Belt and Road Institute (BRIX) har nu även en kanal på webben på svenska. Här kan du läsa om olika projekt och aktiviteter från BRIX som involverar Sverige på olika vis.

Det här sker alltså samtidigt som svenska kommuner avbryter sina sedan länge etablerade samarbeten och vänortsprojekt med orter i Kina. I Expressen läser jag: ”Linköping, Västerås, Åmål, Borlänge och Region Dalarna säger upp alla officiella samarbeten med Kina med omedelbar verkan. […] Anledningen är de hot som Kinas ambassad har riktat mot journalister och politiker i Sverige, samt landets bristande respekt för mänskliga rättigheter”.

Den nya svenska BRI-kanalen startade i december 2018 med en artikel om vad BRI är för något. Därefter har ett stort antal artiklar publicerats. Där kan man se att på många håll i landet ordnas seminarier om vad BRI kan komma att innebära för olika svenska regioner på olika vis. Bland annat för Västerbottens län genom kommunikationsvägen från Kina genom Asien via Finland och Blå vägen genom Västerbotten och Lappland till Norge och Atlanten. Självklart lockar detta svenskar i dessa trakter, som ser möjligheter till utveckling efter en generation av avfolkning och ekonomisk tillbakagång.

På sajten kan man också läsa att BRIX-gruppen i Sverige är en ideell förening och…
”Bland medlemmarna finns företagare, ekonomer och strategiexperter, som besitter en bred expertis i svenska, kinesiska och globala näringslivsfrågor. De förenas av övertygelsen om att BRI inte bara borgar för goda ekonomiska förbindelser mellan Kina och Sverige, utan också främjar ekonomisk utveckling och fred i världen i stort.”

Bland annat inbjuder man till ett Webinar den 29 april om ”Hälsosidenvägen och mobiliseringen mot COVID-19” där man ska diskutera ”möjligheterna till att stärka det internationella samarbetet i mobiliseringen mot Coronapandemin”. Diplomater, hälsoexperter och ekonomer från Sverige, Kina, Afrika och Europa ska diskutera erfarenheterna från mobiliseringen mot Coronaviruset, och även ”de ekonomiska aspekterna av bygget av en global hälsovård med infrastruktur, industriproduktion och utbildning”.

Visst är det Kinas officiella röst som talar i dessa artiklar på denna webbsajt. Och visst kan man räkna med att Kina betalar kalaset. Men tonen är förvånansvärt öppen och saklig, långt ifrån till exempel wahabistiska moskébyggen betalda i smyg av Saudiarabien. Bland annat skriver man så här:
”… från kinesiskt håll är man noga med att framhålla att BRI inte är en exklusiv kinesisk klubb, det är ingen kinesisk Marshallplan och det är inte ett biståndsprogram. Det är vad det heter, ”ett initiativ”, vilket betyder att varje land och ekonomisk makt överallt i världen kan delta och dra nytta av det. Kina ensamt kan inte lösa alla världens ekonomiska problem, och industriländernas teknologiska och industriella potential har en avgörande betydelse om målen att utrota fattigdomen och skapa en hållbar utveckling i världen ska kunna uppnås. En fantastisk chans för Sverige.”

Stora ord och grandiosa planer, men rakt på tvärs mot svensk officiell politik alltså.

Webbsidan är nog ett tecken på att det pågår mycket som ”vi som inordnats under USA:s och Natos säkerhetsparaply” går miste om. Ja, vi i Sverige lever idag officiellt nästan helt isolerade från halva världen.

Men lokalt, i Västerbotten till exempel, är man säkert intresserad av att veta mer om vad BRI kan innebära för dem. De kommuner som välanpassat avslutar gamla vänskapsprojekt kommer nog att ångra sig när allt fler människor begriper att det är en ny sorts isolationism det faktiskt handlar om.

Visst är Kina en supermakt. Men Kinas expansionssträvanden och pretentioner på ekonomisk världsdominans är väsensskilt från USA-världens. Nog kan det ses som hotfullt på många sätt, men de hotar inte med bomber och kärnvapen. Och de ställer inga krav på hur vi ska styra vårt land.

Föregående artikelEtt bottennapp av Timbro – och ubåtsfrågan gör det ännu aktuellt
Nästa artikelCORONAFROSSA I BUSINESS CLASS
Knut Lindelöf
Redaktör för lindelof.nu, skribent och författare. Pensionerad mellanstadielärare och skolledare. Bosatt i Uppsala.

