Israel är rustade för krig mot BDS-rörelsen (Bojkott, Deinvestering och
Sanktioner) och delegitimeringen av den sionistiska staten. Ministeriet för strategiska angelägenheter lett av Gil’ad Erdan – som är ansvarig för denna uppgift – är nu utrustad med en budget, en före detta israelisk armégeneral, den pensionerade brigadgeneralen Sima Vakini-Gil som agerar som ministeriets generaldirektör, och en ny assistent till generaldirektören, Tsahi Gavrieli, som gett extra vind i seglen till anti-BDS-fartyget. Gavrieli tog med sig ett team som består av juridiska experter, ekonomer och mediefolk och, enligt ett reportage som nyligen publicerats på hebreiska på Ynet, uppmanas den israeliska allmänheten att delta i kampanjen. Enligt reportaget är vissa delar av kampanjen öppna och andra hemliga och ministeriet kommer inte längre att vara defensiva utan vara aktiva och offensiva. Israeler uppmanas nu att ansluta sig till denna kampanj med hjälp av appar som ACT.IL som visar hur man tar upp kampen på sociala medier och bekämpar ”förtalet” av Israel.

Enligt Gavrieli förlorar BDS-rörelsen mark i USA och som exempel nämner han den nya lag som antagits i över tjugo stater som kriminaliserar uppmaningen att bojkotta Israel. Några av dessa stater är Kalifornien, New York och New Jersey.

För närvarande föreligger en proposition till Förenta staternas senat där det föreslås att uppmaning till bojkott av Israel ska klassas som ett federalt brott som kan straffas med tjugo års fängelse och en miljon dollar i böter. ACLU (American Civil Liberties Union) motsatte sig denna proposition i ett brev som skickades till medlemmar i Förenta staternas senat. Gavrieli hävdar också att BDS-rörelsen är ett ”maskerat försök att delegitimera Israel genom att kräva rättigheter för palestinierna”. Han sa att BDS-rörelsens påstående att Israel är en apartheidregim ”är en förolämpning mot sydafrikaner” och att det är ”grundlöst”. ”Jag uppmanar alla israeler, att delta i detta”, säger Gavrieli.

BDS-rörelsens mål kan inte anges tydligare och allt man behöver göra är att läsa dem för att se att de lögner som sprids av staten Israel och dess anhängare är ogrundade. BDS-rörelsens uppmaning att Bojkott, Deinvestering och Sanktioner mot staten Israel ska pågå tills dess den militära ockupationen avslutas, palestinska medborgare i Israel har lika rättigheter och de palestinska flyktingarna får återvända till sina hem och sitt land. Ingen rasism, inget hat och ingen diskriminering av något slag föreslås eller antyds. Det är ett tydligt krav för att få den sionistiska staten att göra vad som behövs för att uppnå dessa mål. Vi måste komma ihåg att alla förhandlingar med israeliska regeringar har misslyckats och Israel har klargjort att det inte har för avsikt att avsluta sin ockupationspolitik, sitt dödande, tvångsförflyttningarna och sin rasistiska diskriminering och dess krav på att palestinierna ska kapitulera.

Det är värt att granska och svara på de synpunkter som senator Chuck Schumer framförde angående BDS vid American Jewish Committee´s Global Forum den 5 juni 2017. ”Ibland är antisemitismen gömd, dold av vissa rörelser som inte uttrycker några fördomar men har en annan måttstock för Israel och, i förlängningen, det judiska folket än för andra.” Det här är faktiskt ett mycket farligt uttalande som mycket väl kan missuppfattas. Menar senatorn att alla judar bör hållas ansvariga för staten Israels agerande?

”Det finns inget bättre exempel än den här lömska ansträngningen att skada den judiska staten än genom Bojkott, Deinvestering och Sanktioner” fortsatte Schumer, och frågan som man måste ställa då är, skadades Sydafrika av uppmaningen att bojkotta apartheidregimen? Definitivt inte de svarta sydafrikanerna. ”Den globala BDS-rörelsen är en djupt fördomsfull kampanj som syftar till att delegitimera den judiska staten”, säger Schumer, men inget av kraven om BDS eller BDS-rörelsens handlingar talar om att förstöra eller göra sig av med den judiska staten. I stället kräver man förbättrade levnadsförhållanden för palestinierna, förhållanden som skapades av Israel och för vilka Israel är ansvariga. Kraven på BDS syftar till att reparera de orättvisor under vilka palestinierna lever, som den militära ockupation och bristen på rättigheter. Schumer tillägger, ”och dess anhängare utövar alla, ibland medvetet och ibland omedvetet, en modern form av antisemitism.” Det är verkligen klokt att hänföra krav på rättvisa och jämlikhet som antisemitism. Vilken modern form av antisemitism är det som inte hetsar mot judar, som inte kräver att man dödar eller diskriminerar judar utan snarare kräver att alla människor integreras så att de alla kan ha samma privilegier. Påstår senator Schumer att kravet på rättvisa och frihet står i motsatsförhållande till judaismen?

