o m skrivit en artikel om “Stalin och meteorologin” i Piterskaja Pravda, d v s Pravdas Petersburgupplaga.

 9. Redax skriver:

  En anonym kommentator skriver:

  Kul satir/ironi.
  En av våra mer framstående satiriker Lars Hillersberg sa att han initialt försökte reta upp högern med sin satir men att högern “var så förbannat dum” (hans yttrande) d v s ingen reaktion på hans satir och samhällskritik stod att finna och att han därför inbegrep vänstern med sin satir och då gick det enligt hans förmenande mkt bättre.

 10. Bertil Tauson skriver:

  Kunde väl ana att det var en ploj. Hade ingen aning om att Stalin hade ett förflutet som meterolog. För mig var den fd meteorologassistenten någon helt annan, som behövde få undervisning i hur det ligger till med ett och annat! Inte sa konstigt att det ryktades om att Stalin jobbat pa SMHI. Det var väl du som spred hans teser där? Bevare mig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.