8 KOMMENTARER

 1. Nu går inte en dag utan att P1 trumpetar ut allt vad enpartistaten och diktaturen Kina vill utsätta oss för. I GP skrivs ledare: ”Adam Cwejman: Så kan de kinesiska företagsköpen i Sverige stoppas”.

  Och detta i en stad där Volvo knappast hade funnits idag, om inte Kina tagit över det konkursbo som Ford lämnade efter sig. Lika bra gick det inte för Saab som GM kvaddade. Svensk transportnäring är uppköpt av tyska och norska staten, se Schenker, DHL och Bring. Dags att börja gnälla nu när kronjuvelerna redan är utsålda. Lars Bern sammanfattade läget redan 2014 i boken Varför försvinner våra kronjuveler.

 2. San Francisco har både Shanghai, Taipei och Ho Chi Ming som ”sister cities”, dock ingen från de nordiska länderna. På flygplatsen, SFO, får dessa länder var sin snygg presentation. Men Sverige håller alltså på att plocka ner skylten? Helt i Trumps anda f ö.

 3. Intressant. Kastade en snabb blick på hemsidan. Antar att som läget är just nu (med en stelbent och utifrån styrd regeringspolitik) är lokala eller regionala initiativ de bästa för att utveckla vissa typer av internationellt samarbete. Och då kanske det inte är en tillfällighet att detta sker i norr. I norra Skandinavien finns intresse och tradition av att försöka samarbeta över hela den nordiska och ryska Nordkalotten, oavsett vad politikerna i söder säger. Industrin torde också ha intresse av att bygga ut förbindelserna med jättemarknaden i Kina. Money talks, och Stockholm kan hoppa i sjön!

  Samtidigt syntes ett namn (La Rouche) på några ställen som tyder på att Europeiska Arbetarpartiet EAP kan vara inblandat. Vet inte hur det skall tolkas.

 4. Vad syftar världskartans vägar på för framtid? Med alla BRI-vägar (?) i USA måste det vara om ett antal år (2035?) när det väldigt dysfunktionella Imperiet imploderat. Ty om det går illa för jorden så blir det inte en implosion utan en explosion.

  BRIX verksamhet måste följas, det verkar bli intressant!

 5. Som jag sa i en annan tråd nyligen är frågan om de imperialistiska motsättningarna i dagens värld ingenting för ytliga betraktelser. Utan här krävs djupare analyser där vi fördomsfritt belyser för- och nackdelar. Som Mao en gång uttryckte det: ”Utan undersökning ingen rätt att tala”.

  Därför är det oerhört bra att kunskap om detta öppna och inbjudande initiativ sprids i bloggens läsekrets. Men vad betyder slutklämmen: ”De (Kina) ställer inga krav på hur vi ska styra vårt land”? Betyder inte uppläxningen av svenska journalister någonting? Är kraven på att den svenska regeringen ska strunta i sina medborgares välfärd betydelselösa?

 6. Dennis Z!
  Kina kräver vad jag vet inte att vi ska överge vår konstitution och grundlag, utan respekterar vårt och andra länders självbestämmande. Att de har en ambassadör i Sverige som beter sig klumpigt mot svenska medier och journalister är ett försök till försvar för Kinas rätt att inte bli baktalat.

 7. Jaså, Knut. Det var ”konstitution och grundlag” (är inte det samma sak?) det gällde. Där finns det nog inga bevis på att Kina ställer krav på förändringar. Och de som man skulle kunna kräva är väl redan genomförda p g a EU, så där är vi överens. Men det är på många sätt ”främmande makt” kan söka påverka oss. Att ambassadören ”beter sig klumpigt” är en eufemism. I Sverige är det ju inte ovanligt att försöka rättfärdiga ett visst beteende med ”han var ju full”. Ändock är han den kinesiska statens språkrör i Sverige. Så vad med min sista fråga om våra ”medborgares välfärd”?

 8. Om Gui Min Hai är svensk medborgare, så är han också EU-medborgare. Därför borde Sverige kräva mer stöd av EU än bara uppmuntrande tillrop från enskilda länder. Men tungviktarna Tyskland och Frankrike är inte naiva. Jag skulle tro att de, och många andra länder, med glädje ser hur en affärskonkurrent monterar ner 60 år av goda förbindelser med Kina. Och kanske hjälper de till i hemlighet?

Välkommen, du är nu inloggad! Håll god ton. Inga personangrepp!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.