Tsahi Gavrieli säger att det finns något som är mer allvarligt än BDS-rörelsen, och det är den judiska statens delegitimering, särskilt inom de judiska samhällena. Han har rätt, det är ett allvarligt problem eftersom det inte finns något sätt som staten Israel kan bli legitim, förutom genom lurendrejeri och bedrägeri. Det är en stat som grundades genom en kolonial rörelse och det innebär att den, liksom alla andra koloniala rörelser grundades genom rasism och genom användningen av våld mot ursprungsbefolkningen. Israel har varit involverad i folkmord, ett påstående som lätt kan bevisats genom att läsa
Genèvekonventionens beskrivning av brottet folkmord; särskilt artikel 2, a, b och c och artikel 3. Vidare har staten Israel varit engagerad i etnisk rensning och de har ett rättssystem där palestinierna nekas de rättigheter som ges till judar. Att ge legitimitet till en sådan stat är verkligen en allvarlig och till och med omöjlig uppgift.

Jerusalem Post publicerade nyligen en artikel av Adnan Oktar som hävdar att BDS ”syftar till att konflikten fortsätter och till och med eskalerar”. Faktum är att alla motståndsrörelser kan anklagas för att ”eskalera” konflikter. I enlighet med detta argument borde fransmännen inte ha kämpat mot tyskarna under andra världskriget, algerierna borde inte heller ha kämpat mot fransmännen, vietnameserna borde inte ha insisterat på att slåss mot fransmännen och därefter amerikanerna. Och förvisso borde libaneserna inte ha kämpat mot israelerna för
att stoppa den israeliska ockupationen i södra Libanon. Faktum är att den rörelse som vi idag känner som Hizbollah skapades av libaneserna för det syftet och de var framgångsrika. Men enligt Oktars argumentation så skulle världen vara en fredlig plats om bara alla förtryckta människor varit villiga att dö i tystnad. Men skulle det verkligen vara så? De förtryckta är alltid skyldiga till oviljan att vara förtryckta – men motstånd är en reaktion på våld men det är aldrig orsaken till våldet.

Vad som tydligt framgår av de många artiklar som skrivits, konferenser som hållits, strategier som lagts och lagar som stiftats mot BDS är följande – det finns inget i denna värld som kan stoppa den palestinska kampen för rättvisa. Uppmaningen till BDS och den rörelse som skapades på grund av det kan inte besegras. Att bojkotta Israel är rätt sak att göra och de krav som anges av BDS-rörelsen är rättvisa och rimliga åtgärder och varje människa med ett samvete och varje regering måste uppmärksamma denna appell. Man skulle vilja påminna de regeringar som hävdar att de stöder den palestinska saken och som uttrycker solidaritet, emedan de bedriver handel med Israel är hycklare.


Originalartikeln var införd i American Herald Tribune 2017-09-11

Översättning till svenska: Kjersti Rekve

Föregående artikelVi känner inte längre igen oss på mediescenen
Nästa artikel1917 (nr 36) Slutet för Durnovokollektivet
Miko Peled
Miko Peled är israelisk journalist och författare. Känd för boken Generalens son. Översättare till svenska av hans artiklar på lindelof.nu är Kersti Rekve.

4 KOMMENTARER

 1. Söndag kväll visade TV2 ett program Dokument utifrån: Israelisering. En Nederländsk dokumentär från 2017.

  Filmen visar hur Israel satsar alltmer på övervakning och kontroll och engagerar ungdomar och övrig befolkning av judiskt ursprung för att förbereda sig på allt värre motsättningar mellan ockupationsmakten och de ockuperade; men också hur man exporterar sin säkerhetsideologi till övriga världen på olika mässor.

  Motsättningarna mellan eliten och folket ökar i hela världen och Israel levererar säkerhetslösningarna för eliterna.

  Så ser den moderna fascismen ut. Programmet visas i Kunskapskanalen 31/10 och 4/11. Se och bedöm själv!

 2. Jag funderade på sista meningen: ”Man skulle vilja påminna de regeringar som hävdar att de stöder den palestinska saken och som uttrycker solidaritet, emedan de bedriver handel med Israel är hycklare.” Nu är det ju två mäktiga stater som gör det – Ryssland och Kina. Det är handel och det är förbindelser på olika nivåer, inklusive att en massa ryssar bor i Israel. Kan man tänka sig att ryssar och kineser har en listig plan att dra in Israel i ett nät av förbindelser (inklusive ”den nya sidenvägen”) som till slut kommer att göra den aggressiva israeliska politiken omöjlig?

 3. Tack Viveka för ditt beröm!
  Men jag måste ändå i denna tråd säga att det förvånar mig att du har svårt att se Israels brott efter 1948. Den saken har inget att göra med vem som ”satte första fotavtrycket på denna heliga mark från allra första början”. Att inget folk på jorden ska förtryckas, gäller ju även palestinierna. Eller hur?

 4. BDS-rörelsen är nu etablerad världen över och gör stor nytta för den palestinska staten genom grundpelarna, Bojkott, Deinvestering och riktade Sanktioner mot staten Israel.

  Skillnaden mellan att driva detta mot Israel och den motsvarande framgångsrika kampen mot apartheidregimen i Sydafrika är just det som beskrivs i artikeln, USA:s totala stöd för apartheidregimen Israel.

  Räcker till och blir över genom att exemplifiera med propositionen som nu föreligger i den amerikanska senaten med innebörden; att uppmaning till bojkott mot Israel ska räknas som ett federalt brott framöver.

  Var är den svenska rösten? Regering och andra instanser agerar ynkligt men följer som i allt övrigt den amerikanska inriktningen, inte genom aktivt stöd utan genom total tystnad.

  Heder åt Palestinagrupperna som jobbar på i detta utsatta läge.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.