david-chipperfield-nobel-center-headquarters-stockholm-nobelhuset-designboom-02
David Chipperfield vinnande förslag till Stockholm’s Nobel Center

Om man ska bygga ett Nobel Center som ska rymma ”konserthusets stora sal” och ”Blå hallen i stadshuset”, muséum, restaurang, administrationslokaler och säkert en massa annat, då blir det stort. Att placeringen blir central är förstås en starkt önskemål. Av praktiska och arkitektoniska skäl måste det bli ett toppmodernt hus. Allt annat är Grönköpingsmässigt.

Kungens inhopp i debatten om placering, storlek och om den demokratiska processen – med DNs och Maria Schottenius´ hjälp – är precis så tokig som Roger Mogert (stadsbyggnads– och kulturborgarråd, S) säger:

”Den här frågan har avgjorts och huruvida det ska göras folkomröstningar eller inte har kungahuset inte med att göra. Det känns lite absurt att år 2016 svara på vad kungahuset vill. Vi har en ordning i Sverige där kungahuset inte lägger sig i politiska frågor. Det är en del av kompromissen sedan tidigt 1900-tal.”

Ingen arkitektonisk fråga
Men behöver Nobelstiftelsen verkligen en ny administrationsbyggnad? De har dålig ekonomi, avkastningen täcker inte längre utgifterna och prissumman sänktes 2012 från 10 till 8 miljoner. Det går alltså utför ekonomiskt.

Man kan då fråga sig om Nobel Center framför allt är en jättechans att komma åt den åtråvärda tomten på Blasieholmen och att därigenom få sin ekonomi på fötter? HM-chefen Stefan Persson och Wallenbergstiftelserna har erbjudit sig att bekosta ett nytt administrationshus till Nobelstiftelsen (motprestationen är inte känd). Vem tackar nej till en sådan chans? På så sätt kan man sedan göra fastighetsaffärer i den högre skolan i centrala Stockholm. Det här skrev Professor Mats Persson om i DN redan 2015-12-05. Finansmannen Fredrik Lundberg (styrelseordförande i Industrivärden) gillar inte heller Nobel Center, det kommer att skymma hans utsikt från kontoret som också ligger på Blasieholmen. Han kommer att överklaga. Kanske är det också ett uttryck för gammalt groll mellan finansmännen i Investor (SEB) och Industrivärden (SHB)?

Alltså, frågan är inte en smaksak om för stort eller för modernt. Nej, det kanske följande fråga som ska besvaras: Ska Stockholms stad skänka bort en stor tomt på Blasieholmen för att Nobelstiftelsen – med hjälp av HM och Wallenberg – ska kunna etablera sig i fastighetsbranschen och rädda sin dåliga ekonomi?

Föregående artikelJansson & söner, bilverkstad med kultur
Nästa artikel”Alliansfrihet” eller att stå utanför allianser
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.